Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Börsijuhtide palk poolavalik

    Pärast seda, kui riigiettevõtete palkade avalikustamine mullu lõpetati, on börsil noteeritud firmade juhtide palgad avalikkusele ilmselt kõige paremini kättesaadavad. Kuigi Äripäev on taas aktsionäride ja lugejate jaoks börsifirmade juhtide palgad välja arvutanud, on endiselt õhus küsimus, kas palgad ei võiks olla kohe avalikud.

    “Ma ei pea vajalikuks juhatuse liikmete ega ka enda tasu kommenteerida,” ütles mullu suurima tasutõusu saanud Ekspress Grupi juhatuse esimees Gunnar Kobin. “Olen arvamusel, et diskussioon börsiettevõtte juhatuse liikmete tasude üle kuulub seltskonna-, mitte äriajakirjanduse valdkonda,” ütles ta.
    Olympic EG on aastaid olnud seisukohal, et tippjuhtide palkade näol on tegemist konkurentsitundliku informatsiooniga – seda eriti nii väikesel turul, kui seda on Eesti, ütles kasiinofirma juhatuse esimees Madis Jääger.
    “Minu brutotöötasu on ligi 5600 eurot kuus ja ma ei näe selles midagi delikaatset ega konkurentidele huvipakkuvat,” pooldab seevastu võimalikult suurt läbipaistvust Arco Vara juhatuse esimees Tarmo Sild. Lisaks temale on ka Pro Kapitali juhatuse liige Allan Remmelkoor arvamusel, et palgad võiksid olla avalikud, kuid ta hoiatab klassiviha eest. “Meil on klassiviha siiski palju ja arvan, et see on üks peamine põhjus, miks ettevõtted neid andmeid ei soovi avaldada,” selgitas Remmelkoor.
    “Sisuliselt on ju börsifirmade juhatuse liikmete palgainfo avalik, seda saab iga huviline arvutada, nagu teiegi just tegite,” ütleb Nordeconi juht Jaano Vink. Tallinna Kaubamaja juhi Raul Puusepa sõnul sisaldavad Kaubamaja aastaaruanded teavet ka juhatuse liikme tasude kohta.
    Jaano Vink: rahulolematu vahetab kohta
    Börsifirmade juhtide hinnangul näitab ettevõtte palga konkurentsivõimet töötajate staaž.
    “Mina lihtsa inimesena oskan mõelda, et juhul, kui inimesed töötavad mis tahes ettevõttes ega vaheta pidevalt tööandjat, siis võiks ju eeldada, et nad on oma töötingimustega, sealhulgas palgaga, rahul,” arvas Nordeconi juhatuse esimees Jaano Vink. Ta eeldas, et rahulolematu  vahetab mingil hetkel kohta ja läheb sinna, kus pakutakse paremaid tingimusi. “Eks tööstaaž ettevõttes näitab teatud määral ka rahulolu,” sõnas Vink.
    “Töövõtja ütleb alati, et palka võiks rohkem saada – see on loomulik –, aga reaalselt näitab palga konkurentsivõimelisust ikkagi see, millise pühendumusega ja kui pikalt ühes ettevõttes püsitakse,” jagas Vingi seisukohta OEG juhatuse esimees Madis Jääger. Tema sõnul on OEG juhtkonnas rida inimesi, kes töötanud ettevõttes 10–15 aastat, mõni koguni päris esimestest päevadest peale.
    Seda enam peab OEG juhatuse esimees palgainfot tundlikuks. “OEG on aastaid olnud seisukohal, et tippjuhtide palkade näol on tegemist konkurentsitundliku informatsiooniga – seda eriti nii väikesel turul, kui seda on Eesti. Sellekohane konfidentsiaalsuspunkt on kirjas ka ettevõtte tippjuhtide lepingutes. Seetõttu ei ole me ka siiani eraldiseisvalt kontserni tippjuhtide palkasid avaldanud,” selgitas Jääger.
     
