Puhkepäev. Nalja nabani – kolmeks õhtuks

02. mai 2014, 00:00

Kolmapäeval algav Tallinn Comedy Festival pakub koomikaetendusi kuues saalis – suurim neist toimub Nokia Kontserdimajas, kui üles astuvad kodumaised esinaerutajad Jan Uuspõld ja Peeter Oja.

Kes on viimastel aastatel meelelahutusürituste vastu huvi tundnud, on kindlasti märganud järjepidevat infot stand-up comedy, huumorikate monoetenduste ja sketšidest koosnevate estraadilavastuste kohta. Selliste arengute valguses sündis mullu detsembris žanri eestvedajatel idee, et aeg on küps suuremaks ürituseks, kus nalja saaks publikule pakkuda mitmel päeval järjest, ütles festivali korraldaja Andrus Purde, kes on neljandat aastat tegutseva Komeediklubi eestvedaja.

Enamik humoriste tuleb piiri tagant. Kokku  viis koomikut – kõigi nende stiilis on midagi sellist, mis siinsetele live comedy fännidele uudne võiks olla. Ameeriklane Will Franken on karakterkoomik, kes kehastub kiirelt ümber erineva aktsendi ja iseloomuga tegelasteks. Brittide Late Night Gimp Fight

on viisik, mis esitab hüpernaljakaid sketše, astudes muu seas üles ka poistebändina.

Simon Munnery on eksperimentaalne naljamees, kindlasti üks maiuspala teadliku maitsega publikule, ja peaesineja Andrew Maxwell Iirimaalt ühekorraga väga ühiskonnakriitiline ja naljakas. Eestis varem esinenud Allistair Barrie pakub klassikalist briti stand-up’i.

Lisaks ülalmainitutele esinevad festivalil Kinoteatri näitlejad ja kohalikud improteatri trupid. Päris algajatele koomikutele on mõeldud koguni kolm üritust: koostöös tudengipäevadega Tudengi Open Mic, Kinoteatri Open Mic ja teist korda toimuv üritus nimega Fopaa.

Välisesinejatele festivalil tõlget pole, kuid praktika näitab, et publiku keeleoskus on piisav ja koomiku jutu tõlkimine oleks ka praktiliselt võimatu, sest nali läheb kiiremini hapuks kui piim.

Festival, mis muudab linna paremaks. Paavo Piik Kinoteatrist ütles, et komöödia kui žanr sobib eestlase torssis ja kinnisele natuurile hästi. Kui lavale tuleb inimene, kes julgeb publikuga otse suhelda ja nalja visata, toob see kaasa jää sulamise.

“Pärast koju minnes on kõigil olek lahedam ja avatum ning maailm tundub toredama paigana,” nimetas Piik tajutavat kasu, mis inimesi sellistele etendustele kutsub. Samuti on rahval huvitav koomikut jälgida, sest tegelikult meeldiks kõigile olla see vaimukas ja julge kuju, kes suudab seltskonna positiivsele lainele viia. “Võiks öelda, et püstijalakoomikus kehastub mingi üldinimlik arhetüüp –ideaal, mis on kõigile oluline,” märkis Piik.

Inimeste nõudlus live comedy etenduste järele on Purde sõnul suur, sest Youtube’ist vaatavad koomikute esinemisi kümned tuhanded eestimaalased. Lisaks on kõnealune žanr tugevalt seotud ühiskonnas õhus olevate kõneteemadega. Artistid osutavad Purde sõnul neile teravalt, jäädes samas hea maitse piiridesse. “Kogesin Tallinn Music Weekil, et selline üritus lisab linnale särtsu, luues mitmekesisust ja suurlinlikust,” põhjendas Andrus Purde, miks ta festivali korraldamisega vaeva näeb. “Kui meil õnnestub selle asjaga kasvõi 0,5% Tallinn paremaks linnaks teha, kasvõi osade inimeste jaoks, oleme õnnestunud,” ütles ta.

 

Fookuses

  • Tallinn Comedy Festival

7.–9.05 Tallinna erinevais paigus
Piletid: 10–19 eurot
www.comedyfestival.ee

Naerutavad üritused mais
Koomikud Glenn Wool (CAN) & Isak Jansson (SWE)
15.05 kl 20 Tallinnas Kinos Sõprus
Piletid: 12 eurot
www.comedyestonia.com

“Võidab see, kellel on kõige hullem mees”
15.05 kl 19 Tallinnas Wabadus Cafés
Piletid: 20–25 eurot
www.piletilevi.ee

Koomik Bill Bailey (UK) “Qualmpeddler”
22.05 kl 20 Tartus Vanemuise Kontserdimajas
Piletid: 25–35 eurot
www.comedyestonia.com

Koomik Aries Spears (USA)
24.05 kl 20 Tallinnas Salme Kultuurikeskuses
Piletid: 20–75 eurot
www.rawcomedybaltics.com

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
01. May 2014, 14:47
Otsi:

Ava täpsem otsing