SEB: finantskokkulepe USAga tõstab kulusid

Kaisa Gabral 16. mai 2014, 10:01

USA maksukohustuslaste kohta teabe kogumise kohustus suurendab finantsasutuste kulusid ning võib ameeriklastele finantsteenuste kättesaadavust Euroopas piirata ja kallimaks muuta, teatas SEB.

"Finantsasutustele tähendab FATCA (USA maksukuulekuse seaduse inglisekeelne lühend - toim) eelkõige täiendava teabe kogumist klientidelt alates 1. juulist 2014, FATCA alusel USA isikuteks loetavate klientide identifitseerimist ning täiendavat aruandlust," ütles SEB kommunikatsioonijuht Evelin Allas.

"Kuna Eesti Vabariik on sõlminud USAga vastava kokkuleppe, annavad finantsasutused Eestis informatsiooni USA isikute kontode kohta maksu- ja tolliametile, mitte otse USA ametiasutustele. Sarnased nõuded USA isikute suhtes rakenduvad ilmselt kõigis Euroopa Liidu liikmesriikides, kes kõik on kas leppe sõlminud või on seda ette valmistamas. Seega USA klientide jaoks peaks olukord kõikjal Euroopas olema edaspidi sarnane," märkis ta.

Allase hinnangul suurendab FATCA kindlasti finantsasutuste kulusid ja võib USA isikutele finantsteenuste kättesaadavust Euroopas piirata ja kallimaks muuta.

"FATCA rakendamise rakendusseaduse ja juhendmaterjalide koostamisega Eestis tegeleb hetkel rahandusministeerium, seega siseriiklikke nõudeid veel täpsustatakse ja vara on öelda, milliseid täiendavaid kulusid FATCA Eestis finantsasutustele toob," märkis ta.

Kuna samasugust andmevahetust kavandatakse pikemas perspektiivis ka OECD ja ELi raames, võib Allase hinnangul eeldada, et finantsasutuste halduskoormus andmete kogumisel, maksude kinnipidamisel ja aruandluse esitamisel suureneb veelgi ja see suurendab ka kulusid.

"Asjaolu, et Eesti Vabariik USAga antud kokkuleppe sõlmis ning selle ka nüüd rakendab, on rahvusvahelises kontekstis finantsasutustele vältimatu, kuna leppe sõlmimata jätnud riikide finantsasutusele võivad Ameerika Ühendriigid rakendada USA päritolu maksetelt 30% kinnipidamist," lisas Allas.

Eesti ja USA allkirjastasid hiljuti rahvusvahelise maksukuulekuse parandamise ja välismaiste kontode maksukuulekuse seaduse rakendamise kokkuleppe. Nüüd on see riigikogus ratifitseerimisel.

Kokkuleppe alus on USA maksukuulekuse seadus (inglise keeles Foreign Account Tax Compliance Act ehk FATCA), mille eesmärk on koguda teavet USA maksukohustuslaste kohta ja takistada maksude tasumisest kõrvalehoidumist. Valitsuse istungile esitatud hinnangu kohaselt peaks ratifitseerimine olema toimunud 30. juuniks.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. May 2014, 10:01
Otsi:

Ava täpsem otsing