Venemaa unistab maagaasi ekspordist Hiinasse

Romet Kreek 10. aprill 2014, 10:06

Tõenäoliselt sõlmib Vladimir Putin mais 30aastase lepingu maagaasi ekspordiks Hiina pärast enam kui aastakümne kestnud valestarte. Ukraina kriis sunnib Venemaad otsima turge väljaspool Euroopat, kirjutab Bloomberg.

Putin ja Hiina president Xi Jinping langetavad otsuse tuleval kuul Pekingis, kuid esimest korda püüdis Venemaa tehingut sõlmida juba 1997. aastal. Hiina teatas eile, et Venemaa asepeaminister loodab, et mais sõlmitakse leping.

Seniks, kuni ehitatakse Hiina torujuhe, peab Venemaa arvestama vähemate eksporditurgudega, mis jätab Venemaa avatuks sanktsioonidele ja USA kildagaasi ekspordile.

„Seekord võib Venemaa tõesti jõuda Hiinaga maagaasi ekspordi lepinguni juhul, kui ollakse hinna suhtes paindlikumad,“ ütles Renaissance Capitali nafta- ja gaasianalüütik Ildar Davletšin. „Ka Hiiina vajab lepingut, kuna söe edasi kasutamine muudaks selle maa enamikus osades väljakannatamatuks.“

Eile kohtus Gazpromi juhatuse esimees Aleksei Miller China National Petroleumi (CNPC) juhi Zhou Jipingiga, kellega arutati tehingu tingimusi. CNPC tahab sõlmida lepingu nii pea kui võimalik ja kõnelused hinna üle, millega Siberi maagaasi müüdaks Hiina, on aktiivsed, teatas Hiina ettevõte.

Veel sel kuul võidakse kohtuda taas Moskvas, enne kui Putin reisib 20. mail Hiina.

„Me loodame sõlmida mais lepingu,“ ütles Vene asepeaminister Arkadi Dvorkovitš. „Baashind on ainus probleem, mis tuleb lahendada.“

Gaasimüügi leping võimaldaks ehitada Siberist maagaasitoru läbi Ida-Venemaa Hiina. Et 22 miljardi dollarilise toru ehitust finantseerida, loodab Venemaa saada müüdava maagaasi eest sama hinda kui Euroopas. Hiina aga ei ole valmis nii kallist maagaasi ostma.

Mitte varem kui 2018. aasta lõpus plaanib Gazprom eksportida Hiina kuni 38 miljardit kuupmeetrit maagaasi. See moodustab 24% eelmisel aastal Euroopasse eksporditud mahust, mis andis 63 miljardit dollarit eksporditulu. Gazprom vajab vähemalt 13,50dollarilist hinda miljoni BTU kohta, et finantseerida kasumlikult torujuhtme ehitust ja Siberi gaasimaardla väljaarendamist, mille kogu eelarve on 90 miljardit dollarit, prognoosis UBSi energiaanalüütik Maksim Moškov. CNPC ei soovi maksta rohkem kui 11 dollarit. See on hind, milleni peab Gazprom vastu tulema, kuid mis kärbib ettevõtte tulevasi kasumeid.

Hiina suurendas mullu maagaasi tarbimist enam kui 10%, 186 miljonile kuupmeetrile. Import kasvas 25%. Gaasitarbimine peaks veelgi kasvama, et sulgeda õhku saastavaid söel põhinevaid elektrijaamu. Hiina peaminister Li Keqiang ütles märtsis, et riik kuulutab sõja õhusaastele.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. April 2014, 10:06
Otsi:

Ava täpsem otsing