Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Kinnisvara. Suvekorterite renditurg juba elavneb

    Rannahooajaks suvekorterit otsides tuleb arvestada piirkonna eripäraga. Pärnus ja Saaremaal tasub korter aegsasti broneerida, kuid näiteks Hiiumaal pole mõtet üritadagi, seal lihtsalt pole pakkumisi. Kõige odavama majutuse leiab Ida-Virumaalt.

    Pärnu kannab suvepealinna tiitlit põhjusega, just sellel aastaajal toimub seal enim üritusi ning rannariba on kohalikke ja turiste täis. Hotellidele ja sanatooriumidele eelistavad paljud suvekortereid ja isegi -maju. LVM Kinnisvara juhatuse liige Ingmar Saksing ütles, et aprilli keskpaiku on valik kesisem kui kuu või paar tagasi. “Kes pikemaks ajaks otsivad, hakkavad üsna aegsasti peale. Mõni sõlmib kokkuleppe juba eelmise suve lõpus, mõni uue aasta alguses.” Ta pidas silmas üürimist kuuks või paariks. Küll aga on pakkumisi päevaks, nädalalõpuks või üksikuteks nädalateks.
    “Selge fookus on rannapiirkond, ollakse nõus ka kesklinnaga. Muud piirkonnad ei lähe. Üldiselt tahetakse, et korteril oleks rõdu. Kes ikka tahab soojal ajal nelja seina vahel viibida,” rääkis Saksing.
    Villa 15 000 euro eest. Kuuks üürides võib hind olla 1500–2000 eurot, mõne nooblima korteri puhul kuni 4000. Nädala puhul on hinnad 1000 euro ümber, ööpäeva pakkumised on paarisaja ringis. Üldiselt on kõik hinnas – internetiühenduse ja mööbli kõrval ka koristus. Saksing märkis, et korteriomanikud käärivad otseses mõttes käised üles ja üldjuhul koristavad külaliste järelt ise. See on tunduvalt odavam kui hakata teenust sisse ostma. “Eelise turisti jaoks annabki hind. Kahetoalisse korterisse näiteks mahub vabalt ära terve perekond, kokkuvõttes inimese kohta pole hind nii kõrge.”
    Üürimaju on Pärnus raske leida. Kui üldse, siis on valikus uhked villad. “Mõne ikka vahendan igal aastal, aga seal on väga eksklusiivsed kokkulepped. Hind võib olla kuu lõikes 10 000–15 000 eurot,” lausus Saksing. Öömaja otsivate suvitajate hulgas on ka eestlasi, kuid peamiselt on turistid pärit Soomest ning Venemaalt.
    Haapsalus hinnad varieeruvad. Populaarne suvituslinn on ka Haapsalu. Uus Maa Kinnisvarabüroo Haapsalu büroo tegevjuht  Argo Veide ütles, et sealkandis tekib kohti jooksvalt juurde. “Sellist asja, et kõik võetud oleks, ilmselt küll ei juhtu. Tõsi, raskem on puhkusekorteritega, mis asuvad päris mere ääres.” Ta lisas, et saadaval on pea kõik hinna- ja mugavustasemed.
    Kõige nõutumad variandid on sarnaselt Pärnuga praeguseks juba broneeritud. Sarnaselt teiste kohtadega üüritakse nii mõneks päevaks kui ka kauemaks. Otsing portaalis KV.ee näitas, et aprilli keskel on suveks võimalik üürida kortereid, kus ööpäev maksab 50 eurot. Ühe Haapsalus Lossiplatsi läheduses asuva kahetoalise avara korteri ööpäevane hind on koguni 150 eurot. Kuuajalisi pakkumisi pole aga üldse või siis märkega “pikaajalisele rendile”.
    Broneeritakse aasta ette. Saaremaal on tähtsündmuste ajaks paremad majutuskohad juba broneeritud. Domus Kinnisvara maakler Helean Täht tõi välja, et külaliskorterid on hõivatud Saaremaa ooperipäevade, Saaremaa ralli ning Kuressaare merepäevade ajal. “Saaremaa ooperipäevade iga-aastased külastajad broneerivad koha juba eelneval aastal või varemgi,” märkis ta.
    Kuna majutusturule on tulnud järjest enam uusi tegijaid, on muul ajal siiski võimalik korter leida. Täht kinnitas, et Kuressaares on majutusüksusi pea sama palju kui Pärnus. “Aktiivsemaks läheb broneeringute tegemine mais-juunis.”
