Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    "Silvano purustab oma müügiskeemi"

    Silvano brändide edasimüüjad Venemaal peavad börsifirma juhtide käitumist hullumeelseks. Silvano väitel soovib aga ettevõte muuta müügitingimused kõigile edasimüüjatele sarnaseks.

    Äripäev küsis kommentaari kolmelt Silvano seniselt äripartnerilt, kes otsustasid aprillis lõpetada koostöö Silvanoga. Nende väitel on koostöö lõpetanud 95% Silvano edasimüüjatest. Silvano esindajate väitel ei ole aga see väide õige ja suurem osa edasimüüjatest on olnud uute tingimustega päri.
    Avaldame kolme Silvano Venemaa edasimüüja kommentaarid. Nad on Silvano juhtkonna tegevuse suhtes väga kriitilised. Samuti avaldame Silvano vastulaused edasimüüjate kriitikale.
    Aleksei Prager: aktsionärid ei tea konflikti tõsidusest midagi
    STD Milavitsa omanik ja finantsdirektor, Silvano väikeaktsionär Aleksei Prager:
    "Eelmise aasta lõpus vahetas Toomas Tool välja kogu Milvatsa Valgevene tehase juhtkonna. See tehas on üks osa Silvano Fashionist. Ta pani sinna oma inimesed, kes tegelikult täidavad telefoni teel tulnud käske. Kui on mingeid küsimusi, siis helistavad Toomas Toolile, et kuidas käituda ja mida teha.
    Mõni nädal tagasi saadeti kõigile edasimüüjatele Venemaal, Valgevenes, Kasahstanis ja Ukrainas kiri, et kõik selleks aastaks sõlmitud lepingud muutuvad kehtetuks ning tuleb sõlmida uued lepingud uutel tingimustel. Uued tingimused seisnevad selles, et ei tule mingeid soodustusi, järelmaksu jne. Kõikidel on ühesugune hinnakiri kõrgemate hindadega.
    Neile, kes uutel tingimustel lepinguid  ei sõlmi, tooteid enam ei saadeta. Umbes 90% edasimüüjatest uusi lepinguid ei allkirjastanud. Juba teist nädalat Milavitsa tooteid ei laadita ning edasimüüjad ei maksa ka eelmiste saadetiste eest.
    Toomas Tool viibib ise sageli Moskvas ja tegelikult juhib ettevõtet tema ning pole vahet, kas ta on oma suurosaluse kirjutanud naise või mõne äripartneri nimele. 
    Aktsionärid ei tea aga praegusest olukorrast midagi. Järgmine börsiaruanne avalikustatakse juunis ja kui seal on märgata müügi vähenemist, siis ilmselt viidatakse, et Venemaal on kriis ning on rasked ajad. Meie äri mõjutab kõige rohkem euro kursi muutus. Ma ei usu, et Venemaa olukord praegu meie äri mõjutab, kui, siis kaudselt ja kaugemas tulevikus. Ukrainas toimuv mõjutab Ukraina turul Silvanot küll, sest seal on osa kauplusi kinni pandud.
    Aktsionärid peaksid Toomas Tooli käest küsima, miks tehti selline otsus, mis purustab müügisüsteemi. Tema ettevõtte juhid proovisid teda ära rääkida, aga ta ju ei kuula kedagi. Tool ise on öelnud, et aktsionärid saavad vähem dividende ja mis siis, aktsionärid peaksid selleks valmis olema.
    Minul on ka Silvano aktsiad olemas. Kunagi ostsin paari tuhande euro eest lihtsalt meelelahutuseks. See on isiklik investeering. Mina investeerisin veel enne Toomas Tooli.
    Meie saame aru nii, et Toolil on plaan loobuda edasimüüjatest Venemaal, Valgenes, Ukrainas ja Kasahstanis ning võimalik, et Valgevenes asuv Milavitsa tehas panna kinni ja viia tootmine üle näiteks Aasiasse."
    Andrei Tsernov: koostööst loobumine on Silvano juhtkonna hullumeelne käitumine
    20 aastat Milavitsa toodete edasimüüjaks olnud Andrei Tsernov:
    "Tänavu saab 20 aastat ajast, kui olen teinud Milavitsaga koostööd. Selle aja jooksul oleme seda brändi palju turundanud, igas kaubanduskeskuses on Milavitsa kauplus olemas. Meil olid teatud soodustused, et saaksime brändi Vene turul arendada ning turundada. Milavitsa bränd on Venemaal number üks.
