Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Ideelabor kasvatab uue põlvkonna idufirmasid

    Ülehomme võistlevad Tartu Ülikooli Ideelabori finaalis kümme tudengitiimide arendatud toodet, millest võivad saada mõne aja pärast järgmised Eesti esiidufirmad või lihtsalt meie igapäevaelus asendamatuks muutuvad abivahendid. Ideelabori eesmärk on kasvatada seltskonda, kes teeks kümne aasta pärast praegustest Eesti edulugudest väiksema vaevaga uue Transferwise’i, Skype’i või Pipedrive’i.

    Talvel asusid Tartu Ülikooli ettevõtlikud tudengid tööle 26 Ideelabori projekti kallal, nende seas näiteks isesegav pudrupott, saagikoristusrobot ja elektrit tootev T-särk. Ideed käisid välja tudengid ise, ettevõtjad, teadlased ning Ideelabori ideepank. Sarnaselt idufirmade kiirenditega on 11 nädalat kestnud arendustöö järel saanud asja kümnest projektist, mida eestvedavad tiimid kolmapäeval toimuvas Ideekohvikus ettevõtjatest žüriile tutvustama hakkavad. Eesmärk on jõuda toimiva prototüübini ja lõpuks päris oma tooteni, millega turule tulla. Võitjad pälvivad  ks 500eurose stipendiumi oma toote arendamiseks.
    Toorest fileest küpse tooteni. Ideelabori juhi Kalev Kaarna sõnul on mitmed hooaja algul välja käidud tudengite ideed muutunud 11 nädala jooksul hoopis uuteks tootealgeteks, millel pole esialgse ideega pea üldse seost. “Tiimid pitch’ivad kolmapäeval sarnaselt, nagu teevad seda idufirmad, kuid see pole investoritelt raha kaasamise üritus tulevase arenduse jaoks, vaid see on üritus, kus näidatakse, mida nad seni juba päriselt ära teinud on. Ideelabori ideed on alguses nagu käntsakas toorest fileeliha. Selleks, et need süüa kõlbaks, tuleb neid hoolega maitsestada ja küpsetada, siis saab neist steigi või muud põnevat. Meie mõõdame, kui palju on ühe semestri jooksul ideid toodeteni küpsetatud,” ütles Kaarna.
    Eelmisel hooajal valiti Ideelabori võitjaks toode nimega Power Algae, mis on Eesti Maaülikooli, Tartu ülikooli ja TTÜ tudengite ühine projekt. Power Algae arendab vetikate kasvatamiseks vajalikku bioreaktorit ning leiutab mõõteriista, mis oleks abiks vetikate kasvatamisel – selle abil saab veenduda, kas vetikad on juba piisavalt küpsed, et neist õli välja pressida.
    Varem on pälvinud peapreemia ka praeguseks kaheks firmaks lahknenud mudellennumasinate projekt Skysite. Nüüdne Skyscanner pakub mudelhelikopterite teenuseid ning Rohelohe tegeleb mudellennukitega. Kuigi need firmad on Kaarna sõnul suhteliselt algfaasis, on nad jõudnud Ideelaborist alustades reaalsete ettevõteteni ja hinnapakkumisteni klientidele.
    Lähtekoht uue põlvkonna edulugudele. “Väga paljude Eesti start-up’ide saaga on olnud kuus aastat rasket tööd ja vaeva alates esimestest katsetustest kuni päris tooteni, mis on suudetud maha müüa või millele on tekkinud kasutajad. Näiteks Fortumo ajalugu on justkui lühem, aga sama tiim tegutses juba Mobi nime all enne veel, kui Fortumo sai suureks, kuulsaks ja rikkaks,” rääkis Kaarna.
    Tema sõnul on ideelabori mõte kasvatada seda seltskonda, kes teeks kümne aasta pärast uue Transferwise’i, Skype’i või Pipedrive’i. “Ma arvan, et Eesti on praegu täpselt selles punktis, kus toimub generatsioonide vahetus. Uute põlvkondade ettevõtlik mõttemall, valmisolek ja huvi ise midagi ära teha on juba palju suurem kui varasemal, ütles Kaarna. “Neil pole isegi tingimata huvi olla start-up’i boss või kaasasutaja, vaid lihtsalt kas või ägeda tiimi liige. Testid ju näitavad, probleemipõhist ülesannete lahendamist osatakse Eesti koolides praegu juba päris hästi.”
