Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Ettevõtja: loo oma firma ja tee seda varakult

    Reklaamiagentuuri Hunt direktor Lee MurrandFoto: Andras Kralla

    Reklaamiagentuuri HUNT juht ja omanik Lee Murrand ütleb, et ettevõtte rajamist alustati null krooniga ning esimesed kuud tuli ööbida lausa kontoris.

    Tänavu 20. sünnipäeva tähistanud agentuur jõudis viimases Äripäeva Turunduse TOPis reklaamiagentuuride arvestuses 11. kohale.
    Äripäeva erilehe Juubel küsimustele vastas Lee Murrand.
    Mida soovitate neile, kes kahtlevad, kas rajada oma ettevõte või mitte?
    Kel vähegi on ettevõtluse pisikut, siis soovitan kindlasti firma rajada. Mida varem, seda parem, sest hiljem hakatakse juba liialt palju mõtlema ja see võib krampi kiskuda. 
    See käib nii turunduse kui ka teiste valdkondade kohta. Ka turunduses on teatud nišid, mis on vähem arenenud või tuleks täita. Kuna see on tänu IT-lahendustele arenev valdkond ja ka IT vajab loomingulist poolt, siis on palju võimalusi. Samas soovitan luua ettevõtteid ka muudes valdkondades, sest Eesti ei saa püsima jääda ainult mõnekümne suurettevõtte peal. Riigisiseselt oleks vaja riske maandada ja oleks hea kui on toimivaid pere- ja väikeettevõtteid, kes aitaks riigikassat täita. Võib-olla on riik teinud selles osas vea, et on esile toonud suurlinna võlusid ja suunanud maakondadest inimesi pealinna, aga samal ajal on võimalik ettevõtlust arendada ka teistes kohtades.
    On vaja ainult tahet ja olla valmis selleks, et mingil perioodil tuleb rohkem pingutada. Mina käisin viimati palgatööl, kui ma andsin keskkoolis inglise keele tunde ülikooli ajal, see oli minu esimene ja viimane töökoht.
    Kuidas oma ettevõtte rajamiseni jõudsite?
    Töötasin sõbrannaga Eva Truuverkiga, kes hetkel on kampaania Teeme Ära eestvedaja. Õppisin temaga koos ülikoolis õppisin ja olime koos ka Eesti esimeses reklaamifirmas Option, mida juhtis Talis Bachmann. Peale ülikooli lõpetamist püüdsime Tartus reklaamivallas midagi uudset arendada. Tahtsime toona uue ettevõtte Kaubahalli baasil, viia sisse kliendikaardi süsteemi, mida Eestis veel kusagil polnud. Ent saime aru, et oleme valel ajal vales kohas - ükskõik, mis nurga alt me püüdsime uudseid mõtteid ei juurutatud, kõik otsused tehti Tallinnas.
    Siis kutsuti meid kahekesi Tallinna  reklaamiäri tegema, aga meile ei sobinud selle ettevõtte ärilis-eetilised põhimõtted. Paari kuu pärast oli selge, et seal me töötada ei saa. Ja kuna kuhugi mujale meil minna polnud, otsustasime sõbranna ärgitusel teha oma firma. 
    Alustasime ettevõtte rajamist null krooniga, raha meil ei olnud ja ka haritlastest vanemad ei saanud toetada. Meie esimene kontor oli praeguses sotsiaalministeeriumi majas. Kuna mul polnud kusagil ööbida, siis pumpasin õhtul kummimadratsi täis ja hommikul lasin enne teiste tulemist taas tühjaks ja ööbisin esialgu kontoriruumides enne kui paari kuu möödudes leidsin üürikorteri.
    Kõik algas meie tuttavast kliendist, kelleks oli Keila Kaabel. Mul on siiamaani meeles, kuidas me esimest asja trükki andsime. 1990ndate alguses oligi põhiline tegevus see, et midagi kujundati ja siis anti trükki, see oli alati väga kriitiline moment. Tänapäeval tundub see naeruväärne, aga siis juhtus sageli mingeid vigu. Kas disaineritel või trükikojas, nii et oldi väga õnnelikud kui trükis saadi kätte sellisena, et kõik oli korras.
