Puhkepäev. NUKU koor kutsub “allikale”

11. aprill 2014, 00:00

NUKU koor viib kuulajad peagi toimuval regilauluteemalise kontsertetendusel “allikale”.

“Kui tänavalt sellesse lauluringi minna, läheb natuke isegi aega, et sisse jõuda, aga pärast on väga hea ja tugev tunne oma arvuti taha või kuhu iganes minna. Nagu allikal või metsas käimine: lubad endale mingeid ürgsemaid instinkte uuesti,” iseloomustas 14. aprillil toimuvat kontsertetendust  lavastaja ja koorijuht Reeda Toots.

Tagasi juurte juurde. Ebakonventsionaalne on NUKU koor olnud selle loomisest peale. Reeda Toots, kes on hariduselt näitleja-lavastaja, kutsus kollektiivi aastate eest ellu sooviga katsetada, kas koor võib kammitsetud rivisoleku asemel ka ruumis liikuda.

Laulmise kõrvalt on Toots püüdnud lauljatele edasi anda lavahariduse ABCd. Suuremaks proovikiviks ongi nüüd kõnealune etendus, mis on Tootsi teatripedagoogika magistrieksam.

NUKU koori vaatemäng püstitab küsimuse, kas rahvalaulud võivad sündida ka tänapäeval. Kas olukorrad, kus need laulud sündisid, korduvad veel?

“Laval on tänapäeva inimesed, kes nende laulude kaudu käivad natuke nagu libahundiks jooksmas. Ja siis tulevad oma igapäevaste toimetuste juurde tagasi,” kirjeldas Toots seda, kuidas kõik pakutav lavalaudadelt paistab. Regilaulude esitamine on seetõttu Tootsi sõnul täiesti erinev vaimulikust muusikast, kus esitaja inimlik faktor kaob. Regilaulu esitaja läheb Tootsi sõnutsi kogu täiega sündmuse sisse.

Nukuteatris saab niisiis kuulda Veljo Tormise “13 lüürilist eesti rahvalaulu” ja teost “Helletused”, mille kõrval kõlab ka Kalevipoja tekstile loodud “Siili soovitus” Siim Aimla sulest.

Kava kulgeb sujuvalt laule siduvate etüüdide abil, mida koor etendab. Kogu etteaste väljendabki teatri ja laulu ühenduspunkte: kooriliikmed on ühtaegu laulja-, tantsija- ja näitlejarollis. Reeda Toots osutab seejuures tõigale, et teater ongi alguse saanud koorilaulust – Antiik-Kreekas olid kõigepealt koorid, kes tantsisid, mängisid ja laulsid.

Sobilik ka väikestele. Tegu on kogupereüritusega. Kava on täielikult eestikeelne ja vältab tund aega, nii et on jõukohane algklassilapsele ja võib-olla koolieelikulegi. Tootsi sõnutsi tuleb tunniajase kontserdi kuulamisega toime laps, kelle võtaks kaasa laulupeole. Viie-kuueaastased on tema sõnutsi kultuurisündmustes juba osalised, kellel on vahva. “Neid tulebki kaasa võtta, kuidas nad muidu õpivad kuulama,” innustas Toots.

 

Rahvalaul

  • NUKU koori kontsertetendus “Eesti lüürilised rahvalaulud”

14. aprill kl 19 Tallinnas Nukuteatri blackbox’is
Piletid: 8–10 eurot, sülelapsed (kuni 5aastased k.a) tasuta
www.piletilevi.ee

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. April 2014, 17:11
Otsi:

Ava täpsem otsing