Kuidas maksta ehitajale nii, et maksudega ei mängitaks

Rivo Sarapik 21. mai 2014, 15:10

Eramuehitajaid jõulisemalt kontrollima hakkav maksuamet rõhutab, kui ehitaja soovib tasu sularahas, võivad riigil maksud saamata jääda.

Maksude tasumise kohustus oleneb eramuehitusel sellest, kas füüsilisest isikust töö tellija tellib elamuehituse äriühingult, füüsilisest isikust ettevõtjalt või ehitusmehelt, kes ei ole ettevõtja. Maksuamet tegi eratellijale juhendi, mida majaehituse eest tasumisel jälgida.

 1.  Kui ehitajaks on äriühing. Ehitustööde tellimisel äriühingutelt puuduvad füüsilisest isikust töö tellijal lisaks lepinguhinnast käibemaksu tasumise kohustusele muud maksukohustused. Kõigilt töötajatele tehtud palgaväljamaksetelt maksab maksud tööandaja ehk äriühing, ning äriühingul on kohustus deklareerida käivet kaupade ja teenuste müügilt (muidugi juhul, kui ta on käibemaksukohustuslasena registreeritud).

Juhul, kui äriühing soovib arveldada sularahas ning lepingu lõplik hind kujuneb käibemaksu võrra odavamaks, siis on üsna suur risk, et käive jääb ettevõtte poolt käibedeklaratsioonidel deklareerimata ja sularahas tehtud töötasu väljamakseid töötajatele ei kajastata tulu- ja sotsiaalmaksu deklaratsioonidel (edaspidi TSD). Sularahas arvelduste korral on risk, et riigile jäävad äriühingu poolt maksud maksmata.

2.  Kui ehitajaks on füüsilisest isikust ettevõtja (FIE). FIE-st ehitajate selline tegevus on tulumaksuseaduse § 14 kohaselt käsitletav iseseisva majandus- ja kutsetegevusena, mille eesmärgiks on tulu saamine, ning makstud töö või teenustasu muutub tema ettevõtlustuluks, mida eraisikust ehitaja peab iseseisvalt deklareerima. Sellele tulult peab tasuma tulumaksu ja sotsiaalmaksu ning kui tegemist on käibemaksukohustuslasega, siis ka käibemaksu teenuste ja kaupade müügilt.

Juhul, kui FIE soovib arveldada sularahas, siis on jällegi üsna suur risk, et nimetatud ettevõtlustulu jääb FIE-el deklareerimata ja riigile jäävad maksud maksmata.

3.  Kui ehitajaks on füüsiline isik. Kui ehitaja tegevus ei vasta tulumaksuseaduse § 14 lg-s 2 sätestatud ettevõtluse tunnustele (iseseisev majandus- ja kutsetegevus, mille eesmärgiks on tulu saamine), peab

-    töölepingu korral tellija deklareerima ja tasuma palga väljamaksetelt kõik maksud ja maksed;
-    töövõtu-, käsundus või muu võlaõigusliku lepingu korral ehitaja deklareerima ja tasuma töö- või teenustasult oma tuludeklaratsioonis tulumaksu ja tellija deklareerima ja tasuma sotsiaalmaksu ja -maksed (töötuskindlustusmakse ja ka kohustusliku kogumispensioni makse kui ehitaja on kohustatud isik).

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. May 2014, 16:23
Otsi:

Ava täpsem otsing