    Iga aasta detsembris sõlmime lepinguid järgmiseks aastaks ning teeme ka kokkuostuplaani terveks aastaks. Lepingus on kirjas, et hinnad ei hakka põhjendamatult muutuma. Veebruaris oli edasimüüjatel konverents, kus kohtusime Toomas Tooli ja uue juhtkonnaga ning sellel üritusel ei räägitud plaanist hakata aprillis lepinguid muutma.
    Uute tingimuste järgi ei ole meie enam koostööst huvitatud, sest see pole äriliselt mõistlik. Tõenäoliselt pannakse mitukümmend Milavitsa kauplust kinni ning ilmselt koondatakse ka Valgevene tehases inimesi. Pika kogemusega edasimüüjatest loobumine on Silvano juhtkonna hullumeelne käitumine.
    Meie oma ettevõtet kinni panna ei kavatse, vaid teeme teistega koostööd edasi."
    Valeri Rõbnikov: Silvano peab hakkama ise oma toodangut müüma
    Galant Holding omaniK Valeri Rõbnikov:
    "6.-7. veebruaril toimus Silvano edasimüüjate koosolek, kus oli kohal ka Toomas Tool ja uus juhtkond. Nad kinnitasid, et mingisuguseid muutusi sellel aastal ei tule. Mingi aja pärast tuleb kiri, kus Märt Meerits kirjutab, et justkui konverentsil oli jutuks see, et peaks tingimusi kõikide jaoks ühtlustama. Meie arvasime, et uus juhatus tahab brändi arendada, aga nemad asusid hoopis edasimüüjate võrku lõhkuma.
    Meile on tehtud ettepanek muuta kehtivaid lepinguid nii, et Milavitsa asemel saab lepingupartneriks Silvano. Me ei ole sellega nõus, sest meil on juba selleks aastaks kehtiv leping olemas.
    Mina olen Milavitsaga 20 aastat koostööd teinud ja tänu sellele olid mul ka soodustused. Mul on üle Venemaa 60 poodi, need poed on olnud pikaajalise töö vili. Milavitsa moodustab 25–30% minu ettevõtte käibest. Aga on edasimüüjaid, kelle käibes on Milavitsa toodete müük 100%. Selle brändiga on edasimüüjad 15-20 aastat tööd teinud. Kümnest naisest kaheksa teab ja kannab seda brändi. 
    Silvano peab ilmselt hakkama ise oma toodangut müüma ja kauplusi avama. Ma ei tea, kas see on neile kasulik või mitte. Meie hinnangul tähendavad Silvano juhtkonna otsused ühele tugevale brändile krahhi. Kui üle 90% edasimüüjatest on uutele tingimustele vastu ja umbes 95% ei ole uusi lepinguid sõlminud, siis näitab see edasimüüjate üksmeelt.
    Uus juhatus on edasimüüjatega kohtunud, samuti on Toomas Tool paljudega kohtunud. Tool on helistanud mulle ja teistele edasimüüjatele, et ikka kokkuleppele jõuda. Aga aeg on juba möödas. Mul ei ole midagi kohtumiste vastu, aga nendel kohtumistel ei ole mõtet, kui inimene alguses lubab üht ja pärast teeb teisiti. Samuti ei ole õige, et inimene (Toomas Tool - toim), kes ei kuulu üldse ettevõtte juhatusse, teeb mingeid omi kokkuleppeid, mis hiljem ei kehti."
    Silvano: info on eksitav ja spekulatiivne
    Silvano Fashion Group'i juhatuse esimehe Märt Meeritsa sõnul on nendele teadaolevalt Valgevene paaris väljaandes levitatud Silvano kohta anonüümsetele allikatele tuginevat informatsiooni, mis on eksitav ja spekulatiivne."Meie hinnangul on tegemist mõnede rahulolematute klientide sooviga mõjutada ettevõtet kehtestama ostjatele paremaid tingimusi," märkis Meerits.
    Ta lisas, et nad näevad käesoleva aktsiooni taga paari Moskva edasimüüjat. "Milavitsat on vaja nendele samadele klientidele samavõrd, kui meile edasimüüjaid. See on tavapärane protsess iga tootja ja müüja vahel, räägitakse läbi ja otsitakse lahendusi," selgitas Meerits. "Meile kui börsiettevõttele on muidugi ebameeldiv, kui meid üritatakse mõjutada läbirääkimistes kasutades selleks ajakirjandust."
    Meerits kinnitas, et Silvano Fashion Group on finantsiliselt stabiilne ettevõte, mis on olnud jooksvalt kasumis. "Meil sisuliselt puuduvad pangalaenud, ettevõte on viimase nelja aasta jooksul olnud stabiilne dividendimaksja, meie kaubamärkide portfell on tuntud ja mis ehk kõige tähtsam - meie naistepesu tooted müüvad hästi," loetles Meerits Silvano tugevusi.
