Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Loe, kuidas töötajad ja nende pered firmasse armuma panna

    Lühendatud ja vabad tööpäevad, töötaja hobide ja koolituste kinnimaksmine ning tervislik toit firma kulul on vaid väike valik asjadest, mida töötaja- ja peresõbralikumad firmad oma töötajaile pakuvad.

    Eile selgusid 14. korda Eesti pere- ja töötajasõbralikumad ettevõtted. Siin valik tegevusi, mis nende töötajaid ja peresid ettevõtteid kõrgelt hindama panevad.
    Konkursi 1.-2. koht NORTAL AS-  Nortali sünnipäev (e. Nortali Gala) on alati koos kaaslasega-  Suvepäevad koos kogu perega- Laste jõulupeod Tartus ja Tallinnas- Iga tiimi sügis-, talve- ja kevadseminarid, tavaliselt majutusega- Üksuste suvepäevad ilma kaaslasteta, tavaliselt majutusega- Võrkpalli võistlused, ICT jalgpalliturniir, lauatennisevõistlused, jne- Vastlapäeva tähistamine hernesupi ja kukliga- Naistepäeva üritused - ilukoolitused jne. Sügisel naisteüritus, kus tehakse koos midagi Nortali naistega- Meestepäeva tähistamine- Kevadpidu (grillihooaja avamine) Tartu kontoris- Tartu kontori sügispidu- Ülikooli lõpetajate meelespidamine (nii Tallinnas kui ka Tartus eraldi üritus)
    - Igal aastal korraldatakse vastuvõtt ettevõtte poolt aasta koolilõpetajatele (nii Tallinnas kui ka Tartus eraldi üritus)- Abiellumistoetus ja lapse sünnitoetus ning lapse I klassi mineku toetus
    - Ettevõtte kulul pakutakse töötajatele lastekasvatamise süvakoolitust (Gordoni perekool) - võimalus osaleda lastevanematele mõeldud Gordoni perekoolis (8x3h). Osaleda saavad ka kaaslased.
    - Nortal on MTÜ Spordiseltsi liige, kuhu saavad kuuluda ka töötajate pereliikmed ja lapsed. Liikmelisus tagab võimaluse käia kord nädalas ujumas/veekeskuses, osa võtta tasuta erinevatest spordiüritustest (kõik olulisemad harrastajate üritused - Tartu neliküritus, sügisjooksud, maijooksud, X-Dreamid jne)- Suvepäevad koos perega, kus lastel on oma mänguala - mängitakse mänge, näomaalijad, võistlused, jne
    - Mahlapress kontoris, et töötajad saaksid tervislikku mahla- Ettevõtte kulul põhjalik tervisekontroll (mitte seaduses nõutud miinimumvariant)- Tartu kontoris puhketuba, kus võimalik ka magada- Varbseina klubi, töötajad teevad koos tööpause, et venitada ja sporti teha.- Võimlemispallid, rippsein, jalatugi, kuvari kõrguse valimine, ergonoomilised klaviatuurid jne.
    - Arvutiga töös julgustatakse pauside võtmist- Eraldi väikesed ruumid telefoniga rääkimiseks, et müratase oleks madal.- Spordiharrastused ja üritused, mis toetavad ka suhtlemist (curling, purjetamine, lauatennis, lauajalgpall, diskgolf jne). Trennid: võrkpall, jalgpall- Tiimid osalevad rahvaspordiüritustel (Sügisjooks, Maijooks, Xdream, orienteerumine jne)
    - Osaletakse erinevatel firmade vahelistel spordivõistlustel (näiteks IT Liiga, Post?i liivavõrkpalliturniir, Table Tennis Tournament for Technology Companies)- Sauna kasutamise võimalus- Kontorites võimalik pärast tööaega mängida kolleegidega lauatennist, lauajalgpalli, piljardit- Vaimse tervise valdkonnast pakutakse töötajatele raskete olukordade puhul (lein, haigused, stress, jne) nõustamist ettevõtte kulul- Emotsionaalselt toetav õhkkond- Terve personalimeeskond (7 inimest) teeb jooksvalt iga kuu 4 rahuloluvestlust meie töötajate ja juhtidega, mille tulemusena saame aasta läbi kursis olla töötaja heaoluga.