    Hinnanäide: kui ööpäev on 50 eurot, siis nädal umbes 200, kolm nädalat 500 eurot. Tegu on siiski odavamapoolse korteriga, on ka selliseid, kus ööpäev 100 eurot või enamgi. “Viimased asuvad enamasti kesklinnas ja lossipargi läheduses ning jahisadama juures. Hinnatase on sarnane eelmise aastaga.”
    Kortereid pakutakse vaid Kuressaares, suvemaju on aga üle Saaremaa. “Olenevalt külaliskorterist ja reklaamikanalitest on eestlaste ja välismaalaste osakaal erinev. Samas võib aga väita, et eestlasi on üldiselt rohkem. Külaliskorteri kasuks paneb sageli otsustama hotellide hinnatase, mis on suveperioodil suhteliselt kõrge,” rääkis Täht.
    Kardinaalselt erinev on olukord Hiiumaal, kus Arco Vara juhatuse liikme Maia Daljajevi sõnul suvekorterite äri polegi.  “Hiiumaa korterite üürihinnad on nii madalad, et kui keegi võtab üürikorteri, maksab ta aastase maksu ära ja kasutab seda ainult suveperioodil,” selgitas ta. Kuu üür jääb vahemikku 35–120 eurot.
    Mis on siis praegu alternatiivid? “Siin on olemas väga head turismitalud ja täiesti sobiva hinnaga. Enamik suvitajaid kasutabki just neid.” Lisaks kasutavad paljud suvitajad tuttavate suvekodu.
    Narvas üürihinnad tõusnud. Kui näiteks Pärnus toimib üüriturg valdavalt maaklerite vahendusel, siis Ida-Virumaal on teisiti. Ober-Hausi maakler Jakob Pehk selgitas, et omanikud tegelevad vahendamisega omal käel ja majade üürikuulutusi avalikes portaalides ning lehtedes üleval polegi.
    Kui mujal Eestis on kombeks ka  all-in-paketid, siis Kirde-Eestis tuleb üldiselt tasuda ka kommunaalkulud. Üüritakse üldjuhul vähemalt kuuks. Narva-Jõesuus saab keskmise kahetoalise korteri suvel umbes 500 euroga kuus. Pehk pole kuulnud, et ka suuremate korterite eest üle 1000 euro küsitaks. Sihtgrupp on peamiselt venelased. “Soomlased otsivad hotelli, eestlane vaatab hinda ja sedagi, kus saab vette minna. Narva-Jõesuu on võrreldes Pärnuga ikkagi infrastruktuurilt ajast maha jäänud ning tuule suuna tõttu on siin ka merevesi jahedam. See eestlasi eriti ei ahvatle.”
    Kui soovitakse praegu suveks lühikeseks ajaks pind üürida, kas siis pakkumisi on? “Eks ta ikkagi on nii palju nõutud, et kui asi hilisema aja peale jätta, siis ei leiagi. Turg on küll aktiivne, aga nii ei saa, et mõtled suvel nädal ette, et nüüd tahaks tulla. Tuleb pikalt ette kokku leppida. Suvel jookseb linn ikka täis,” selgitas Pehk. Traditsiooniliselt on turistid näinud alternatiivina, et üürida öömaja Narvas ja päevasel ajal linnast väljas puhata. Seoses ulatuslike ehitustöödega (õlitehase ehitus, Astri keskuse laiendus, elektrijaama energiaploki ehitus) on linnas palju tööjõudu, kes samuti kortereid vajavad. Hinnad on hüppeliselt tõusnud. “Kolmetoaline korter magalapiirkonnas on ka suvevälisel ajal umbes 500 eurot kuus,” lausus Pehk.
