Puhkepäev. Sihtjaama otsingul

25. aprill 2014, 00:00

Tallinna Linnateatri lavale jõudvas tükis “Armastus ja raha” lööb näitlejate taustajõuna kaasa masu, sest just majanduslangus on teravdanud küsimusi raha ja inimeste suhetest.

Briti näitekirjaniku David Kelly 2006. aastal valminud “Armastus ja raha” püüab mõista meie arusaamist ostmisest, müümisest, laenamisest ning isiklikust seotusest selle kõigega täna. “Kelly ei räägi majanduslangusest kui sellisest, vaid süsteemist, kus me oleme. Kuidas see mõjutab inimsuhteid: perekondlikke, armastajate, sõprade suhteid,” selgitas lavastaja Sander Pukk.

“Minu meelest on oluline olla teadlik sellest, millises ajas ja ruumis me elame, kuidas sellega suhestume ja kas me oleme kõige sellega nõus,” lausus uuslavastuses mängiv Evelin Võigemast. Lavaloos väljendub see selles, et raha on äärmiselt oluline mõjur tüki tegelaste käitumises. Näiteks õpetaja David (mängib Alo Kõrve) läheb tööle müügimehena kõrgema palga pärast, lootuses vähendada võlakoormat.

Oluline on mitte leppida normaalsusega. Võigemasti sõnul on see näitemäng talle huvitav eelkõige seetõttu, et see ei võta selgeid hoiakuid. Ei väida, et armastus on hea ja raha on halb. “See ei ole nii mustvalge, sest ka elu ei ole mustvalge. Aga ta peegeldab üsna täpselt meie ühiskonda. Seda, kuhu me oleme selle kapitalismiga jõudnud,” mõtiskles näitlejatar. “Samas, kogu läänemaailm elab selles süsteemis. Meil võiks olla aga tarkust, et seda kriitilise pilguga vaadata. Mis on siis oluline, kas see, kelle potis on kõige rohkem kraami või midagi muud?” küsis ta.

Teema tõstatamine on seega oluline. Lavastaja Sander Puki arvates tuleb kogu ühiskonda puudutavatest probleemidest rääkida selleks, et toimuks debatt. “Et mitte leppida millegagi kui normaalsusega, vaid seada see küsimuse alla ja unistada, kuidas võiks olla teistmoodi, paremini,” lausus Pukk, kel on lisaks tunamullu lavakunstikoolist saadud lavastajakutsele taskus diplom ka maastikuarhitektuuri alal.

Põnevad tegelaskujud otsivad vastuseid. “Kui enne vabariigi taastamist elasime ühe ideoloogia järgi, siis nüüd teise järgi. Olla üks osa sellest uuest vabast maailmast on samuti mõelda: kas see ongi lõppjaam? Võib-olla pole?” arutles Pukk. “Ma saan aru, et see kõlab kas utopistlikult või sootuks sotsialistlikult, kuid on ju rida küsimusi, mis panevad sellele mõtlema,” lisas ta.

Prooviperiood tüki mängukohaks olevas Hobu­veskis on pakkunud näiteseltskonnale nii avastamisrõõmu kui ka nõudnud visa pusimist. Kuigi näidend on üsna tõsine ega anna lihtsaid vastuseid, on selles psühholoogiliselt hästi väljajoonistatud tegelaskujud ja vaimukas ning pööreterohke dialoog, resümeeris Sander Pukk meeleolusid mõni päev enne esietendust.

 

Draama

  • “Armastus ja raha”

Autor: Dennis Kelly
Lavastaja: Sander Pukk
Osades: Anu Lamp, Margus Tabor, Alo Kõrve, Külli Teetamm, Evelin Võigemast, Argo Aadli, Sandra Uusberg ja Andres Raag
Esietendus: 26.04 Tallinna Linnateatris

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. April 2014, 16:01
Otsi:

Ava täpsem otsing