    - Tööaeg on paindlik. Siiski kehtivad mõned reeglid: Juht ja meeskond peavad alati teadma, kus töötaja on ja millal saab temaga arvestada. Lisaks peab meeskonnal olema ühine aeg.- Nortal võimaldab käia tööl osakoormusega, et töötajad saaksid ka koolis käia. Koormuse saab kokku leppida otsese juhiga.- Jõulude ja aastavahetuse vahel on kollektiivpuhkus. Nendest puhkepäevadest ½ on ettevõtte poolt tasustatud, ja pool on nö töötaja poolt- Täiendava õppepuhkuse on Nortal vabatahtlikult tasustanud (miinimumpalgaga)
    - 5 ja 10 tööaasta täitumisel töötajate tunnustamine firma sünnipäeval ja suvepäevadel. Lisaks meenele ka väike materiaalne tasu (spa-pakett 10 a puhul ja 5 a puhul). Uudiskirjas ilmuvad persoonilood.- Regulaarsetel äriüksuste infopäevadel tunnustatakse alati parimaid töötajaid
    - Kord aastas valitakse viies kategoorias ettevõtte parim: (a) aasta töötaja (b) Parima meeskonnavaimuga meeskond (b) Parimate tulemustega meeskond (c) innovatsiooni auhind meeskonnale (e) Kõige pühenduma töötaja/tiimi auhind (f) aasta sisekoolitaja auhind. Auhinnad antakse üle pidulikult Nortali sünnipäeval
    - Uudiskirjades regulaarsed õnnestumiste ja saavutuste tutvustamised- Üleettevõttelistel infopäevadel (5-6 korda aastas) tõstetakse esile õnnestunud projekte, tutvustatakse uusi töötajaid, tunnustatakse silmapaistnud saavutusi- Osadele võtmetöötajatele on pakutud optsiooniprogrammi- Väliskonverentsidel osalemised vanemspetsialistidel, lisaks isiklikule arengule on selle eesmärk ka tunnustada
    - Nortali juhid (nii juhatus kui keskastme juhid ja tiimide juhid) kuuluvad juhtide klubisse. Kord kuus toimub klubi üritus, kus kohtutakse Eesti juhtivate ettevõtjatega ja pärast suheldakse
    - Ettevõttes tööandja soovil lahkumisel on 2 põhimõtet: (1) et see ei tuleks töötajale üllatusena ja (2) et töötaja saaks lahkuda väärikalt.- Lahkuvatele töötajatele pakutakse võimalust saada nõustamist personaliosakonna partnerilt ja majaväliselt nõustajalt- Abi uue töökoha otsimisel- Abi juriidilistest küsimustes- Lahkumiskingitus, mis on seotud sellega, et töötaja on alati tagasi oodatud.
    - Ettevõttes on kirjeldatud nõudmised ja protseduur, kuidas juunior-spetsialistist liikuda spetsialistiks ja spetsialistist vanemspetsialistiks. Lisaks on koordineeriv üksus, kes lisaks juhile toetab töötajate arengut ja nõustab, kuidas karjääril edasi liikuda
    - Arenguvestlused 2 korda aastas, kus töötaja arengusoovid ja kokkulepped fikseeritakse ka kirjalikult. Töötajale küsitakse soovi korral ka kolleegide tagasisidet
    - Juhtide arendamise programm (kuulub 35 juhti) sisaldab lisaks koolitustele ka 360-kraadist tagasisidet ning vähemalt kord aastas vestlust isikliku- ja karjääriarengu teemadel juhtimise valdkonnajuhiga.