    2001. aastal läksid meie teed äripartneriga lahku. Ettevõttes hakkas tekkima kaks suunda: IT ja turundus, reklaam ning tema tegi ettevõtte Ziil ja hakkas tegema IT-lahendusi. Mina tegelesin edasi reklaamivaldkonnaga.
    Kui lihtne oli algul kliente leida?
    See oli väga keeruline. Üheks võimaluseks oli messide korraldamine mis tõi pideva sissetuleku. Koostöös Eesti Ettevõtlike Naiste Assotsiatsiooniga, mille liige ma olen, organiseerimise viis aastat naisettevõtluse messi. Messi pindade müügiga tegelesime pool aastat  ja seegi tõi uusi kliente. Ma ei mäleta, et oleksime tegelenud telefonimüügi ega ka lehereklaamidega. Kliente tõi suust suhu leviv reklaam. Meie headust näitasid tehtud tööd. Ise pidi olema aktiivne ja käima uutel kohtumistel ja võtma vastu väljakutseid. Tuli silmad lahti hoida kes, milliseid töid võib vajada.
    Tol ajal oli suhtlemist palju rohkem. Kui täna võib teha kliendiga aastaid tööd nii, et sa pole teda näinudki, siis algusajal viidi pakkumine tihti käsitsi kohale ja arutati läbi. Palju aega kulus sellele, mille eest raha ei saanud. Kõik oli palju intiimsem. Klient odava hinna või muu pärast ära ei läinud, sest omavahel oli tihe side.
    Me ei ole riigilt ühtegi toetust ega laenu saanud. Väga raske, peaaegu võimatu oli saada laenu pankadest. Olime mitu aastat ilma autota, enne kuni õnnestus välja kaubelda autoliising. Arvutid tulid ühekaupa, korraga tervet arvutiparki osta ei saanud. Need olid kõige raskemad ajad, täna on stardiabid ja muud võimalused.  Meil toimus tegutsemine talupojatarkuse järgi - niipalju kui rahakotis oli, nii palju kulutasime.
    Kui palju kliendid lasid ennast turunduslikult suunata?
    Klienti algusaastatel sisu väga ei huvitanud. Klient oli samamoodi vähe haritud nagu meiegi, ehkki meil oli teoreetiline turunduslik põhi olemas. Aga kliendile seda müüa nii nagu meid oli õpetatud ja mujal maailmas toimus, ei saanud. Pakkumised ja arved olid tihti üherealised. Kedagi ei huvitanud, kes kirjutab teksti ja kes on projektijuht, asjad pidi peitma ridade vahele. 
    Siis tuli järgmine raske ajajärk, kus osad kliendid soovisid saada juba pakkumisi, mis vastaksid tegelikule elule ehk kus oli kirjas projektijuhtimine, kujundus, trükk. Teised aga ei tahtnud veel selliseid pakkumisi.
    Selles osas on toimunud positiivne areng, kõik on muutunud ratsionaalsemaks. Pole enam logistikuid, sest transport on lahendatud kullerfirmade abiga. Pole ka infovahendajaid, vaid suheldakse otse inimesega, kes teab, mida tahetakse tellida. Ka interneti areng annab ajaliselt väga suure kokkuhoiu. Mõnes mõttes saame teha palju loomingulisemat tööd, sest muud organisatoorsed asjad on meie eest ära korraldatud.
    Kas põnevam on tööle tulla täna või siis, kui alustasite?
    Meie alal on alati põnev -  ükski päev ei sarnane teisega. Toona oli ehk riski ja hirmu rohkem. Täna ei luba kliendile rohkem kui selle, milles oleme sajaprotsendiliselt kindlad, et suudame ära teha. Algul püüdsime olla vastutulelikumad, tehes asju üle oma võimete, jätmata päeva ega tundigi riskifaktoriks.
