Tai kuulutas välja sõjaolukorra

Romet Kreek 20. mai 2014, 13:22

Tai aktsiaturul oli täna pea kahe nädala suurim päevane langus. Tai bathi kurss langes, kuna armee kehtestas üle riigi sõjaseisukorra, vahendab Bloomberg.

Täna kuulutas Tai sõjavägi välja üle riigi sõjaseisukorra, et taastada kord kuus kuud kestnud tänavarahutuste järel, mis jätsid riigi ilma funktsioneeriva valitsuseta.

Sõjaväe esindajad ei informeerinud ministreid enne teleesinemist. Sõjavägi patrullis Bangkoki tänavatel, kui veel ise ennast eksiili määranud endine peaminister Thakasin Shinawatra oli ikka veel ametis, teatasid sõjavägi ja ajutine valitsus.

Vägede ülemjuhtaja kindral Prayuth Chan-ocha ütles, et sõjavägi võttis vastutuse enda kätte, kuna protestid on nõudnud inimelusid ja põhjustanud hävingut. Alates novembrist, kui protestid algasid, on saanud surma ligi 30 inimest.

„Oleme mures, kuna vägivald võib ohustada riigi turvalisust. Et taastada seaduse jõud ja kord, kuulutame me välja sõjaseisukorra,“ ütles Prayuth. „Ma palun aktivistide gruppidel lõpetada kogu tegevus ja teha meiega koostööd teel kriisist välja.“

Prayuth kutsus enda juurde ametiasutuste juhid. Provintsiametnikud ja teised kõrged ametnikud on kutsutud nõupidamistele sõjaväe piirkonnakeskustesse.

Valitsusmeelsed ja -vastased protestijad elavad eri linnaosadesse püstitatud telklinnakutes. Et vältida vägivalda, nõudis armee, et nad jääksid oma asukohta ega marsiks kuhugi. Armee nõudis meedialt, et ei avaldataks materjali, mis võiks mõjutada riigi julgeolekut. Nõuti 10 satelliittelekanali töö lõpetamist, kelle seas on nii valitsusmeelsed kui -vastased kanalid.

Armee rõhutas, et tegemist ei ole sõjalise riigipöördega.

Tai baht langes USA dollari vastu seni, kuni keskpank sekkus valuutaturule. Aktsiaturg langes 1%.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. May 2014, 15:56
Otsi:

Ava täpsem otsing