Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Koostöö lõpp. Silvano tegevus ärritas partnereid

    Osa Toomas Tooli kureeritava Silvano edasimüüjaid Venemaal on koostöö Eesti börsifirmaga katkestanud. Põhjuseks Silvano nõudmine muuta nendega sõlmitud lepingute tingimusi. Edasimüüjate väitel põhjustab Silvano selle, et toodang jääb lattu seisma ning Valgevenes asuv Milavitsa tehas võib olla sunnitud töö seiskama.

    “Olukord on selline, et juba teist nädalat Milavitsa tooteid ei laadita ning edasimüüjad ei maksa ka eelmiste saadetiste eest. Konflikt edasimüüjate ja Silvano vahel paisub tõenäoliselt veelgi, sest Toomas Tool ütles, et ta läheb lõpuni välja ja paneb kas või tehase kinni,” rääkis möödunud nädalal ­Silvano toodete ühe edasimüüja STD Milavitsa omanik ja finantsdirektor Aleksei Prager.
    Ta on ka Silvano väikeaktsionär ja ütles, et aktsionärid ei tea Silvano tegelikust olukorrast midagi.
    “Nii nagu meie aru saame, on tema (Toomas Tool – toim) plaan loobuda edasimüüjatest Venemaal, Valgevenes, Ukrainas ja Kasahstanis ning võimalik, et Milavitsa tehas või sealne tootmine kavatsetakse kolida Aasiasse,” rääkis Prager.
    Toomas Tooli sõnul ei ole konflikt nii suur, nagu seda üritatakse näidata.”Tegemist on paari edasimüüjaga, kellel on tekkinud maksmisega probleeme. On paar-kolm paanikatekitajat ja nad šantažeerivad meid, et saada endale paremad tingimused,” ütles Tool.
    Silvano soovib lepinguid muuta. Silvano konflikt edasimüüjatega sai alguse Silvano juhatuse esimehe Märt Meeritsa kirjast, mis saadeti börsifirma partneritele 4. aprillil (Äripäev avaldas selle eile ka oma veebis). Meerits teatas kirjas, et selleks aastaks edasimüüjatega sõlmitud lepinguid tahetakse muuta ning uued tingimused hakkavad kehtima 15. aprillil.
    Äripäevaga rääkinud edasimüüjate väitel tõstaksid uued tingimused Milavitsa toodete hinda kokku 20% ja sellepärast ei ole nad Silvano ettepanekutega nõus. Täiendav hinnatõus kahandab Milavitsa konkurentsivõimet Venemaa turul ning konkureerivad brändid tõrjuvad selle turult välja, tuues kaasa 400 Milavitsa poe sulgemise.
    Toomas Tooli sõnul oli edasimüüjatele saadetud kirja eesmärk ühtlustada lepingute tingimusi, sest mõnele partnerile olid hinnad liiga madalad. “Edasimüüjate probleem on see, et Venemaa turg on muutunud tsiviliseerutumaks, tekib rohkem kaubanduskeskusi ja hulgimüüjal läheb olukord keerulisemaks,” selgitas Tool konflikti tagamaid. Tema sõnul ei too tingimuste muutmine kaasa nii suurt hinnatõusu, nagu osa edasimüüjaid Äripäevale väitsid.
    Kolme Silvano edasimüüja sõnul tuli aga Silvano juhtkonna soov lepingutingimusi muuta neile ootamatult, sest veel veebruaris toimunud kohtumisel kinnitati, et mingeid muudatusi sel aastal ei plaanita.
    Seetõttu saatsidki seitseteist suuremat edasimüüjat Aleksei Prageri sõnul 25. aprillil avaliku pöördumise, milles hoitavad, et Silvano juhtkonna tegevuse tulemusena peatub Milavitsa toodete müük kõikides SRÜ riikides. Avaliku pöördumise tegijate hinnangul turustatakse nende kaudu 80% Milavitsa toodangust. Prageri kinnitusel pole 95% edasimüüjatest Silvano esitatud tingimustel uusi lepinguid sõlminud ja seetõttu ei saada ettevõte ka 15. aprillist alates enam neile oma tooteid.
    Tooli väitel on Prageri nimetatud protsendid liialdus ning tema väited ei pea paika.
