Loe Obama kirja Äripäeva ajakirjanikule

1185-aripaev 15. aprill 2014, 09:29

USA presidendi Barack Obama nimel saabus vastus Äripäeva ajakirjanikule, kes kirjutas Ukraina kriisi puhkedes Obamale, kutsudes USAd üles astuma samme mõjutamaks Venemaad oma vägesid Krimmist välja viima ning kindlustama Ukraina iseseisvust ja terviklikkust.

Äsja saabus Obama nimel ajakirjanikule vastus, mille avaldame tõlgituna inglise keelest:

„Aitäh kirjutamast. Oleme jätkuvalt sügavalt mures Ukraina sündmuste pärast ja ma hindan Teie pöördumist.

Venemaa sõjaline sekkumine Ukrainas ja Krimmi okupeerimine tähendab ohtu rahule ja julgeolekule ning rikub rahvusvahelist seadust, sh Venemaa kohustusi tulenevalt ÜRO hartast. Lisaks on Venemaa illegaalne tegevus vastuolus 1994. aasta Budapesti memorandumiga, millega USA, Venemaa ja Suurbritannia kohustusid tunnustama Ukraina sõltumatust, iseseisvust ja olemasolevaid riigipiire. USA taaskinnitab oma kohustust uuele Ukraina valitsusele ja Ukraina rahvale – sh Krimmis – ja me mõistame hukka Venemaa suutmatuse oma kohustusi täita, nagu on näidanud nende ühepoolsed sõjalised sammud.

Venemaa tegevus õõnestab globaalset julgeolekut ning ohustab rahu ja julgeolekut Euroopas. Jätkates kõnelusi Venemaaga, oleme astunud ja astume edaspidi samme, et vastata Venemaa illegaalsele Krimmi annekteerimisele. Sanktsioonidega oleme Venemaa oma käitumise eest maksma pannud ja teeme selle edaspidi Venemaa jaoks veelgi kulukamaks, kui sealne valitsus peaks pingeid Ukrainas süvendama.

Me jätkame Ukraina toetamist iseseisvuse ja territoriaalse terviklikkuse kindlustamisel. Pakume parimaid olemasolevaid teadmisi, et toetada Ukrainat majanduse korrastamisel ja teekonnal vabade ning ausate valimisteni. Ukraina rahva saatus ja otsused on nende endi kätes – kuidas nad end organiseerivad ja kellega koostööd teevad. Ukraina rahvas töötab oma ühtsuse, rahu ja julgeoleku taastamise nimel ja meie seisame selles nende kõrval.

Veelkord, aitäh mõtteid jagamast.

Siiralt

Barack Obama“

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
01. May 2014, 00:09
Otsi:

Ava täpsem otsing