    Ideelabori ideed on Kaarna sõnul väga varajases faasis, ühe semestriga jõuavad tiimid heal juhul kontseptsioonini, esimeste katsete või ekraanipiltideni, küsitleda näiteks 900 inimest, et saada teada tarbijate täpsed vajadused. Sestap toimibki Ideelabor nagu natuke väiksema intensiivsusega kiirendi.
    Kaarna võrdleb Ideelaborit alterntiivse ühe nädalavahetuse kestva tark- või riistvara arendamise maratoniga Garage 48. “Garaažis pole aega õppida, et saada spetsialistiks, seal peab välja valama selle, mida juba oskad. Ideelaboris aga saab pikema protsessi jooksul muutuda selleks, kes oskab ­Garage 48s kahe päevaga juba midagi ära teha ning endale investeeringuid võita,” lisas ta.
    Väärtuslik uurimismaterjal. Projektid, mis ei võida, ei lagune tingimata koost, sest see, mida tudengid oma ideedega edasi teevad, on nende endi otsustada. Kaarna ütleb, et mitu ideed on järjest mitu hooaega Ideelaboris, sinna saab alati liituda ka oma meeskonnaga, mis pole ametlikult välja valitud paarikümne tiimi hulgas. Lisaks saab pärast 11nädalast arendust oma idee ka järgmisele meeskonnale üle anda, kui endal entusiasm otsas.
    “Mitme tiimi tulemuste vastu on palju huvi tuntud, kuigi autorid pole alati oma ideedega pärast Ideelaborit edasi tegelenud. Näitks uuris üks tiim võimalusi, millised võiksid olla hooldekodude elanikke õnnelikuks tegevad teenused. Nad jõudsid teha uurimistöö, et selgitada välja, mida on selleks juba tehtud ja mida võiks veel teha. Samamoodi oli üks nanosatelliitide rakendusi otsiv meeskond, kes kogus suure hunniku andmeid ja tegi esmase analüüsi. Nemad andsid oma töö tulemused edasi järgmisele tiimile, kes mõtles edasi, millised võiksid olla väikeste Estcube’i laadsete nanosatelliitide rakendused hariduses ja ettevõtluses,” loetles Kaarna.
    Ideelabori kevadhooaja võitja selgitatakse välja ülehomme Tartu Ülikooli kohvikus.
     
    Mis on mis
    Tudengite uued tooteideed
    7. mail ettevõtjatele esitletavad tulevikutooted
    SlidewiperSeadeldis ekraanil slaidide vahetamiseks lihtsa käeviipega, ilma igasuguste lisapultide ning -nuppudeta.
    Elektrit tootev T-särkKasulik pimedas liikujatele ja sportijatele ning reklaamitööstusele. Särgi küljes oleva vastu keha pandud klemmi ning välistemperatuuril oleva klemmi temperatuuride vahe abil toodetakse elektrit, mis paneb ­helendama särgil oleva LED-niidiga tehtud logo. Pimedas liikujad on nähtavad ilma ­helkurvestita.
    CropHealerNutitelefoni- ja veebirakendus, mis aitab põllupidajatel identifitseerida taimekahjureid ja -haigusi ning pidada nende kohta logi. See annab võimaluse arendada välja teavitussüsteem, et farmerid saaksid teha sobivaimate vahenditega ennetavaid tõrjeid, kui kahjurid või haigused lähikonnas levima hakkavad.
    Laborihiirte identifitseerimise silmaskannerVahend laborihiirte eristamiseks, asendamaks praeguseid valulikke meetode, nagu hiirtel varvaste maha lõikamine, kõrvadesse sälkude tegemine, ebapraktiline siltide külge kleepimine või kulukas kiibistamine. Inimeste silmi tuvastatakse iiriste järgi, kuid hiirtel need puuduvad, seega tuleb leiutada uus tehnoloogia looma silma tuvastamiseks.
