Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Kiirelt ja odavalt kontorile värske ilme

    Lisaks kontorite suurpuhastusele tuleks aeg-ajalt värskendada nii tööruumide seinu, põrandaid kui ka uksi, unustamata seejuures omanäolisust.

    Vanemat tüüpi ja juba kulunud kontorites soovitab Bergsby OÜ tegevjuht Oliver Sepp kindlasti aeg-ajalt värskendusremonti teostada. Kuigi kinnisvara väärtust see iseenesest oluliselt ei tõsta, muudab see põhjalikult üldmuljet. See, kui tihti sellist värskendust ette peaks võtma, sõltub Sepa hinnangul suuresti ettevõtte omapärast, ehitisest, kus kontor asub, ning ka juhtkonna otsustest, kirjutab 21. mai ehituse rubriik.
    “Uusehitistes enne paari-kolme aastat selle peale mõtlema ei peaks, kui just ei ole soovi lihtsalt seinte värvitooni muuta või mõnda häirivat pragu pahteldada,” selgitas Sepp.
    Värskendusremont käib kiirelt. Kuidas ettevõte värskenduskuuri üle elab ilma suuremate ümberkorraldusteta, oleneb Sepa sõnul ettevõtte suurusest. Ta sõnas, et suuremates ettevõtetes on värskendusremondi tegemine oluliselt lihtsam, sest töid saab teostada ruumide kaupa. “Kuna tänapäeval on värvid enamjaolt lõhnatud ja siseviimistlustööd üldjuhul müravabad, siis ei tohiks see ettevõtte tegevust muul moel segada, kui et tunkedes inimesi on kontori peal tavapärasest rohkem liikumas,” lisas Sepp.
    Ajakulu oleneb töömahust ja nutikast lahendusest. 2010. aastast dekoratiiv- ja viimistlustööde alal FIEna tegutsev Kristi Meikar rääkis, et töö ajakulu sõltub töö iseloomust. Kui sein on heas seisus ja vajab vaid värvimist, on võimalik seda teha kas või ühe õhtuga – õhtul värvitakse ja hommikul saab töö kontoris juba sujuvalt jätkuda.
    Ka paljud dekoratiivviimistluse tehnikad võimaldavad Meikari sõnul töö kiiresti teostada. Näiteks struktuurvärvil ei pea aluspind olema perfektselt sile, värv ise katab vead, nentis Meikar. Tema sõnul on selliseid nutikaid lahendusi veel palju. “Tänapäeval ei pea isegi kahhelkivisid seinast maha peksma, vaid uued saab kleepida vanade peale, seega näiteks tualettruumide uuendamiseks kulub oluliselt vähem müra, tolmu ja aega,” tõdes Meikar.
     “On mõistetav, et remonttööde tegemise perioodil ei saa igapäevane töö kontoris seiskuda,” rääkis RS Team Group OÜ juhatuse liige Ragnar Sissas. Tema sõnul on paljusid töid võimalik hea planeerimise korral teostada mõne päevaga, selline ajaperiood on ettevõtetele enamasti ka vastuvõetav.
    Säti remont puhkuste ajaks. Kui viimistlust on vaja teha koos eeltöödega, milleks on lahtiste osade eemaldamine, tasandamine ja kruntimine, siis peaks Meikari arvates kontor arvestama ikka mitmepäevase tööga. Sellisel juhul oleks Meikari arvates targem töö planeerida nädalavahetuseks. “Kuna pahteldustöödega eraldub palju peentolmu, oleks kindlasti vaja kogu inventar ja tehnika mõnda teise ruumi viia või kinni katta, seega häirib selline värskenduse variant kontoritööd juba  oluliselt rohkem,” lisas Meikar.
    Kevad ei ole ainuvõimalik aeg värskendusremoni tegemiseks. Kuigi tavaliselt peetakse kevadet parimaks ajaks suurpuhastuste tegemiseks, ei pea Sepa sõnul värskendusremondi puhul see kindlasti nii olema. Tema sõnul on tegelikult  värskenduskuuri läbimiseks kõige parem aeg ettevõttes siis, kui enamus töötajaid puhkavad, kui selline aeg eksisteerib. “Selle plussiks räägib see, et töid on võimalik väiksema ajakuluga efektiivsemalt teha ning samuti on töötajatel pärast puhkust rõõmsam kontorisse naasta,” selgitas ta.
    RS Team Group OÜ juhatuse liige Ragnar Sissase sõnul eelistab nende ettevõte kokkuleppel töö tellijaga töötada nädalavahetuseti või nädala sees töövälisel ajal. “Sel moel ei takista remont ettevõtte toimimist,” selgitas Sissas. Temagi arvates on heaks lahenduseks kontori remondi planeerimine puhkuste perioodi.
    ***Säästlikud, ent nutikad lahendusedHans Saarvelt, Tele2 Eesti kommunikatsioonijuhtViimased kaks aastat on meie haldus- ja remondieelarve läinud peamiselt esinduste uuendamisele. Lõpetasime aasta lõpus 850 000 euro eest 23 esinduse kaasajastamise. Meie peamaja on veel suhteliselt värske ja ausalt öeldes on kontoriinimesed viimased paar aastat jäänud suurema remondita ning pole ka otsest vajadust olnud. Meie sektor eeldab küll moodsaid tingimusi, kuid üldiselt oleme vähenõudlikud inimesed.Tele2 on soodusoperaator ja oleme katsunud võimalikult säästlikult läbi ajada. Peamajas oleme vajaduse järgi töid teinud, seinu värvinud ja väiksemaid sisekujundus- ning remonditöid teinud. Pigem oleme lihtsate vahenditega üritanud nutikalt ruumi mõnusamaks või kasulikumaks muuta. Näiteks toonud seintele infoekraanid, teinud näitusi või väljapanekuid ja kõpitsenud töötajate olmenurgakesi.
