Hispaania majandusel tekivad kasvueeldused

22. aprill 2014, 00:00

Raha on majanduse vereringe.  Hispaania ja teised Euroopa perifeeriariigid kogesid kriisis, kuidas väikese ja keskmise suurusega ettevõtete vereringe tõmmati laenude vormis koomale.

Nüüd aga kirjutas Reuters, et Hispaanias ringi liikudes on midagi, millest ei ole võimalik mööda vaadata. Hispaania pankade vaateakendel on reklaamid – me tahame anda väikeettevõtetele laene.

Pankade meelemuutus tuli sellest, et intressimarginaalid ehk intressivahe, mida lihtsustatult teenitakse laene välja andes võrreldes hoiustele makstavatele, on tõmbunud kokku. Kuna väike­ettevõtted maksavad tavaliselt suuremaid intressimarginaale, on pangad asunud laene andes kliente üksteiselt üle lööma. See on ka võlakirjaspekulatsioonidest vähem riskantne äri.

“Pankadele saab olema suur katsumus võistelda parimate keskmise ja väikese suurusega ettevõtete pärast, kuid me peame nägema laene laiemale majandusele, et pangad saaksid suurendada tulusid,” ütles reitinguagentuuri DBRS Euroopa pankade analüütik Rui Croca Reutersile.

Euroopale omane, Hispaaniale iseloomulik. Suur osa Euroopast on krediidikitsikuses. Pangad kärpisid laenude andmist, et tugevdada kapitali, kuid süüdistati ka nõrka laenunõudlust. See on olnud eriti iseloomulik Hispaaniale, kus väikese ja keskmise suurusega ettevõtted moodustavad 99% kõigist ettevõtetest. Nendes ettevõtetes on leival enamus töötajaid ja nende panus majandusse on suurem Euroopa keskmisest. Kuue aastaga on Hispaanias kukkunud uute laenude andmine keskmise ja väikese suurusega ettevõtetele 65%.  Väikeettevõtete assotsiatsiooni Cepyme andmetel tähendab see enam kui 320 miljardit eurot vähem laene.

Hispaanias on väikeettevõtete laenude keskmine intressimäär 5,4% ehk enam kui topelt võrreldes Hispaania suurettevõtete 2,5 protsendiga. Euroala keskmine väikeettevõtete laenuintressimäär oli 3,8%.

Kui raha hakkab liikuma, võib tekkida reaalne põhjus investeerida Hispaania aktsiatesse. Põhjaõngitsejad on seda teinud juba ammu.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. April 2014, 20:24
Otsi:

Ava täpsem otsing