     
    Töötasu
    Tallink Grupp
    Juhatuse esimees: Enn PantJuhatuse liikmed: Andres Hunt, Janek Stalmeister, Lembit Kitter, Kadri Land, Peter RooseKahe uue juhatuse liikme lisandumine 2012. aastal ei alandanud keskmist tasu, see hoopis tõusis 2012. aastaga võrreldes.
    Kuutasu eurodes2012: 27 6672013: 26 042
    Silvano FG
    Juhatuse esimees: Märt MeeritsJuhatuse liige: Aleksei ­KadõrkoJuhatuse liikmetele maksti 647 000 eurot, mis teeks keskmiseks ligi 25 000 eurot kuus, kuid siia alla kuuluvad ka tütarfirmade juhatuste töötasud.
    Kuutasu eurodes2012: 15 0002013: 15 000
    Ekspress Grupp
    Juhatuse esimees: Gunnar ­KobinJuhatuse liikmed: Pirje ­Raidma, Andre VeskimeisterGunnar Kobin sai õiguse omandada tasuta 700 000 aktsiat 2017. aasta esimeses kvartalis, sellest 340 000 aktsiat teenis Kobin 2013. aastal. Tõenäoliselt on Kobini palk oluliselt suurem kui ülejäänud juhatuse liikmetel.
    Kuutasu eurodes2012: 13 764 (hinnaguline)2013: 6000
    Harju Elekter
    Juhatuse esimees: Andres ­AllikmäeAastaaruandes välja toodud Allikmäe palganumber sisaldab ka arendusdirektori töötasu ja muid palgaiseloomuga makseid.
    Kuutasu eurodes2012: 11 000 (hinnaguline)2013: 11 655
    Pro Kapital Group
    Juhatuse esimees: Allan ­RemmelkoorJuhatuse liige: Paolo ­Michelozzi
    Kuutasu eurodes2012: 10 329 (hinnaguline)2013: 10 000
    Tallinna Kaubamaja
    Juhatuse esimees: Raul ­Puusepp
    Kuutasu eurodes2012: 88342013: 5827
    Olympic EG
    Juhatuse esimees: Madis ­JäägerJuhatuse liige: Meelis Pielberg
    Kuutasu eurodes2012: 8302 (hinnaguline)2013: 8000
    Tallinna Vesi
    Juhatuse esimees: Ian ­PlenderleithJuhatuse liikmed: Aleksandr Timofejev, Riina Käi2013. aastal maksti juhatuse liikmetele lahkumishüvitistena 18 000 eurot.
    Kuutasu eurodes2012: 76672013: 5758
    Nordecon
    Juhatuse esimees: Jaano VinkJuhatuse liikmed: Avo Ambur, Erkki SuurorgLanguse tingis 2012. aasta 201 000 euro suurune tulemustasu, mis 2013. aastal oli 51 000 eurot.
    Kuutasu eurodes2012: 68332013: 9679
    Merko Ehitus
    Juhatuse esimees: Andres TrinkJuhatuse liige: Tõnu ToomikJuunis võttis Viktor Mõisja koha Merko juhatuses üle Tõnu Toomik. Mõisja lahkumishüvitis võis ulatuda kuni 50 000 euroni.
    Kuutasu eurodes2012: 6500 (hinnaguline)2013: 5827
    Arco Vara
    Juhatuse esimees: Tarmo SildTarmo Sillale emiteeriti vahetusvõlakiri, mis annab õiguse 2016. aasta jooksul märkida kuni 390 000 Arco Vara aktsiat hinnaga 0,7 eurot aktsia.
    Kuutasu eurodes2012: 56392013: 7506
    Baltika Group
    Juhatuse esimees: Meelis MilderJuhatuse liikmed: Maigi ­Pärnik-Pernik, Andrew J.D. Paterson, Maire Milder, Kati Kusmin
    Kuutasu eurodes2012: 56332013: 4992
    Premia Foods
    Juhatuse esimees: Katre ­KõvaskJuhatuse liikmed: Silver Kaur, Erik HaavamäeMais astus juhatuse esimehe kohalt tagasi Kuldar Leis, kellest sai nõukogu liige. Leisi ameti võttis üle senine turundusdirektor Katre Kõvask.
    Kuutasu eurodes2012: 52362013: 4333
    Skano Group
    Juhatuse esimees: Martin KalleJuhatuse liige: Gert KuusEelmise aasta alguses lahkus juhatusest Einar Pähkel ning aasta lõpus Andres Kivistik, kellele tõenäoliselt maksti lahkumishüvitisi.
    Kuutasu eurodes2012: 5000 (hinnaguline)2013: 5000
    Järvevana
    Juhatuse esimees: Toomas ­Annus
    Kuutasu eurodes2012: 31672013: 3167
    Allikas: Äripäev
     
     
     
