Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Puhkepäev. Ilus Maša ootab merelt tulijaid

    Vene restorane on Tallinnas vist juba rohkem kui Eesti omi. Enamasti asuvad need hotellides, uusim neist, Maša-nimeline, ahvatleb D-terminali vahetus naabruses merelt tulijaid.

    Mida muud sest arvata, kui et meie oma armas Eesti köök ei suuda linnakülalisi piisavalt köita. Ei meie traditsiooniline sealiha-hapukapsas ega viimastel aastatel hooga arenenud uus Eesti köök suuda pelmeenide-seljankaga konkureerida. Vene köögil ja söögil on aga minekut, meil on Troika ja Balalaika, Vana Moskva ja Nevskij, oma söögikoht Tchaikovskyl, Puškinil, Natašal ja nüüd ka Mašal.
    Hambutu krahv jääks nälga. Maša on imeilus, justkui kiviseinte vahele peidetud õrn lilleke – ümberringi sadamamüra ja sadu meetreid auto­parklat, seespool kaunid mustrid ja pitsid, valge mööbel ja sätendavad lühtrid. Hiigelsuur, aga omati õrn. Vähemalt siis, kui külastajaid vaid paar-kolm, nagu sellel lõunasel ajal juhtus olema. Mis saab Mašast siis, kui suured mehed viina hakkavad võtma, on lausa kole mõelda. Ilma viinata aga ju Vene restorani ette ei kujuta, see käib stiili juurde...
    Mina seekord joogistiili ei järginud, küll aga proovisin toiduga hästi slaavipärane olla: pelmeenid ja böfstrooganov. Vene kulinaarfolkloori kullafondi kuulub lugu krahv Stroganovist, gurmaanist, kes tahtis lihast rõõmu tunda ka siis, kui vanadus hambad suust oli viinud, ja kelle jaoks tema hoolitsev kokk parima veiseliha õhukesteks viiludeks lõikas ning seenese koorekastmega vääristas.
    Nii et korralik böfstrooganov pole mingi lihtne soust, kus üksikud liharibad sees, vaid pidulik roog. Maša böfstrooganovi juures oleks aga hambutu krahv nälga jäänud – kuigi puhtast fileest, olid liharibad kõvad ega allunud isegi minu, karastunud restoranikriitiku hammastele.
    Pelmeenide üle oleks vanur aga koos meiega rõõmustanud – need lausa sulasid suus. Kuke­seenekastmes pelmeenid olid väga maitsvad, ühed parematest, mida viimasel ajal olen juhtunud sööma. Oma osa oli siin mitte ainult korralikul täidisel ja tainakihil – kuigi ka neid ei saa alahinnata –, vaid ka tõeliselt rammusal ja aromaatsel kukeseene-koorekastmel.
    Roa muutis eriliseks ka kõrge saiakuppel: pelmeenid olid ahjus koos tainakaanega üle küpsetatud. Kuigi jahuste pelmeenide kõrvale jahust saia ei osanud himustada, polnud kokk asjata vaeva näinud – tainamüts nägi väga uhke välja. Väga maitsev oli ka kuumal pannil serveeritud veise sisefilee, mis jõudis lauda poolküpsena, täpselt nii, nagu tellitud.
    Fantaasiarikas klassikatöötlus. Vene köögi unikaalseim, võib-olla ka parim osa on nende rikkalik ja lennukas eelroogade ja suupistete valik. Seene-kreveti-julienne’iga oli aga Maša vist üle pingutanud – tahtis parimat, välja tuli aga veidrus. Julienne, mida menüü tutvustab klassikalise Vene sooja eelroana krevettide ja seentega, kujutas endas kahte kammkarbipoolikut, kus ühes koorekastmes krevetid, teises midagi muud: natuke seeni ja veel midagi, võib-olla baklažaani. Klassikast oli asi kaugel, kammkarbis seente-köögiviljasegu serveerimine mõjus vägagi ootamatult.
    Teenindus oli mašalik – lahke ja rõõmus, pigem lihtsavõitu kui peenutsev, aga arvestades restoranis valitsenud tühjust, oleksid road võinud lauda kiiremini jõuda. Mis siis veel saab, kui korraga on vaja valmistada mitte üks, vaid kümme böfstrooganovi ja julinne’i?
     
    Maitseelamus
    Maša
    Aadress: Lootsi 14, TallinnTelefon: 600 3633Avatud: E–N 12–22, R–L 12–23, P 12–22
    Hinnang: 22toit 7teenindus 7interjöör 8
    põhiroogade hinnad: 9.30–19,60 eurot
  • Hetkel kuum
Suur analüüs: maailmamajanduse jõujoonte murrangus pole Euroopa seis kiita
Maailmamajanduses annavad tooni Hiina, India ja laiemalt globaalse lõuna tõus ning USA jätkuva olulisuse valguses paistab suurima kaotajana Euroopa, kirjutab majanduspublitsist Liis Laidre Äripäeva essees.
Maailmamajanduses annavad tooni Hiina, India ja laiemalt globaalse lõuna tõus ning USA jätkuva olulisuse valguses paistab suurima kaotajana Euroopa, kirjutab majanduspublitsist Liis Laidre Äripäeva essees.
Saunumi käive kasvas, kahjum kahanes
Saunum Group lõpetas mulluse majandusaasta suurema käibe ja väiksema kahjumiga kui varem.
Saunum Group lõpetas mulluse majandusaasta suurema käibe ja väiksema kahjumiga kui varem.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: viie milli eest vaba aega, palun! “Ükskõik kui pees vahepeal asjad on, kõik läheb mööda.“
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi tee avalikust häbipostist töövõiduni: süda jättis löögi vahele
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Raadiohommikus: miljard Pärnusse, uut moodi Tallinn ja tippjuhi nipid
Hollandi ettevõte plaanib rajada Pärnusse miljard eurot maksva metanooli ja vesiniku tootmisüksuse. Mida linn asjast arvab, mida ootab ja mida kardab, räägib neljapäeval raadiohommikus linnapea Romek Kosenkranius.
Hollandi ettevõte plaanib rajada Pärnusse miljard eurot maksva metanooli ja vesiniku tootmisüksuse. Mida linn asjast arvab, mida ootab ja mida kardab, räägib neljapäeval raadiohommikus linnapea Romek Kosenkranius.