    Süüdistavad Tooli. Avaliku pöördumise tegijad süüdistavad konfliktis Toomas Tooli, kes vallandas Milavitsa juhtkonna ja pani üht Valgevene tuntuimat kergetööstusettevõtet juhtima oma usaldusisikud, kellel ei ole Venemaa turul müügikogemust.  “Tegelikult juhib ettevõtet Toomas Tool,” märgivad avaliku pöördumise autorid.
    Interfax.by teatas eelmisel nädalal anonüümsele allikale viidates, et ka Ukraina Milavitsa edasimüüjad on keeldunud Silvanoga uute lepingute sõlmimisest, sest uued tingimused toovad kaasa hinnatõusu ning samuti lüheneb järelmaksu võimalus seniselt 90 päevalt 30-le.
    Silvano: info on eksitav ja spekulatiivne
    Silvano Fashion Groupi juhatuse esimehe Märt Meeritsa sõnul on Valgevene paaris väljaandes levitatud Silvano kohta anonüümsetele allikatele tuginevat informatsiooni, mis on eksitav ja spekulatiivne.
    “Meie hinnangul on tegemist mõne rahulolematu kliendi sooviga mõjutada ettevõtet kehtestama ostjatele paremaid tingimusi,” märkis Meerits.
    Ta lisas, et nad näevad aktsiooni taga paari Moskva edasimüüjat. “Milavitsat on vaja nendelesamadele klientidele samavõrd kui meile edasimüüjaid. See on tavapärane protsess iga tootja ja müüja vahel, räägitakse läbi ja otsitakse lahendusi,” selgitas Meerits. “Meile kui börsiettevõttele on muidugi ebameeldiv, kui meid üritatakse mõjutada läbirääkimistes, kasutades selleks ajakirjandust.”
    Meerits kinnitas, et Silvano Fashion Group on finantsiliselt stabiilne ettevõte, mis on olnud jooksvalt kasumis. “Meil sisuliselt puuduvad pangalaenud, ettevõte on viimase nelja aasta jooksul olnud stabiilne dividendimaksja, meie kaubamärkide portfell on tuntud ja mis ehk kõige tähtsam – meie naistepesu tooted müüvad hästi,” loetles Meerits Silvano tugevusi.
    “Eelmise aasta lõpuga oli meil kokku 679 kauplust, sealhulgas 617 frantsiisikauplust kokku enam kui 20 riigis. Mõne Venemaa kliendi rahulolematuse põhjusi tuleb otsida Venemaa majandusolukorrast ja teatud ebastabiilsuse märkidest seoses meile kõigile teadaolevate sündmustega,” lisas Meerits.
    Edasimüüjate hinnang ­Milavitsa tehase uuele juhtkonnale sõltub Meeritsa sõnul ühest ajendist – parematest lepingutingimustest. Meerits ütles, et mingeid koondamisaktsioone ei ole Valgevene tehases toimunud ja Silvano ei kavatse ka oma tootmist Aasiasse kolida.
    Ukraina TOP 10 edasimüüjad on Meeritsa sõnul kõik uute lepingutingimustega nõus ning on need allkirjastanud. Oma sõnade toeks näitas ta Ukraina partnerite saadetud kinnitusi, et nad on uute tingimustega nõus.
     
    Tasub teada
    Peamised muudatused lepingus
    Silvano esitatud uued tingimused edasimüüjatele, millega viimased ei nõustunudSõltumata markidest veetakse kogu toodang partnerile Silvano Fashioni kaudu
    Kehtetuks muutuvadkõik tarnelepingud ning nendega seotud kokkuleppedkõik soodustustesüsteemid, hinnakirjad ja retroboonused, kõik järelmaksu­võimalused
    Uued põhimõttedkõik saadetised saadetakse ainult uute lepingute aluselkõikidele partneritele, kehtib üks hinnakiri
     
    Kommentaar
    Aktsionärid ei tea olukorda
    Aleksei Prager, STD “Milavitsa” omanik ja finantsdirektor, Silvano väikeaktsionärEelmise aasta lõpus vahetas Toomas Tool kogu Milvatsa Valgevene tehase juhtkonna välja. See tehas on üks osa Silvano Fashionist. Ta pani sinna oma inimesed, kes tegelikult täidavad telefoni teel tulnud käske. Toomas Tool viibib ise sageli Moskvas ja tegelikult juhib ettevõtet tema ning pole vahet, kas ta on oma suurosaluse kirjutanud naise või mõne äripartneri nimele. Aktsionärid ei tea olukorrast midagi. Järgmine börsiaruanne avalikustatakse juunis ja kui seal on märgata müügi vähenemist, siis ilmselt viidatakse, et Venemaal on kriis ja rasked ajad. Meie äri mõjutab kõige rohkem ­euro kursi muutus. Ma ei usu, et Venemaa olukord praegu meie äri mõjutab, kui, siis kaudselt ja kaugemas tulevikus. Ukrainas toimuv mõjutab Ukraina turul Silvanot küll, seal on osa kauplusi kinni pandud.Aktsionärid peaksid Toomas Tooli käest küsima, miks tehti otsus, mis lõhub müügisüsteemi. Tema ettevõtte juhid proovisid teda ära rääkida, aga ta ju ei kuula kedagi. Tool ise on öelnud, et aktsionärid saavad vähem dividende ja mis siis, aktsionärid peaksid selleks valmis olema.Minul on ka Silvano aktsiad olemas. Kunagi ostsin paari tuhande euro eest lihtsalt meele­lahutuseks. See on isiklik investeering. Investeerisin veel enne Toomas Tooli.
