Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Juhtide palgast ei tee saladust vaid osa riigifirmasid

    Tänavu aprillis kehtima hakanud seaduse järgi piisab, kui riigifirmad avaldavad juhatuse ja nõukogu liikmete töötasud kogusummana, inimeste kaupa palkasid välja tooma ei pea.

    Eestis on tavapärane, et eraettevõtted ei avalda palku, seda piirab ka töölepinguseadus. Kuid avalikus sektoris, kus kasutatakse maksumaksja raha, oodatakse selgust ja läbipaistvust. Ometi puudub alates sellest aastast ülevaade, kui kõrgelt hinnatakse riigi äriühingujuhtide tööd, sest täielikult muudetud korruptsioonivastane seadus ei kohusta enam isikupõhiselt makstud tasu suurust näitama. Samuti saab nüüd palka avalikustada vaid töötaja nõusolekul.
    Ministeeriumid on aastaid kogunud andmeid enda haldusalasse jäävate äriühingute juhtide palkade kohta ja need oma kodulehel koos ametnike palkadega avaldanud. Eeskujulikku andmebaasi pakkus eelkõige majandusministeerium, kelle haldusalasse kuulub enim riigi­firmasid.
    Kui Äripäev uuris, millal mullused tasud avaldatakse, selgus, et seda ei tehtagi, sest ministeerium neid andmeid enam ei kogu, just seadusemuudatuse tõttu. Palgainfot on lootust saada vaid siis, kui ettevõtteilt endilt küsida.
    Kui kohustust pole, siis ei avalda. Väike osa ettevõtteist oli seadusemuudatusele vaatamata värsked palgaandmed oma kodulehel avaldanud – näiteks Eesti Energia, Riigi Kinnisvara ja RMK. Saatsime päringu 24 firmale ja soovitud vastuse saime 11st. Ülejäänud teatasid juhtide tasud koondsummana või ei vastanud üldse, kahel juhul ei olnud ettevõtte majandusaasta veel lõppenud ja kokkuvõtted olid tegemata.
    Eesti Posti pressiesindaja saatis koondsumma, kuhu oli sisse arvestatud ettevõtte nõukogu ja juhatuse liikmete ning divisjonide ja tütarettevõtete juhtide tasud. “Alates sellest aastast ei ole meil seadusest tulenevalt alust ilma inimese nõusolekuta konkreetsele isikule makstud summasid avalikustada,” põhjendas pressiesindaja. Palve peale küsida firma kolmelt juhatuse liikmelt nõusolekut palga avaldamiseks tuli vastus, et ta on andnud juba kogu võimaliku info.
    Eleringi kommunikatsioonijuht viitas aasta­aruandes märgitud töötasude kogusummale ja lisas samuti selgituse: “Isikute kaupa palgainfot enam seoses seadusemuudatusega riigile kuuluvad ette­võtted avaldama ei pea.” Küsimusele, kui suur oli vaid juhatusele makstud kogutasu, vastust ei järgnenud. Tallinna Lennujaam esitas andmed sarnaselt Eleringiga, kuid palvele saata eraldi juhatuse tasudele kulunud summa vastas lennujaama kommunikatsioonijuht selgitusega, et tahaks seda küll teha, kuid teema tundlikkuse tõttu ta pigem täpseid numbreid ei ütleks.
    Avalik raha ei lase palgast saladust teha. Juhatuse töötasust ei teinud saladust Saarte Liinide juhatuse esimees Villu Vatsfeld, kes leidis, et kuna ettevõte kasutab avalikku raha, pole alust palgaandmeid varjata. “Olen muutusest teadlik, aga pole põhjust midagi häbeneda,” ütles ta.
    Vatsfeld ei kiitnud heaks, et avalikustamisest loobuti, kuid märkis, et mõistab otsust. “Tihti on tasude kajastamine tendentslik, infot ei kirjutata lõpuni lahti ja seda hakatakse meelevaldselt tõlgendama. See toob riigi äriühingutele avalikes suhetes pigem kahju kui kasu,” ütles ta. Vatsfeld viitas meediast tulevale anonüümsele kriitikale, kust jääb kõlama suhtumine, nagu ei tehtaks riigi äriühingutes tööd. “Ma ei tea, millisest ettevõttest konkreetselt selline renomee on tulnud,” ütles ta ja lisas, et sellise suhtumise asemel ollakse valmis pigem kannatama süüdistusi suletusest.
    Justiitsministeerium viitas, et püüavad korruptsiooni ennetamisel järgida proportsionaalsuse ja mõistlikkuse põhimõtet ning ametiisikute sissetulekute valimatu avaldamine pole põhjendatud.
    Ministeeriumi kriminaalpoliitika osakonna nõunik Tanel Kalmet ütles, et on nõus avalikkuse huviga teada saada, kui suurt tasu riigifirmad juhtidele maksavad. “Samas on ka ametiisik inimene ja tal on õigus privaatsusele, sh tema majandusliku olukorra ja tulude osas. Seadus peab võimaldama tõmmata piiri nende huvide vahele. Kuna sissetulekute avaldamine ei võimalda hinnata korruptsiooniohtu nende isikute puhul, kelle privaatsust selliste andmete avaldamine riivab, oleks sellise meetme säilitamine olnud abstraktne. Sellepärast jäi üldine sissetulekute avaldamise nõue uuest korruptsioonivastasest seadusest välja,” selgitas ta.
     
