Reede 2. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Rosimannuste käed määritud

11. aprill 2014, 00:00

“Ei vasta tõele,” ütles Reformierakonna tipp-poliitik Rain Rosimannus, kui talle ­Autorollo tegevuses osalemist omistasin. Tunnistajate ütlused, tõendid ja terve mõistus räägivad aga Rosimannuse resoluutsuse vastu.

Autorollo pankrotitoimkond nõuab veofirmas toimunud skeemitamise tõttu Rosimannustelt ja advokaat Siim Roodelt üle poole miljoni euro. Tunnistajate sõnul oli Rosimannuse roll veofirma varatuks tegemise skeemis üpris suur. 2008. aasta kevadel ­aitas Rosimannus välja rääkida pangalaenu, millega tema keskkonna­ministrist kaasa Keit Pentus-Rosimannuse isa Väino Pentus veofirma kaasomanikult Tiit Pohlalt välja ostis. Pole hullu, tutvuste kasutamine ja lähedaste aitamine pole patt. Uuesti ilmus Rosimannus nähtavalt äiapapale appi 2010. aasta kevadel, kui ettevõte oli juba mõnda ­aega tõsistes raskustes. Kampa võeti ka skandaalne advokaat Roode. Ja siis hakkas juhtuma.

Kes kutsus? Üks saaga võtmeküsimusi ongi, kes Roode ­Autorollosse skeemi punuma kutsus. Kuigi Väino Pentus on selle rolli enda kanda võtnud, pole see veenev. Roodegi on kohtus tunnistanud, et tutvus Pentusega Rosimannuse kaudu.

Igatahes oli Rosimannus aktiivselt Autorollo asju ajamas ka nn Roode-ajal. Ta oli Roodega Autorollo teemal kirjavahetuses, mida Roode on põhjendanud sellega, et Väino Pentus ei lugenud e-kirju. Rosimannus kutsus oma sõbra Urmas Türgi soovitusel firma finantsnõustajaks Erkki Kibbermanni. Viimane etendas muu hulgas posti­tuvi rolli Tallinnast ­Rakverre, kui sinna oli vaja toimetada võltsimiskahtlusega sularaha laenulepingud. Ärme unusta makseid Autorollo kontolt, mis tehti riigikogu arvutist. Lõppude lõpuks, ma ei kujuta ette vagurat Väino Pentust Roodega riukalikke skeeme läbi arutamas, Rosimannust aga küll.

Autorollo skeem oli robustne. Kasutatud on isiklikest tuttavatest variisikuid ja “tehingupartnereid”, ükski lüli skeemis pole olnud juhuslik. Igal sammul põimusid poliitilised sidemed. Lühidalt: Autorollo skeemi punus Reformierakonna ja IRLi liikmetest sõpruskond.

Minu nägemuses skeemi “ajudest” panid Roode ja Rosimannus paika ja viisid ellu sõjaplaani, mis jättis mitu Autorollo võlausaldajat ja partnerit rahast ilma. Keit Pentus-Rosimannus oli skeemitamisest teadlik, ent sekkus vähe. Nüüd näitavad kõik kolm näpuga Väino Pentuse poole, kellel hagi kaelas pole. Roode loodab advokaatide vastutuskindlustusele ja Rosimannused Pentusele, kes kohtus tütre-väimehe süü usutavasti lahkelt endale võtab.

Reformile sobib. Ühes 2003. aasta persooniloos Keit Pentus-Rosimannusest arutles Rain ­Rosimannus, kes neist paremini peaministriks sobiks. Autorollo taagaga ei sobi kumbki. Ent ministriametisse paistab üks sobivat, nii nagu ka teine koalitsioonilepingu koostajaks. Nii otsustas Reformierakond.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. April 2014, 18:46
Otsi:

Ava täpsem otsing