Reede 2. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Vene majandus tõmbas neljaks aastaks pidurit

28. aprill 2014, 12:19

Venemaad tabas eelmisel nädalal topeltlöök, kui reitinguagentuur Standard & Poor’s alandas kriisi tõttu riigi reitingut ning keskpank tõstis ootamatult intressi.

Venemaa ärilehe Vedomosti hinnangul tähendab see, et järgmise nelja aasta jooksul ei ole idanaabril majanduskasvu kiirenemist oodata.

Reitinguagentuur S&P kärpis Venemaa reitingu ühe pügala kaugusele spekulatiivsest reitingust tasemele BBB- negatiivse väljavaatega ehk tasemeni, kus Venemaa oli viimati pea kümnend tagasi – detsembris 2005. Kuid ka siis oli väljavaade stabiilne, praegu negatiivne. Viimati kärpis S&P Venemaa reitingut 2008. aasta detsembris. Vastukaaluks otsustas Venemaa keskpank ootamatult tõsta laenuintressimäära seitsmelt protsendilt 7,5 protsendile.

"Pingeline geopoliitiline olukord Venemaa ja Ukraina vahel võib kaasa tuua uue märkimisväärse välis- ja kodumaise kapitali väljavoolu Venemaa majandusest ja nii veelgi õõnestada niigi nõrku majanduskasvu väljavaateid," teatas S&P. Suure põntsu on juba pannud kapitali väljavool – see ületas kahekordselt jooksevkonto ülejääki esimeses kvartalis.

Eksperdid ei välista, et peagi langeb riigi reiting rämpsu tasemele, mis toob kaasa jätkuva börside languse ja laenuhinna kasvu kohalikele ettevõtetele. Kui valitsusel ei õnnestu majandus-, fiskaal- ja laenupoliitikat koordineerida, kasvab inflatsioon üle 10% ning majanduskasv keskpikas perspektiivis jääb alla 2,3% aastatel 2014-2017.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
30. April 2014, 08:53
Otsi:

Ava täpsem otsing