    - Tuutorikoolitused uute töötajate juhendajatele- Sisekoolitusi (sh rahvusvahelisi) toimub iga nädal. Ühes kuus osaleb 60% töötajatest vähemalt ühel sisekoolitusel. Koolitajateks on nii Nortali enda töötajad kui ka välised partnerid. Teemade ring on lai - tarkvaraarendusest kuni tervislike eluviisideni ja enesejuhtimiseni
    - Erialased ja ka töötajale mõeldud nn pehmed väliskoolitused, keelekursused, konverentsid, ka rahvusvahelised.- Õppimisgrupid sertifikaatide omandamiseks + 100% kulude katmine sertifikaadieksami sooritamiseks.- Kui töötajal tekib soov midagi erialast õppida, siis ka võimalus leitakse, kas ettevõtte seest või väljast.-  Raamatukogu 1300 raamatuga (võimalik juurde tellida erialaraamatuid ja neid laenutada)
    Konkursi 1.-2. koht ERICSSON EESTI ASKõik Ericssoni töötajad said osaleda tervisloengute sarjas, põhjalikult uuendati söökla kontseptsiooni. Tehas töötab 24/7 mitmes vahetuses ja märkasime, et paljud töötajad valivad sooja toidu asemel saiakesi. Hakkasime toitu kompenseerima, värsked salatid ja taimetoit on alati kättesaadav, menüüsse lisasime ka toitude kaloraaži, et saaks paremini valikuid teha.
    Sügis-talvel käisid arstid rääkimas, kuidas vältida haigestumist ning seejärel hakkasime töötajatele pakkuma tasuta värsket taimeteed. Firmal on terviseklubi, kus spetsialistid nõustavad ka kaaluprobleemi korral ning õpetavad, kuidas liikumine ja tervislik toit enda kasuks tööle panna. Kaks korda aastas toimub sammuvõistlus.
    Arvestatakse nii tootva töö tegijate kui kontoritöötajate terviseriskidega ja vajadusel saab töötaja füüsiliste pingete puhul abi massöörilt ning vaimse pinge korral psühholoogilt. Viimase poole võib pöörduda ka isiklike probleemidega. Populaarne on tootmis- ja kontorivõimlemine treeneri juhendamisel. Töökoha ergonoomika eest hoolitseb spetsialist.
    Paindlik töökorraldus - koos koolidega kohandatakse töögraafik ja õppeaeg ning näiteks Tallinna Polütehnikumis on 3-aastase kutseõppe lõpetanud 30 inimest ja 60 õpib praegu. Firma korraldab ka sisemist Karjäärimessi, kus kuu jooksul toimuvad tööalast karjääri tutvustavad loengud, esinejaid on nii väljastpoolt kui oma maja töötajate hulgast.Konkursi 3. koht DIMELA AS
    Firma suvepäevi korraldatakse koos tütarettevõtetega Lätist ja Leedust. Igal aastal toimuvad firma jõulupeod. Kui mõni üritus toimub nädalavahetusel, siis võimaldatakse selle eest vaba päev vastavalt töötaja soovile. Näiteks sel aastal on töötajatele plaanitud kahepäevane endise Setumaa ekskursioon Pihkva kanti.
    Tähistatakse ühiselt naistepäeva, peetakse grillõhtuid ning huvilised mängivad koos pokkerit. Tööandja tasub alati ühisettevõtmised, nagu bowling, kanuusõit või seikluspargi külastus.
    Kõik töötajad on kutsutud tähistama firma kuumüügirekordeid, mille raames külastatame Eesti huvitavaid restorane, söögikohti, et nautida toiduelamusi. 
    Sünnipäevalapsed saavad firmalt lillekimbu. Traditisiooniks on kujunenud lillekimp ja kingitus abiellumise puhul ning kooli lõpetamise puhul saab töötaja lilled, uhke tordi ning vaba päeva.
    Lilled ja puuviljakorv saadetakse ka töötajale, kes on pikalt haiguslehel. Kõik firma tööjuubilarid (alates 10 a) saavad meeldejääva kingituse. Vabariigi aastapäeval saavad kõik töötajad Eesti lipuga dekoreeritud õitsva hüatsindipoti, sõbrapäeval maiusi. Töötaja pereliikme surma korral pannakse lehte kaastundeavaldus, saadame lilled ning aitame abivajajat rahaliselt.
    Lapse sünni puhul saadetakse haiglasse lillekimp, puuviljakorv ja kink lapsele.
    Tööandja võimaldab kõikidele lapsevanematele, nii isadele kui emadele paindlikku tööaega või kodus töötamist. Samuti soositakse haige lapsega vanematel kodusolemist. Toetatakse lapsepuhkuselt tööle naasva töötaja sisseelamist ja pakutakse täiendkoolitust.
