Märtsis laekus makse 12,7% enam

1706-aripaev 09. aprill 2014, 13:10

Märtsis laekus 379,6 miljonit eurot makse, mis on 12,7 protsenti rohkem kui möödunud aastal.

Kiiresse kasvu  panustasid pea kõik maksud, suurematest koguti sotsiaalmaksu ja käibemaksu vastavalt 9,9 ja 13,7 protsenti enam, teatas maksu- ja tolliamet.

"Maksude laekumist mõjutasid märtsis sarnaselt veebruariga füüsilistele isikutele tehtavad tulumaksutagastused. Esimese kvartaliga on riigieelarvest täidetud 23,2 protsenti," kirjutas maksuameti fiskaalpoliitika osakonna juhataja asetäitja Sven Kirsipuu pressiteates.

Sotsiaalmaksu laekumise kasv kiirenes märtsis 9,9 protsendini ning laekumine moodustas 178,5 miljonit eurot. "Võrdlemisi suure kasvu põhjustasid kiire keskmise palga ja erisoodustuselt laekuva sotsiaalmaksu suurem laekumine ning madal võrdlusbaas. Deklareeritud keskmine palk kasvas veebruaris eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 8,1 protsenti ning mediaanpalk 9,5 protsenti," selgitas Kirsipuu.

"Mediaanpalga kiirem kasv keskmise palgaga võrreldes on lisaks üldisele palgatõusule seotud  miinimumpalga enam kui kümneprotsendise kasvuga 2014. aasta algusest. Hõivatute arv kasvas eelmise aasta veebruariga võrreldes 0,5 protsenti ning kiireim oli see jaekaubanduse ning tervishoiu sektoris, vastavalt 1,7 ja 1,4 protsenti. Erisoodustuselt tasutav sotsiaalmaks oli eelnevate aastate märtsiga võrreldes pea kaks korda suurem, ulatudes 5 miljoni euroni," kirjutas Kirsipuu.

Aktsiisilaekumised kasvasid märtsis Kirsipuu sõnul eelmise aasta sama perioodiga võrreldes kokku 9,2 protsenti ning enim panustasid kasvu kütuse- ja tubakaaktsiisi laekumised. "Kuigi kütuseaktsiisi tasumine kasvas 9,9 protsenti ning deklareeritud bensiini kogused 5,6 protsenti, on see põhjustatud eelkõige madalast võrdlusbaasist. Diislikütuse deklareerimine vähenes eelmise aastaga võrreldes ning soojast talvest põhjustatuna vähenes ka erimärgistatud kütuse kogus. Kolme kuu kokkuvõttes jääb kütuseaktsiisi laekumine eelarve ootustele alla ning võib eeldada selle trendi jätkumist," märkis Kirsipuu.

Tubakaaktsiisi on Kirsipuu sõnul seni laekunud ootuspäraselt. "Märtsis ulatus laekumise kasv 12,3 protsendini ja esimese kvartali deklareeritud kogused on mõjutatud aasta alguses toimunud aktsiisitõusust ning sellele eelnenud varude soetamisest. Sellest tulenevalt on ka veebruari ja märtsi laekumised olnud tavapärasega võrreldes madalamad, kuid varude lõppemise tõttu taastuvad tavapärased kogused teise kvartali jooksul," lisas ta.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. April 2014, 13:10
Otsi:

Ava täpsem otsing