Kütuseturu maksupetturid armastavad vanu skeeme

30. aprill 2014, 00:00

Maksupetturite seltskond kütuseturul on aastast aastasse sama, nii nagu ka nende käitumismustrid. Mullu tekitasid petised riigile tasumata kütuseaktsiisi ja käibemaksu eest kokku 75 miljoni euro väärtuses kahju.

Eelmisel aastal lubati Eestis tarbimisse pisut enam kui miljard liitrit mootorikütust, mille eest maksti riigile kütuseaktsiisi 384 miljoni eurot ning käibemaksu 149 miljonit eurot.

Maksmata jäeti maksu- ja tolliameti (MTA) hinnangul vastavalt 9 miljonit eurot kütuseaktsiisi ning 66 miljonit eurot käibemaksu.

Jätkavad ka pärast karistust. Kuigi MTA peadirektori asetäitja Egon Veermäe sõnul kontrollib amet üldjoontes maksupetturite tegevust, siis sellises ulatuses kahju tekitamises on nad peatamatud, sest jätkavad sama elualaga ka pärast pettuse ilmsikstulekut, lühiajalist kinnipidamist ning juhtumi prokuratuuri saatmist.

“Skeemid on väga erinevad ning erineva konspireerituse tasemega, eks me teame, kes kuidas tegutseb, mis on üldine pilt ning sellest lähtuvalt teeme oma tööd. Äriringkondades on teada, kes on need inimesed ja ettevõtted, kes nii käituda võivad. Meile on üsna  klaar ka see, kust nende skeemide know-how tuleb, aga ma ei saa rääkida ühestki kindlast nimest,” ütles Veermäe.

Ametil õnnestus hiljuti ühe pettuse liider vahi alla võtta. “Me teadsime, et üks põhiorganisaator on kohe Eestisse tulemas ja sõidab siit ka kiiresti minema. Kui me ta parklas kinni pidasime, oli ta veel rõõmus, aga kui me kinnipidamispaberi üle andsime, võttis tal põlvest nõrgaks küll ja ta kukkus asfaldile pikaligi. Süüdistus oli mitte lihtsalt maksukuriteo eest, vaid juba organiseeritud kuritegu. Pärast väikest ehmatust jätkavad need petturid vana elustiiliga. Mitu menetlust on püsivalt üleval, mõni läheb ka prokuratuuri, osa inimesi on vahi all olnud, kuid kohtusse need asjad jõudnud pole,” selgitas ta.

Suurim kahju 30 mln eurot. Kõige suurem kuritegeliku ühendusega seotud kriminaalasja kahjusumma on Veermäe sõnul seni olnud 30 miljonit eurot.

MTA hinnatud kütusesektori 66 miljoni eurosest käibemaksukahjust on ameti menetluses juhtumid, mille kahjud kokku on ligi 50 miljonit.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
29. April 2014, 15:47
Otsi:

Ava täpsem otsing