    Peipsi äär on sakslaste lemmik
    Peipsi järve ääres suvekortereid ei pakuta, küll aga leiab majutust turismitaludest ja külalismajadest. Ööpäev kahele maksab keskmiselt 60 eurot.Alatskivis asuvas Sepikoja külalistemajas on kuus tuba 12 inimesele. Juhataja Reet Buk rääkis, et varasematel suvedel on pigem võetud toad üheks-kaheks päevaks, tänavu tuntakse huvi ka nelja-viie päeva vastu. Kahe inimese toa koos hommikusöögiga saab ööpäevaks 55 euroga. Pikema perioodi puhul hinnaalandust ei tehta, seega tuleb nädala hinnaks 385 eurot. Buk rõhutas, et suviti kliente jätkub, talvehooajal on huvilisi vähe, mistõttu alandatakse siis hindu. “Kohti üldiselt jätkub, aga vähemasti nädala võiks ette mõelda. Muidugi tuleb ka seda ette, et sõidetakse meie juurde jalgratastega ja uuritakse, kas ööbimiskohti on.” Buki sõnul turistide arvu märgatavast kasvust rääkida ei saa. “Tunamullu oli palju rahvast, aga eelmine suvi oli vaiksem. Praegused broneeringud näitavad, et võib hea aasta tulla. Suvekuude kohta tehti broneeringuid juba talvel.” Buki sõnul on eestlaste kõrval huvilisteks ka näiteks sakslased ja venelased.Kohe Peipsi ääres Nina külas tegutseva Nina Põhumajade juht Mikk Suursild viitas kaasmaalastest turistide kõrval samuti sakslastele. Just nemad olevat põhikliendid, sekka tuleb sinna näiteks šveitslasigi. “Infot saavad nad interneti booking-portaalidest. Nende soov on rahus olla ja lihtsalt puhata. Me ei tegele peavooluturismiga – viburajad ja teab mis veel. Pakume heas mõttes rahu ja vaikust, võimalust järve vaadata ja lastel koduloomi paitada.” Suursillale ei meeldi, kui neid üldse turismiettevõtteks nimetatakse. Tema sõnul on eesmärk majutamine ja nad eelistavad kliente, kes tulevad pikemaks ajaks. Üldjuhul tullakse nädalaks. Ööbida saab kahe- ja neljakohalistes põhumajades. Kahese maja hind ööpäevaks on 60 eurot, kolmeks ööks 150 eurot ja nädalaks 270 eurot.
     
    Pane tähele
    Miks eelistada suvist rendikorterit?
    Keskmiselt 30% soodsam võrreldes kohaliku hotelligaPrivaatne ja palju ruumi – ideaalne peredele ja seltskondadeleToiduvalmistamise võimalusIsikupärane ja paindlik – sageli ka lemmikloomad lubatud
    Allikas: parnumajutus.ee
     
    Hinnanäited
    Pärnu
    Kuuks üürides on korteri hind 1500–2000 eurot, noobel korter kuni 4000.Nädala puhul on hinnad 1000 euro ümber, ööpäeva pakkumised on paarisaja ringis.Enamasti on tegu kõik hinnas pakkumisega: hinna sees on nii internetiühendus, mööbel kui ka koristus.Üürimaju on raske leida, kui üldse, siis on tegu villaga, mille hind võib olla kuu lõikes 10 000–15 000 eurot.
    Haapsalu
    Lühiajaliseks rendiks on pakkumises korterid, mille ööpäev maksab 50–150 ­eurot.Kuuajalisi pakkumisi pole. 
    Kuressaare
    Ööpäev alates 50 eurost, nädal alates 200 eurost, kolm nädalat 500 eurot.
    Kärdla
    Korteri kuu üür jääb vahemikku 35–120 eurot.
    Narva
    Kui mujal on ka kõik hinnas paketid, siis Kirde-Eestis tuleb tavaliselt tasuda ka kommunaalkulud. Üüritakse üldjuhul vähemalt kuuks.Narva-Jõesuus saab keskmise kahetoalise korteri suvel umbes 500 euroga kuus. Kallimad ja suuremad maksvad kuni 1000 eurot.
    Allikas: kinnisvarafirmad
  • Hetkel kuum
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Kui Mars kutsub: Musk soovib 55,8 miljardit Tesla varadest
Tesla autod kutsutakse jälle tagasi uue ohtliku defekti tõttu. Elon on aga hõivatud mujal rindel ning tegeleb oma mitmekümnemiljardilise kompensatsioonipaketi väljanõudmisega.
Tesla autod kutsutakse jälle tagasi uue ohtliku defekti tõttu. Elon on aga hõivatud mujal rindel ning tegeleb oma mitmekümnemiljardilise kompensatsioonipaketi väljanõudmisega.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Amazoni rüpes edu nautiv Eesti ettevõtja: Jeff Bezose juhtimisprintsiibid sobivad meile hästi
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti sai Euroopa rahakotist 122 miljonit eurot
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Usaldamatus valitsuse majanduspoliitika suhtes on järsult kasvanud
Üheks suuremaks ettevõtteid mõjutavaks probleemiks on tõusnud vähene usaldus valitsuse majanduspoliitika suhtes, selgus täna esitletud majanduse konjunktuuri kvartaalsest ülevaatest.
Üheks suuremaks ettevõtteid mõjutavaks probleemiks on tõusnud vähene usaldus valitsuse majanduspoliitika suhtes, selgus täna esitletud majanduse konjunktuuri kvartaalsest ülevaatest.