Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Rehviäri veereb ludinal

    Mitmekordne gasellfirma, Viljandis rehvidega kauplev ja neid remontiv OÜ Aalux Trading on ilmselt ka järgmises Gaselli TOPis – firma käive on paaril viimasel aastal kasvanud ligi kaks korda. “Aastaaruanne on koos ja numbrid näitavad, et eelmisel aastal me sisuliselt duubeldasime 2012. aasta majandustulemuse,” kinnitab rehvifirma juhataja ja omanik Alar Niilus. Aalux Tradingu mullune käive küündis ligi 950 000 euroni, aasta varem oli see 558 000 eurot. Tänavuses Gaselli ­TOPis on firma 800. kohal.

    Aalux Tradingu esindust Viljandi külje all Paala teel on esimest korda tulijal kaunis raske leida –rehvipunkt asub mitme nurga taga. Kontoriruumi diivanilaual on virnade viisi ajakirju, peamiselt Autoleht, aga ka mõni päevinäinud Kroonika, Cosmopolitan ja Imeline Ajalugu. Seega lugemist igale maitsele, et rehvide vahetamise ajal oleks kliendil mõnus ajakirja seltsis aega surnuks lüüa.
    “Minust ei ole tegelikult midagi huvitavat kirjutada, ajan vaikselt oma äri,” ütleb Alar Niilus vestluse algul. “Olen kõik need kümme aastat tahtnud kogu aeg ikka paremini ja rohkem teha. Ja kui see töö toob ka kasumit, siis on veel parem.”
    Kaminapuude juurest rehvideni. Niiluse sõnul tuleb ärikasum eelkõige rehvitöödest ja jaemüügist kohapeal. “Mida rohkem sa rehvitööd teed, seda rohkem sinult rehve ka ostetakse,” seletab ta. “Kui sa remondid rehve kiirelt ja korralikult, siis tahab klient sinu käest ka rehve osta.”
    Aalux Tradingul on üle Eesti kuus edasimüüjat ja Soomes üks. “Müük koostööpartnerite kaudu pole eriti kasumlik, aga see aitab firmat paremini presenteerida,” põhjendab Niilus panustamist koostööpartneritele, kes annavad umbes veerandi ettevõtte käibest.
    Niilus peab Viljandit paraja suurusega kohaks, kus suust suhu reklaam toimib. Viimaste aastate pideva kasvu taga näeb ta konkurentidelt üle löödud kliente ja muidugi meeskonnatööd. “Mul on super IT-mees ja super müügimees,” pole ta kiidusõnadega kitsi.
    Kümme aastat piirivalvurina töötanud Niilus hakkas tasapisi eraettevõtlusega tegelema sajandivahetuse paiku. Koos sõpradega saagisid ja lõhkusid nad kaminapuid, ostsid vana veoauto ning vedasid halud klientidele kohale. Kaminapuid eksporditi isegi Norrasse. Seal sai Niilus kontakti ühe väliseestlasega, kelle vahendusel hakkas ta Norrast kasutatud autorehve tooma.
    Kliendid nõudsid firmat. Niiluse kinnitusel käis kaminapuude äri ja kasutatud rehvide äri esialgu  sularaha eest. “Mingil ajal hakkasid kliendid minu käest arvet küsima, aga mul polnud firmat, mille nimel seda väljastada. Pidin looma firma, et oma tegevus legaliseerida,” räägib Niilus muiates, miks ta 2004. aasta jaanuaris Aalux Tradingu asutas.
    Niilus ütleb, et keegi teda firma asutamisel ei ­aidanud, kõike tegi ta oma tarkusest. “Ma pole kunagi millegi ees risti ette löönud ja eks elus on mõndagi tehtud,” ütleb ta. “Põhimõtteliselt ma ei karda riskida, aga samas mõtlen kõik väga põhjalikult enne läbi.”
    Ligi aasta aega oli Niilus firma ainus töötaja. Alustuseks ostis ta ühelt Viljandis tegutsenud rehvivahetajalt 15 000 krooni eest kaks Hiina päritolu pruugitud seadet – tasakaalu- ja montaažipingi. “Kui ma tööpingid siiasamasse Paala tee majja olin toonud, helistasin seadmete endisele omanikule ja ta näitas, kuidas need töötavad ja mida ma tegema pean,” meenutab Niilus. “Hiina pinkidega saab rehvitööd teha, aga kuna nende töökindlus jätab siiski soovida, vahetasin need õige pea profi­seadmete vastu välja.” Aalux Trading on seadmetesse kokku investeerinud üle 100 000 euro.
    Neli aastat tagasi avas rehvifirma Viljandis Männimäe linnaosas uue esinduse. “Siin Paala teel pole võimalik laieneda, ruumid on väikesed, lühikesed ja madalad. Siin veoautorehvidega tegeleda ei saa,” räägib Niilus. “Paljud tuttavad imestasid, et miks sa, hull, Männimäele lähed. Nüüd annab sealne esindus olulise osa firma käibest.”
    Kasvatab ise endale kliente. Esimestel tegutse­mis­aastatel ei suutnud Niilus uskuda, et Viljandis oleks üldse võimalik uusi rehve müüa. Nõudlus oli tookord vaid odavate protekteeritud rehvide järele. “Tegelikult tuleb uute rehvide ostja oma klientuurist,” seletab ta. “Ükskord saab ju ka klient rikkamaks ja tema elujärg läheb paremaks. Ja kelle käest ta uued rehvid ostab? Eks ikka selle käest, kelle juures ta varem käinud on ja kelle teenuse kvaliteeti usaldab.”
    Ehkki Aalux Tradingu suund on uute rehvide müük, käib firmajuht jätkuvalt igal sügisel ja kevadel isiklikult Norras kasutatud rehvide hulgast parimaid välja sortimas. Kaks nädalat tagasi naasis ta Norrast järjekordse rekkakoormaga, mis sisaldas ka kasutatud valuvelgi. Enamik neist on juba klientidele huvi äratamiseks Paala tee esinduse räästa alla päikese kätte helkima riputatud.
     