    Kogemus võimaldab riske maksimaalselt maandada ja hoida kliendisuhet nii, et mõlemad pooled oleksid rahul. Algusaastatel tegime ehk ka töid, millega me ise võib-olla nii rahul ei olnud. Püüdsime täita kliendi soovi minemata vastuollu. Täna on meil julgus öelda, et me võime teha nii nagu soovitakse, aga siis ei pruugi töö kliendile meeldida. Me ei saavutata oodatud tulemust või ei näe see hea välja. Ja klient aktsepteerib seda.
    Täna tekitab närvipinget pigem see, et meilisuhtluse ja kirjaoskamatuse tõttu tekib väga palju mittemõistmisi. Kirjaoskus, mis varem oli, on ära kadunud ja paljud kirjad, mis meile tulevad, on lühikesed katked asjadest, mida on kuskil räägitud. Seda täitma hakates tekib palju segadust ning hiljem võib klient öelda, et me ei saanud aru ja taheti hoopis midagi muud. Ollakse kannatamatud ja arvatakse, et peaksime lennult lausekatke järgi asju tabama.  Ei kulutata enam aega sellele, et midagi korrektselt kirja panna ja vormistada, aga lõppkokkuvõttes võib kuluda rohkem aega, et hiljem kõik korda teha.
    Paljuski tundus algul uskumatu ka see, kuidas teha tööd siis, kui head ideed ei tule. Kuidas sundida ennast õiges suunas mõtlema. See on treenitav ja pole võimalik, et ühtegi mõtet ei tule. Ja see on suur muutus, mis on toimunud, sest sellised agentuurid, kes seda teha  ei suuda, on ära kadunud.
    Agentuure, kes on 20 aastat turul olnud ja kellel on samad omanikud, on üldse väga vähe. Väga palju on toimunud omanikuvahetusi, ühinemisi, lahkuminemisi, müüke. Põhipõhjus on ilmselt selles, et kui sa oled loominguline, siis sa ei suuda agentuuri juhtida. Ja kui sa oled väga ratsionaalne, siis jääb loomingulisusest puudu. Võib-olla on minus ühendatud ülim ratsionaalsus ja pere ja kooli poolt kaasa antud loomingulisus, sest masinlikult töötada ei suudaks. Olen tegelenud laulmise, maalimise ja  tekstide kirjutamisega, see on minu trumbiks. Käin aastas vähemalt korra ka seiklusmatkadel.
    Alustasin aastal 2006. Kilimanjaro tipu vallutamisega ja sealt sai alguse hobi, mis aitab tööst lõõgastuda. Olen välja andnud kaheksa suurt fotoalbumit, kus on sees nii tekstid kui pildid. Reisidel telefon ei tööta ja e-post ei toimi. Tööl hoiab värskena see, et ma teen midagi, mida ei anna ära, vaid teen seda endale ja see ei ole rahas mõõdetav. Ma vajan seda, sest muidu upuksin kirjadesse ja telefonikõnedesse. On komme kohe vastata ja asju kohe ajama hakata, aga kuna see töö on loominguline ja ka pingeline, mis kliendisuhteid puudutab, siis vahepeal peab tegema midagi sellist, mis aitaks kõik unustada. 
    Meile on sattunud ka mõned kliendid, kes on olnud seotud sotsiaalsete teemadega. Oleme teinud koostööd MTÜga Living for Tomorrow, kelle jaoks tegime seksuaalkasvatuse ja inimkaubandusega seotud brošüüre. Sel aastal tegime koostöös Eluliiniga prostitutsioonivastase kampaania "Naine ei ole kaup". Tegime ka võrdse palga päeva kampaania "Tilliga ja tillita", millega eelmisel aastal toimunud  Euroopa liikmesriikide kohtumisel käisin Eestit esindamas kui üks kolmest kõige põnevamast selleteemalisest kampaaniast Euroopas.
     
    Autor: Rivo Sarapik, Urve Vilk
  • Hetkel kuum
Seotud lood
Kõik seotud lood

Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Netflix sai miljoneid kliente juurde, kuid aktsia langes ikka
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eelarvenõukogu: riigivõlg kasvab kiirelt
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Everaus rajab Rae valda uue elukvartali
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.