    Koostöö pole äriliselt mõistlik
    Andrei Tsernov, on olnud 20 aastat Milavitsa toodete edasimüüjaTänavu saab 20 aastat ajast, kui olen teinud Milavitsaga koostööd. Selle aja jooksul oleme seda brändi palju turundanud, igas kaubanduskeskuses on Milavitsa kauplus olemas. Meil olid teatud soodustused, et saaksime brändi Vene turul arendada ning turundada. Milavitsa bränd on Venemaal number üks.Iga aasta detsembris sõlmime lepingud järgmiseks aastaks ning teeme ka kokkuostuplaani terveks aastaks. Lepingus on kirjas, et hinnad ei hakka põhjendamatult muutuma. Veebruaris oli edasimüüjatel konverents, kus kohtusime ­Toomas Tooli ja uue juhtkonnaga ning sellel üritusel ei räägitud midagi plaanist hakata aprillis lepinguid muutma.Uute tingimuste järgi ei ole meie enam koostööst huvitatud, sest see pole äriliselt mõistlik. Tõenäoliselt pannakse mitukümmend Milavitsa kauplust kinni ning ilmselt koondatakse ka ­Valgevene tehases inimesi. Pika kogemusega edasimüüjatest loobumine on Silvano juhtkonna hullumeelne käitumine.Meie oma ettevõtet kinni panna ei kavatse, vaid teeme teistega koostööd.
    Aeg on juba mööda lastud
    Valeri Rõbnikov, Galant Holdingu omanikMeile on tehtud ettepanek muuta kehtivaid lepinguid nii, et Milavitsa asemel saab lepingupartneriks Silvano. Me ei ole sellega nõus, sest meil on juba selleks aastaks kehtiv leping olemas.Mina olen Milavitsaga 20 aastat koostööd teinud ja tänu sellele olid mul ka soodustused. Mul on üle Venemaa 60 poodi, need on pikaajalise töö vili. Milavitsa moodustab 25–30% minu ettevõtte käibest. Aga on edasimüüjaid, kelle käibes on Milavitsa toodete müük 100%.Silvano peab ilmselt hakkama ise oma toodangut müüma ja kauplusi avama. Meie hinnangul tähendavad Silvano juhtkonna otsused ühele tugevale brändile krahhi.Uus juhatus on edasimüüjatega kohtunud, samuti on Toomas Tool paljudega kohtunud. Tool on helistanud mulle ja teistele edasimüüjatele, et kokkuleppele jõuda, aga aeg on juba möödas. Mul ei ole midagi kohtumiste vastu, aga neil ei ole mõtet, kui inimene alguses lubab üht ja pärast teeb teisiti. Samuti ei ole õige, et inimene (Toomas Tool – toim), kes ei kuulu ettevõtte juhatusse, teeb mingeid omi kokkuleppeid, mis hiljem ei kehti.
  • Hetkel kuum
Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Balti börsid lõpetasid kvartali tõusupäevaga
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Eestis tegevuse müünud lihatootja loobus ka Rootsi ärist
Möödunud suvel Eesti Rakvere lihakombinaadi müünud Soome toidutootja HKScan on nüüd ära müünud ka tegevuse Rootsis.
Möödunud suvel Eesti Rakvere lihakombinaadi müünud Soome toidutootja HKScan on nüüd ära müünud ka tegevuse Rootsis.