    Mis on mis
    OÜ Aalux Trading
    Müüb ja paigaldab rehve, hoiustab klientide rehve.Asutatud 2004Asukoht: ViljandimaaOmanik ja juht Alar Niilus, töötas aastatel 1992–2001 piirivalves piirivalvurina, 2001–2003 tegeles kaminapuude tootmise ja ekspordiga Norrasse ning kasutatud rehvide impordiga Norrast.800. kohal tänavuses Gaselli TOPis, 2008. aastal oli 112. kohal ja 2011. aastal 318. kohal.Töötajaid 11, neist 3 on Niiluse sugulased.Esindused Viljandis, koostööpartnerid Tartus, Tallinnas, Raplamaal Uuskülas, Kärdlas, Narvas ja Väike-Maarjas.Müüs 2013. aastal ligi 10 000 rehvi, neist 7000 olid uued ja 3000 protekteeritud. Valuvelgesid müüdi ligi 1000.Käive 2012. aastal 558 907 eurot, kasvas kolme aastaga 2,15 korda.Ärikasum 2012. aastal 23 843 eurot, kasvas kolme aastaga 1,83 korda.
     
    Taust
    Kiire kasvu põhjused
    1. Uus esindus Viljandis. Kodulinnas Riia maantee ääres asuv esindus annab suurima panuse müügikäibesse. Endistest sõjaväe garaažidest renoveeritud ruumides on kauplus ja remonditöökojas uued profiseadmed.
    2. Kuulumine Hankook Mastersi ­ketti. Tänu Männimäe uuele esindusele sai ette­võttest 2011. aastal Hankook Mastersi rahvusvahelise keti esimene lüli Eestis. See võimaldab pakkuda suuremat sortimenti. Kaubaga varustajaks ja sooduskampaaniate korraldajaks on pikaaegne koostööpartner, Lätis asuv hulgimüügifirma SIA Latakko.
    3. Internetimüük. IT-arendus on alati olnud konkurentidest mitu sammu ees. Esimesena alustati online-müügiga, nüüd pakuvad seda juba paljud konkurendid.
     