    Edetabel
    Suurim palgatõus oli Eesti Metsataime juhatuse esimehel
    ettevõte; 2013. a brutopalk eurodes kuus; palgakasv, %
    Eesti Metsataim Tõnu Reim, juhatuse esimees 2481; 28Jukka Aulis Nerg, juhatuse liige 200; 0alustas tööd 01.12.13
    Eesti Energia Sandor Liive, juhatuse esimees 15 219; 21Margus Kaasik, juhatuse liige 10 222; 19Raine Pajo, juhatuse liige 10 239; 19Margus Rink, juhatuse liige 10 170; 17
    Saarte LiinidVillu Vatsfeld, juhatuse esimees 3805; 18juhatuse esimees alates 08.06.12
    Peeter Oopkaup, juhatuse liige 3120; 42012. aasta lõpus maksti 1 kuutasu kummalegi liikmele. 2013. aastal maksti 2 kuutasu kummalegi liikmele.Kuutasu põhipalgana on mõlemal jäänud samaks: 3200 ja 2880
    AndmevaraKalev Truusalu, juhatuse liige 5296; 10
    HoolekandeteenusedPiret Lemsalu, juhatuse liige 3592; 10alustas juhatuses 07.05.2012
    Maarjo Mändmaa, juhatuse esimees4303; –1Toomas Jõgeva, juhatuse liige 3589; –4
    Eesti Keskkonnauuringute KeskusMargus Kört, juhatuse esimees 3737; 8Tarmo Pauklin, juhatuse liige 3206;  8Priit Alumaa, juhatuse liige 3206;  8
    VireenRait Persidski, juhataja 2799; 7
    Eesti VanglatööstusVoldemar Nellis, juhataja 3250; 3
    A. L. A. R. A.Joel Valge, juhataja 2432;  2
    Tallinna SadamAllan Kiil, juhatuse liige 6832; 1lisaks sai preemiat 16 297,47
    Ain Kaljurand, juhatuse esimees 7940; –1hulgas preemia (19 173,48), mis oli mõlemal aastal sama suur.
    Eesti GeoloogiakeskusAivar Pajupuu, juhatuse liige 1908; 1juhatuse liikme tasu ei saanud, maksti arendusdirektori ametikoha eest
    Eesti Vedelkütusevaru Agentuur (OSPA)Alan Vaht, juhatuse esimees 4241; 0Priit Enok, juhatuse liige 3548; –1
    EVR CargoAhto Altjõe, juhatuse esimees 6500; 0Oskar Kalmus, juhatuse liige 5113;  0Paul Priit Lukka, juhatuse liige 6400; 0
    Riigi Kinnisvara ASJaak Saarniit, juhatuse esimees 6298;  02012 puhkusekompensatsioon 203,59
    Piia Kallas, juhatuse liige 5953; 02012 puhkusekompensatsioon 1181,75
    Elari Udam, juhatuse liige 5953; 02013 puhkusekompensatsioon 1680,95
    Estonian AirWade Stokes, juhatuse liige 10 696; –1Jan Palmér, juhatuse esimees 19 776; –8
    Eesti LotoHeiki Kranich, juhatuse esimees 5754; –2
    RMK Aigar Kallas, juhatuse esimees 7200; –242012 sai lepingu lõppemise hüvitist
    Tiit Timberg, juhatuse liige 4451; –352012 sai lepingu lõppemise hüvitist
    Tavo Uuetalu, juhatuse liige 4451; –352012 sai lepingu lõppemise hüvitist
     
