Pühapäev 23. oktoober 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Kohus rahuldas ehitus-ettevõtja hagi lehe vastu

Indrek Kald 14. aprill 2014, 15:42

Tartu maakohus rahuldas ehitusettevõtja Indrek Klampe tsiviilhagi ASi Võru Teataja vastu mittevaralise kahju hüvitamise nõudes.

Kagu-Eesti ühe suurema ehitusfirma Selista Ehitus juhi ja osaniku Indrek Klampe hagiavalduse kohaselt esitas Võrumaa Teataja kevadel 2011 rea artikleid, mis sisaldasid teda halvustavaid valeväiteid ja ebaõigeid andmeid. Klampe hagis öeldi, et süstemaatiline valeväidete esitamine ja tema seostamine ebaseaduslike tehingutega põhjustasid talle hingelisi kannatusi ja üleelamisi, lisaks tuli tal vastata tuttavate ja ka töötajate küsimustele oma seotuse kohta ebaseaduslike tegude, ärilise ebaõnne ja maksuvõlgadega.

Hagis märgiti, et Võrumaa Teataja artikleis ja juhtkirjades avaldati valeandmeid korduvalt ja pikema aja jooksul. "Lisamaks oma seisukohtadele usutavust, kordas ajakirjanik varem esitatud seisukohti järgmistes artiklites uuesti, püüdes jätta lugejale muljet, et tegemist on tõestatud faktidega. Eeltoodut arvestades on hageja seisukohal, et kostja on kahjustanud tema mainet ja teotanud au tahtlikult," märgiti Klampe hagiavalduses.

ASi Võru Teataja esindajad kinnitasid vastuväidetes, et Klampe näeb au teotavana hinnanguid, mis puudutavad OÜd Selista Ehitus või teisi isikuid või mida pole üldse Klampe kohta sedastatud.

Kohus leidis, et hagi on tõendatud ja kuulub rahuldamisele. Muuhulgas tõdes kohus [lehes ilmunud väite kohta, et Klampel oli maksuvõlg], et äriühingu varalist seisu ja tegevust ei saa omistada selle äriühingu juhatuse liikmele, sest see loob üldsusele ebaõige mulje. Maakohus leidis, et ajaleht on korduvalt esitanud ebaõigeid faktiväiteid, ebakohaseid, negatiivse kuvandiga ja kontrollimata väärtushinnanguid – ehk õigusvastaseid väiteid ja hinnanguid.

"Kostja ei ole süü puudumist tõendanud," märkis kohus ASi Võru Teataja kohta. "Kostja ei ole eeltoodust tulenevalt järginud artiklites andmete avaldamisel ka nõuetekohast hoolsust, mistõttu ta vastutab hagejale kahju tekitamise eest."

Kohus nõustus hagejaga, et leht hoidis oma õigusvastase tegevusega ettevõtjat pikema aja jooksul stressis ning häiris tema igapäevast elu. "Lähtudes rikkumise raskusest, kohtu siseveendumusest ja kohtupraktikast, leiab kohus, et põhjendatud on kostjalt hageja kasuks mittevaralise kahju 500 eurot väljamõistmine," seisab kohtuotsuses. Lisaks jäeti Võru Teataja kanda menetluskulud.

Üle-eelmisel nädalal langetatud kohtuotsust on võimalik kuu aja jooksul kõrgema astme kohtus vaidlustada.

OÜ Selista Ehitus müügitulu oli 2012. aastal 3,1 miljonit ja kasum 0,2 miljonit eurot.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. April 2014, 13:11
Otsi:

Ava täpsem otsing