    Kommentaar
    Pühendas firmale meeletult aega ja energiat
    Jaanus Piller, SIA Latakko müügiesindaja Lõuna-EestisTunnen Alar Niilust ajast, kui ta vaikselt rehviturule sisenes ja hakkas vahendama minu tollase tööandja ASi Baltyre Eesti tooteid. Praegu on tema firma Aalux Trading üks kolmest Latakko suuremast koostööpartnerist Eestis. On selgelt näha, et Aalux Trading on muutunud ka teistele eksportijatele atraktiivsemaks – järjest enam firmasid võtab temaga ühendust.Niilus ei ütle kunagi ühegi asja kohta ei. Ta kuulab kõik rahulikult ära, imeb nagu svamm infot endasse, töötab selle info hästi rahulikult läbi ning valib välja variandid, mis tema meelest on kõige paremad. Nagu näha, on see talle edu toonud.Üksinda alustades on Niilus pühendanud meeletult energiat ja aega eduka firma ülestöötamiseks. Ta on riskialdis inimene ja otsib pidevalt investeerimisvõimalusi. Aalux Tradingul on viimase peal seadmed. Mida kvaliteetsemad pingid, seda kvaliteetsem on lõpptulemus ja tänu sellele võidetakse pidevalt kliente juurde.
     
    Üks küsimus
    Milline vanasõna iseloomustab Teie tegevust?
    Alar Niilus, OÜ Aalux Trading omanik ja tegevjuhtIga asi tuleb omal ajal või pisut hiljem. Ehkki äripidamine on suhteliselt närviline tegevus, ei maksa olla kärsitu. Mida vanemaks saad, seda rahulikum oled. Nüüd on minu firma juba piisavalt suur ja küllaltki kaua tegutsenud, et iga mees teab, mida tegema peab, ja selle võrra on ette­võtet lihtsam juhtida. Tegelikult on sageli nii, et sa hakkad tegema ühte asja, aga see asi kukub hoopis teistmoodi välja. Samas unistama peab, sest unistamine on see, mis üldse viib asja edasi.Oleme juba viis aastat unistanud oma majast, firma esindushoonest. Oleme Viljandis sobivat krunti otsides ka ringi vaadanud. Võib-olla teostub see lähema viie aasta jooksul.
     
    Pane tähele
    Äripäeva gaselli rubriik, kus kirjutame kiiresti arenevatest väike­firmadest ja nende omanikest, ilmub kaks korda kuus.Äripäeva Gaselli TOP ilmus 20. veebruaril. Lähteandmeteks olid müügitulu ja kasum enne makse aastatel 2010.–2012. 2010. aasta käive pidi olema üle 100 € ja 2012. aasta oma alla 13 mln €. TOPi jõudis tänavu 1115 ettevõtet.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Saunumi käive kasvas, kahjum kahanes
Saunum Group lõpetas mulluse majandusaasta suurema käibe ja väiksema kahjumiga kui varem.
Saunum Group lõpetas mulluse majandusaasta suurema käibe ja väiksema kahjumiga kui varem.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinna lennujaamas enam vedelikke ja arvutit kotist välja võtma ei pea
Tallinna lennujaamas julgestuskontrolli uute masinate seadistamine ja testimine sai valmis ja enam ei pea reisijad enam vedelikke ja arvuteid käsipagasist välja võtma, teatas lennujaam.
Tallinna lennujaamas julgestuskontrolli uute masinate seadistamine ja testimine sai valmis ja enam ei pea reisijad enam vedelikke ja arvuteid käsipagasist välja võtma, teatas lennujaam.