    Tasub teada
    Seadusemuudatus lubas tasud saladuseks jätta
    Eesti Kaardikeskus: koondsumma 59 877,26 eurot
    Eesti Liinirongid (ELRON): koondsumma 144 821 eurot
    Eesti Post: koondsumma 952 000 eurot – nõukogu liikmete, juhatuse liikmete ja divisjonide juhtide ning tütarettevõtete juhatajate tasud
    Eesti Raudtee: palgaandmed avaldatakse koondsummana majandusaasta aruandes, millega saab tutvuda mai lõpus.
    Eesti Teed: ei jõutud loo ilmumiseks vastata
    Elering: koondsumma 250 000 eurot – juhatuse ja nõukogu liikmete tasud
    Kredex Kreediidikindlustus: koondsumma 91 461 eurot
    Lennuliiklusteeninduse AS: ei jõutud loo ilmumiseks vastata
    Levira: palk tuleb aruandest, mis avaldatakse hiljemalt 1. septembriks
    Metrosert: ei jõutud loo ilmumiseks vastata
    Tallinna Lennujaam: koondsumma 425 000 eurot
    Teede Tehnokeskus: ei avalda, sest ootavad majandusministeeriumi seisukohta
    Allikas: Riigi äriühingud, äripäev
     
    Taust
    Riigifirma töötaja salajane palk
    1. aprillist 2014 kehtib korruptsioonivastase seaduse muudatus, mille järgi on oma ametitulud, varad ja huvid kohustatud avaldama selline ametiisik, kelle puhul on see vajalik korruptsiooniennetuse eesmärgist lähtudes.Palgaandmete avalikustamist reguleerivad ka avaliku teabe seadus, mis seab piirid, millised andmed on võimalik teabenõude korras saada, ning riigivara seadus, kus on kirjas, et riigifirmade juhtide tasud avaldatakse aastaaruandes koondsummana ja riigil ei ole kohustust ega alust ilma äriühingu juhatuse liikme nõusolekuta konkreetsele isikule makstud summasid avalikustada.
     
    Kommentaar
    Palkade avaldamine on ainumõeldav
    Taavi Rõivas, peaminister
    Kutsun kõiki riigiette­võtteid järgima nende suuremate riigiettevõtete eeskuju, kes on oma juhtide tasud avalikuks teinud, nii nagu see on ka seni olnud. Mina arvan, et see on mõistlik, kui riigi kodanikud ettevõtete omanikena teavad, millised on nende ettevõtete juhtide tasud. Ma olen olnud üle kuue aasta ühe riigile kuuluva ettevõtte (Riigi Kinnisvara AS – toim) nõukogu esimees ja meil oli see praktika kogu aeg, et tegime juhatuse palgad avalikuks. Minu meelest on see ainumõeldav asjade käik ja ma kutsun üles kõiki riigiettevõtteid seda eeskuju järgima.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Andrus Kaarelson: erakonnad, ühinege tööandjate majandusleppega!
Majanduse kasvule pööramiseks vajame valitsuste ja valimiste ülest ühiskondlikku kokkulepet, kirjutab parlamendivälise erakonna Parempoolsed liige Andrus Kaarelson.
Majanduse kasvule pööramiseks vajame valitsuste ja valimiste ülest ühiskondlikku kokkulepet, kirjutab parlamendivälise erakonna Parempoolsed liige Andrus Kaarelson.
Värske tuul Tallinna börsil: Liven läheb raha küsima võlakirjadega
Kinnisvaraarendaja Liven valmistab ette Eesti esimeseks rohevõlakirjade avalikuks pakkumiseks, mille tingimused avaldatakse lähiajal. Võlakirjad jõuavad ka börsi nimekirja.
Kinnisvaraarendaja Liven valmistab ette Eesti esimeseks rohevõlakirjade avalikuks pakkumiseks, mille tingimused avaldatakse lähiajal. Võlakirjad jõuavad ka börsi nimekirja.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Finora Pank värbas Tallinna Sadama tippjuhi
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Advokaadibüroo Lextal muudab nime
Alates 16. aprillist on advokaadibüroo Lextal uus nimi Widen, koondades ühise nime alla kolm bürood.
Alates 16. aprillist on advokaadibüroo Lextal uus nimi Widen, koondades ühise nime alla kolm bürood.
Taavi Kotka: IT-ettevõtted on muutunud ahneks
Avalikus sektoris jäävad infosüsteemid hoole ja arenduseta paljuski seetõttu, et teenusepakkujad on paisanud oma hinnad lakke, rääkis IT-ettevõtja ja endine majandusministeeriumi asekantsler Taavi Kotka.
Avalikus sektoris jäävad infosüsteemid hoole ja arenduseta paljuski seetõttu, et teenusepakkujad on paisanud oma hinnad lakke, rääkis IT-ettevõtja ja endine majandusministeeriumi asekantsler Taavi Kotka.