    Promise.meMobiiliäpp, mis on sotsiaal­võrgustiku ja rahalise karistuse põhine motivatsioonisüsteem oma eesmärkide täitmiseks. Sotsiaalvõrgustikus valitud sõber on kohtunik, kes jälgib, et endale antud lubadused saaksid täidetud. Kui enda ja sõbra poolt kinnitatud eesmärki ei suudeta täita, läheb kontolt maha väike rahasumma.
    MolekulaargastronoomiaProjekt, mis kasutab keemia­labori seadmeid toidu valmistamiseks. Meeskonna eesmärk on jõuda molekulaargastronomia abil tehtud toitude levitamiseni restoranides, nt arbuusist tehtud sushi, mis on kalamaitsega. Seni on tiim loonud kuus kokteiliretsepti kokteilide jaoks, mis vahetavad joomise ajal värvi, mida serveeritakse näiteks jõhvikasorbetist tehtud söödava muna sees.
    KittifyKodus kokku pandav moodullahendusega kasside eritasandiline jooksurada ja sisekujundus­element, mida saab ühendada mugavalt näiteks raamaturiiuli külge. Mõeldud tõelistele kassiarmastajatele, põhinedes teadmisele, kui väga vajavad kassid täisväärtuslikuks eluks jooksmiseks erinevadi tasapindu. Hea lähtekoht samal põhimõttel koju ehitatavate laste mänguradade loomiseks.
    TerviseäppInimesi motiveeriv lahendus tervise hoidmiseks, mis kombineerib kõik erinevad treeningud ühte andmebaasi ning võrdleb kasutaja tulemusi teiste kasutajatega, et inimene oskaks oma tervislikku vormi positsioneerida. Lisaks annab soovitusi, kuidas ennast säästvalt ja arendavalt treenida.
    Linnastumise alterna­tiivide arendamineKüsitluste põhjal koostatud tegevuskava, mis aitab muuta valdadel maaelu atraktiivsemaks ning inimesi linnadest maale elama meelitada.
    Eesti ettevõtete ärimudeli muutmineKontseptsioon brändikellast, mis aitab ettevõtjal tajuda, kuidas tema ja tema sihtgrupp tunnetavad tema brändi, kui palju need arusaamised erinevad ning millseid assotsiatsioone see tekitab, milliseid abivahendeid saaks kasutada soovitud assotsiatsioonide tekitamiseks.
  • Hetkel kuum
Raivo Hein: sotsid valetavad alati, aga jõudu neile Tallinnas! Vene- ja Savisaare-aegsetel lahendustel olgu lõpp
Kuulates linnaelanike, ettevõtjate ja asjatundjate häält, on nüüd võimalik kujundada Tallinnast kaasaegsem ja elamisväärsem linn võrreldes senise bütsantslikkusega, kirjutab ettevõtja ja investor Raivo Hein vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Kuulates linnaelanike, ettevõtjate ja asjatundjate häält, on nüüd võimalik kujundada Tallinnast kaasaegsem ja elamisväärsem linn võrreldes senise bütsantslikkusega, kirjutab ettevõtja ja investor Raivo Hein vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Balti aktsiad jätkasid tõusulainel
Neljapäeval sai sel nädalal alanud Balti aktsiate tõus jätku, kui Balti koondindeks Baltic Benchmark kerkis 0,36%.
Neljapäeval sai sel nädalal alanud Balti aktsiate tõus jätku, kui Balti koondindeks Baltic Benchmark kerkis 0,36%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Swedbank kaotas kasumit vähem kui SEB
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Bolt lobistas Eesti kaudu vastuseisu Euroopa platvormide direktiivile Lisatud Bolti kommentaar
Tänavu vastuvõetud platvormitöö direktiivile seisis Eesti alul raevukalt vastu, mida kujundas Bolt ja esitles majandusministeeriumile isegi kirju, mida Eesti võiks esitada enda seisukohtade pähe.
Tänavu vastuvõetud platvormitöö direktiivile seisis Eesti alul raevukalt vastu, mida kujundas Bolt ja esitles majandusministeeriumile isegi kirju, mida Eesti võiks esitada enda seisukohtade pähe.