Milline on parim nädalapäev börsil?

Fredy-Edwin Esse, California 29. aprill 2014, 22:14

Teisipäevad on üldiselt päris igavad. Esmaspäevane masendus on osaliselt hajunud, kuid on liiga vara veel isegi nädala selgroogu murda. Isegi televisioonis ei näidata parimaid saateid teisipäeviti.

Ühendriikide aktsiaturgudel paistab teisipäev olevat aga nädala kõige põnevam päev sel aastal, kirjutab Bloomberg. Seni oleme 2014. aastal näinud 16 teisipäeva, millest koguni 14 on Standard & Poor's 500 indeks kokku rallinud üle 9%.

Tegu pole üldse halva statistikaga kui arvestada, et kõiki kauplemispäevi arvesse võttes on USA peamine aktsiaindeks aasta algusest vaid 1% plussis ning kõik teised päevad on kumulatiivselt hoopis miinuses.

Kuid miks see nii on? Selle kohta on levimas mitu teooriat. Ritholtz Wealth Managementi tegevjuht Josh Brown säutsus enda teooria: "Jaeinvestorid haldavad enda pensionikontosid nädalavahetusel ja aktsiafondid saavad värsked deposiidid kätte esmaspäeval. Et arvesse võtta fondi neto varade väärtuse tõusu, ostetakse aktsiaid teisipäeval."

Kuigi see teooria on loogiline ka Stifel Nicolaus & Co ETFide kauplemisjuhi Dave Lutzi jaoks, siis tema sõnul võib olla ka veel üks tegur mängus.

Investorid üldiselt kipuvad enda ostuoptsioonidele ja derivatiividele keskenduma esmaspäeval, et kaitsta end kahjumite eest, mis võivad esineda eelseisva kauplemisnädala jooksul. Nõudlus kaitse järele vaibub teisipäeval ning investorid keskenduvad taas rohkem aktsiatele, ütles Lutz.

Wells Fargo peaaktsiastrateeg John Manley sõnul võib teisipäevane fenomen tuleneda ka juhuslikkusest. Lisaks tulevad halvad uudised üldiselt nädalavahetusel, nii et see fenomen võib aset leida ka seepärast, et ostjad tulevad tagasi pärast esmaspäevaseid kahjumeid.

Manley jutul võib ka tagapõhi olla. Teisipäeval on järgnenud selle aasta kahele kõige halvemale päevale. Esmaspäevad on kumulatiivselt 2,6% miinuses ning reedeste päevade kokku pandud kaotus on 4%.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
29. April 2014, 22:14
Otsi:

Ava täpsem otsing