    Kommentaar
    Palk pole delikaatne
    Tarmo Sild, Arco Vara juhatuse esimeesMinu brutotöötasu on ligi 5600 eurot kuus ja ma ei näe selles midagi delikaatset ega konkurentidele huvipakkuvat. Minu põhihuvi on Arco Vara aktsiaoptsioonis, mille kohta on samuti info avalikult kättesaadav. Fikseeritud üldkulude, sh juhataja tasu alandamine algas Arco Varas 2012. aastal. Langus on seotud põhimõttega, et juhi palk ei tule mitte aktsionäridelt, vaid peaks tulema ostjaskonnalt ehk tuludest. Ennekõike sellest osast, mis otsekuludest üle jääb.Ühe vaatenurga järgi jaguneb börsifirma kasum aktsionäride ja tippjuhtkonna vahel, kus aktsionär peab saama tulu paigutatud kapitalilt ja juhtkond peab saama tasu selle eest, et ta kapitali oskuslikult kasvatab. Probleemid tekivad sellest, kui kapitali kasvu mõõdetakse liiga optimistlikult ja tekivad virtuaalbilansid ning virtuaalne kasv – mille pealt, tõsi küll – makstakse juhtkonnale boonustena reaalset raha. Aktsionär on sel juhul nagu Väike Peeter, kelle leivakott esimesena tühjaks süüakse, ja siis vaadatakse, kas Suur  Peetri kotist ka midagi jätkub või on see ainult paber, jutt ja päästepakett.
    Palk on seltskonnaajakirjanduse teema
    Gunnar Kobin, Ekspress Grupi juhatuse esimeesMa ei pea vajalikuks juhatuse liikmete ega ka enda tasu kommenteerida. Olen arvamusel, et diskussioon börsiettevõtte juhatuse liikmete tasude üle kuulub seltskonnaajakirjanduse, mitte äriajakirjanduse valdkonda. Börsiettevõtte aktsionärid on valinud ennast juhatuse palkamisel esindama nõukogu. Millistel tingimustel nõukogu juhatuse palkab, ei oma suurt tähtsust, kuivõrd aktsionäride tulu sõltub ettevõtte majandustegevuse tulemusest, mitte juhatuse palgast.Nii nagu ajakirjaniku palk, sõltub ka ükskõik millise ettevõtte juhatuse liikmete tasu nende pakutava ja ettevõtte nõutava tasakaalust. Milline see tasakaal on, peaks olema nende inimeste teema, kes on volitatud selle üle otsustama, ja avalikkus ei peaks ajakirjanduse vahendusel selles osalema.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Statistikaamet vastab kriitikale: kuidas kujuneb elektrihinnaindeks?
Elektrihinnaindeksi arvutamist mõjutab ka riigipoolne sekkumine, muutust hinnaindeksis näeme peagi, selgitab statistikaameti juhtivanalüütik Lauri Veski vastukajana Äripäeva “Makromaania” uudiskirjale.
Elektrihinnaindeksi arvutamist mõjutab ka riigipoolne sekkumine, muutust hinnaindeksis näeme peagi, selgitab statistikaameti juhtivanalüütik Lauri Veski vastukajana Äripäeva “Makromaania” uudiskirjale.
Kui Mars kutsub: Musk soovib 55,8 miljardit Tesla varadest
Tesla autod kutsutakse jälle tagasi uue ohtliku defekti tõttu. Elon Musk on aga hõivatud mujal rindel ning tegeleb oma mitmekümnemiljardilise kompensatsioonipaketi väljanõudmisega.
Tesla autod kutsutakse jälle tagasi uue ohtliku defekti tõttu. Elon Musk on aga hõivatud mujal rindel ning tegeleb oma mitmekümnemiljardilise kompensatsioonipaketi väljanõudmisega.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Politseijuht: nõrkustele keskendumine teeb keskpäraseks
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Ärimehed tegid vanast koolihoonest suure hooldekodu
Mõned aastad tagasi ostsid Lääne-Virumaa õppehoone kaks ettevõtjat Raivo Pihelgas ja Jaanus Valk, kes nüüd on avamas seal enam kui 130kohalist hooldekodu.
Mõned aastad tagasi ostsid Lääne-Virumaa õppehoone kaks ettevõtjat Raivo Pihelgas ja Jaanus Valk, kes nüüd on avamas seal enam kui 130kohalist hooldekodu.
Pindi näeb kinnisvaras virgumise märke
Kevade esimene pool annab kinnisvaraturule alust mõõdukaks optimismiks, teatas Pindi Kinnisvara.
Kevade esimene pool annab kinnisvaraturule alust mõõdukaks optimismiks, teatas Pindi Kinnisvara.