    "Eelmise aasta lõpuga oli meil kokku 679 kauplust, sealhulgas 617 frantsiisikauplust kokku enam kui 20s riigis. Mõnede Venemaa klientide rahulolematuse põhjuseid tuleb otsida Venemaa majandusolukorrast ja teatud ebastabiilsuse märkidest seoses meile kõigile teadaolevate sündmustega," lisas Meerits.
    Mis puudutab Milavitsa tehase uue juhtkonna tööd, siis Meeritsa sõnul sõltub edasimüüjate hinnang uuele juhtkonnale vaid ühest ajendist - parematest lepingutingimustest.
    "Meie sõnum neile on olnud, ja jääb ka edasiseks - meie soov on ühist äri arendada kõigile edasimüüjatele võrdselt kättesaadavatel tingimustel. Sammud, mida me teeme, teeme vastutustundlikult," märkis Meerits. Ta lisas, et mingeid koondamisaktsioone ei ole Valgevene tehases toimunud ja Silvano ei kavatse ka oma tootmist kolida Aasiasse.
    Meerits lausus, et Ukraina TOP 10 edasimüüjad on kõik olnud nõus uute lepingutingimustega ning on ka uued lepinguid allkirjastanud. Meerits näitas ka Äripäevale Ukraina partnerite kirjalikult saadetud kinnitusi, et nad on uute tingimustega nõus.
    Silvano Fashion Groupi nõukogu esimees Toomas Tooli väitel ei vasta tõele, et 90% edasimüüjatest ei ole sõlminud uutel tingimustel lepinguid. "Valgevenes on Silvanol 25 Milavitsa tehast, nendest 3 on Silvano omad ja 22 kuuluvad allhankijatele. Tool kinnitas, et Valgevenes ei ole ühtegi inimest koondatud ja seda ei kavataseta ka teha.
    Autor: Aivar Hundimägi, Alyona Stadnik
  • Hetkel kuum
Seotud lood
Kõik seotud lood

Tarmo Virki: õpetajad, palun streikige varsti jälle
Kui talvel õpetajad streikima asusid, siis loodi hetkeks suurepärane võimalus praegust haridussüsteemi lammutama asuda. Sest olgem ausad, selleks on viimane aeg, kirjutab ettevõtja ja Äripäeva iduettevõtete teemaveebi FoundME.io juht Tarmo Virki.
Kui talvel õpetajad streikima asusid, siis loodi hetkeks suurepärane võimalus praegust haridussüsteemi lammutama asuda. Sest olgem ausad, selleks on viimane aeg, kirjutab ettevõtja ja Äripäeva iduettevõtete teemaveebi FoundME.io juht Tarmo Virki.
Pessimism USA intressimäärade langetamise osas mõjus turgudele pärssivalt
Föderaalreservi esimees Jerome Powell ütles teisipäeval, et inflatsiooni surumine keskpanga poolt seatud 2% tasemeni võtab oodatust kauem aega, mistõttu pole selge, millal intressimäärasid ikkagi langetatakse. Wall Street võttis uudise tõrksalt vastu: ehkki Dow 30 lõpetas napilt rohelises +0,17%, siis Nasdaq taandus -0,12% ning S&P 500 kukkus -0,21%.
Föderaalreservi esimees Jerome Powell ütles teisipäeval, et inflatsiooni surumine keskpanga poolt seatud 2% tasemeni võtab oodatust kauem aega, mistõttu pole selge, millal intressimäärasid ikkagi langetatakse. Wall Street võttis uudise tõrksalt vastu: ehkki Dow 30 lõpetas napilt rohelises +0,17%, siis Nasdaq taandus -0,12% ning S&P 500 kukkus -0,21%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Finora Pank värbas Tallinna Sadama tippjuhi
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
FT: Venemaal miljardeid teeniv Austria pank reklaamis laienemisplaane
Raiffeisen Bank International, mis teenib poole grupi kasumist Venemaal ja Valgevenes, reklaamis end Venemaal suurte kasvuplaanidega.
Raiffeisen Bank International, mis teenib poole grupi kasumist Venemaal ja Valgevenes, reklaamis end Venemaal suurte kasvuplaanidega.
Raadiohommikus: 5MIINUSE börsirämmarist ja kinnisvarast nii meil kui Hispaanias Uus võimalus: jäta küsimusi hommikuprogrammi külalistele
Teisipäevane hommikuprogramm võtab fookusesse Äripäeva lugejate ja kuulajate kaks meelisteemat – investeerimise ja kinnisvara.
Teisipäevane hommikuprogramm võtab fookusesse Äripäeva lugejate ja kuulajate kaks meelisteemat – investeerimise ja kinnisvara.