    Värskendus vastavalt vajaduseleMart Siilivask, Swedbank AS pressiesindajaMeil ei ole reeglistikku värskenduste tegemiseks mingis kindlas rütmis ja sagedusega. Tavapäraselt teeme seda sellistel aegadel, kui kontoris on vaja midagi ka funktsionaalselt muuta. Värskenduse ulatus on ka seinast seina. Vahel värvime kogu perimeetri üle, vahel teeme seda osaliselt. Vajadusel teeme ka muid parandusi – põrandad, laed jne. Tavapäraselt oleme püüdnud need tööd ära teha ajal, kui kontor on suletud, valdavalt nädalavahetustel. Harvem on mõni kontor ka töönädala sees mõnel päeval suletud olnud.
    Pane täheleMida teha?1. Tee selgeks eesmärk. RS Team Group OÜ juhatuse liige Ragnar Sissase sõnul tuleb tööde planeerimisel esmalt selgeks teha, mis on remondi eesmärk ehk millist töökeskkonda soovitakse remondiga saavutada ning millised on peamised probleemid, mille tõttu remont ette võetakse. Vahel piisab kontorile parema väljanägemise andmiseks vaid kohtparanduste tegemisest seintel ja uue erksa värvi, tapeedi või muu materjaliga katmisest, tõdes Sissas.
    2. Kõige lihtsam värskendada seinu. Kõige lihtsam ja kiirem lahendus kontorile uue ilme andmiseks on Sepa sõnul lihtsalt lasta seinad üle värvida või siis mõni sein näiteks fototapeediga huvitavamaks muuta.
    Tähelepanu võiks pöörata ustelegi. Kui seinad võõbatakse ikka aeg-ajalt üle, siis ustega ei osata midagi teha, tõdes viimistlustööde alal FIEna tegutsev Kristi Meikar. Ta selgitas, et tegelikult on võimalik ka uksi mitte ainult värskendada, vaid anda neile lausa uus ilme – neid näiteks aaderdades, mis omakorda muudab kogu interjööri ja millisel juhul on ka primitiivne seinte valgeks võõpamine täiesti omal kohal.
    3. Ära unusta põrandaid.Ega põrandaidki unustada tohi, Eestis on ju inimestel kombeks pea maas käia, seega üks korralik süvapesu ei teeks paha, märkis Meikar. Ka tõi ta välja, et kontorites on sagedaseks probleemiks suure käidavuse, kontoritoolirataste hõõrdumise või vale materjali kasutamisest tingitud põranda kulumine. “Põrandakatte vahetamine uue vastu on lihtsaim viis kontori väljanägemist märgatavalt värskendada,” lisas Sissas.
    4. Uuenda klaasi. Meikari sõnul võiks värskendada ka klaasist vaheseinu. “Julgemad ettevõtted võiksid klaaspinna lihtsalt uue kilega matistamise asemel sellele hoopis midagi maalida lasta – näiteks ruumilisi kujundeid,” soovitas Meikar. Ta selgitas, et variante on palju ning see ei ole seinamaalingute tegemisest keerulisem, ent näeb kindlasti efektne välja.
    5. Variante veel palju. Uue ilme saab Sissase sõnul büroole anda ka näiteks ripplaepaneelide vahetuse või valguslahenduse muutmisega. “Lisaks kontori üldruumide remondile võib vahel üllatavalt värske tulemuse anda hoopis sanitaarruumide või kööginurga uuenduskuur,” soovitas Sissas.
    6. Mis maksab?Värskendusremondi hind sõltub  konkreetsest objektist ning kliendi soovidest – kui palju remondiks raha plaanitakse ja mida teha soovitakse. “Oleneb ka tööde tegijast – kas see on keegi maalritöödega lisaraha teeniv  FIE või alltöövõtjaid kasutav suurettevõte,” lisas Meikar. “Aga üks reegel on küll – algselt plaanitud summa korrutage vähemalt kahega,” sõnas naerdes dekoratiiv- ja viimistlustööde asjatundja Meikar.
    PANE TÄHELE HindSeinte värvimine  2,5–4,5 €/m2Seinte dekoratiivviimistlus alates 4€/m2 ja lõpevad kosmosesLae värvimine koos pahtliparandustega 4–7 €/m2Lae värvimine 3–5 €/m2Seineksi panek alates 2,5€/m2Plaatimistööd  16–20 €/m2
  • Hetkel kuum
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Investorite kunagine lemmikaktsia on vajunud sügavale sohu Analüütikud hindavad, kas tegemist on ostukohaga
Koroonaajal suure edu saavutanud Pfizer on nüüdseks kaotanud üle poole oma tippväärtusest. Analüütikud selgitavad, kas languse taustal võiks terendada ostukoht.
Koroonaajal suure edu saavutanud Pfizer on nüüdseks kaotanud üle poole oma tippväärtusest. Analüütikud selgitavad, kas languse taustal võiks terendada ostukoht.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Läti keskpank tõmbas kasvuprognoosi allapoole
Läti Pank korrigeeris selle aasta majanduskasvu prognoosi ja näeb nüüd, et riigi majandus võiks sel aastal kasvada 1,8 protsenti.
Läti Pank korrigeeris selle aasta majanduskasvu prognoosi ja näeb nüüd, et riigi majandus võiks sel aastal kasvada 1,8 protsenti.
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.