    Lapsed ja lemmikloomad on kontoris teretulnud
    Tööandja investeerib töötajate tervisesse, propageerides tervislikke eluviise. Näiteks osalesid töötajad mitmekuulistel tervisliku toitumise kursusel, kus lisaks loengutele oli ka praktiline osa, kus õpiti valmistama tervislikke toite. Lisaks toitumiskoolitusele korraldati kõigile loeng vitamiinidest ja toidulisanditest.
    Firma sõlmis lepingu mahetoodete ja tervisekaupade maaletoojaga, et töötajad saaksid soodsalt osta tervisetooteid. Ettevõte võimaldab soovijatele 4 korda kuus ujumist tervisekeskuses. Samuti ostab sügis-talvisel ajal kontorisse värskeid õunu, mandariine, jõulu ajal pähkleid, piparkooke ning tellitakse kontorisse kõigile tarvitamiseks C- ja D-vitamiine, raviteesid. Sügisel võimaldatakse gripi vastu ja kevadel puugi vastu vaktsineerimist.
    Lisaks tavalisele tervisekontrollile on silmaarsti põhjalik läbivaatus ning lisaanalüüsid (D-vitamiini ja homotsüsteiini määramine verest). Töötervishoiu arsti ettepanekul võimaldab firma töötajatele kaks korda aastas massaažikuuri. Firmas on massaažitooli kasutamise võimalus ning kontoris ravitoolid seljavaevuste leevendamiseks.
    Pidevalt uuendatakse arvuteid ja vahetatakse kontoritoole mugavamate vastu. Kontoritööga kaasnevate sundasendite leevendamiseks on soetatud ergonoomilisi käetugesid, hiirepatju, toolile kinnitatavaid alaseljatugesid.
    Haiguspuhangute ennetamiseks ja kaastöötajate mittenakatumiseks võimaldab kerge haiguse korral paar päeva haigusleheta kodust ravi või pakub paindlikku tööaega. Laotöötajad valivad vastavalt soovile laos töötamiseks tööriided. Kõikidel firma töötajatel on asutuse logoga fliisid.
    Kõik reedesed tööpäevad lõpevad Dimelas tund varem. Ettevõte võimaldab töötajatele täistasulisi vabu päevi eraeluga seotud asjade ajamiseks, nagu arstikülastus ja lastega seotud üritused koolis ja lasteaias. Üks asutuse töötaja töötab poole kohaga Saaremaal ja vajadusel võimaldatakse kodus töötamist.
    Puhkusegraafiku saavad töötajad valida lähtuvalt pere ja isiklikest vajadustest, oluline on kaastöötajatega kokkulepe. Vanemad saavad alati vaba(d) tasulise(d) päeva(d) seoses laste üritustega. Haigestunud töötajaid julgustatakse koju jääma ja end terveks ravima ning töötaja saab paar tasulist päeva tervenemiseks.
    Jõulupreemiaks makstakse töötajatele välja nn. staažipreemia (iga asutuses töötatud kuu eest kindel summa). 10 aasta ja enama staažiga töötajad saavad firmalt kingituse, lilled ja tordi ning kaastöötajad võtavad osa selle tähistamisest. Töötajad saavad firma müüdavat kaupa osta soodushinnaga. Töötajad, kellel on ametiauto töösõitudeks, saavad autot kasutada ka töövälisel ja puhkuse ajal. Samuti saavad kõik firma töötajad tööpäevadel kasutada firma ametiautot.  Pensionile jäänud töötajaid kutsutakse firma suvepäevadele. Lahkuvad töötajad saavad korraliku kompensatsiooni ja neid toetatakse uue töökoha leidmisel isiklike kontaktide ja positiivsete soovitustega. Kõiki endisi töötajaid õnnitletakse sünnipäeval. Endised töötajad saavad osta firma müüdavat kaupa soodushinnaga.
    Vähemalt kord aastas viivad koolitusfirmad läbi sisekoolitusi. Arenguvestlustel pannakse paika iga töötaja koolitusvajadus. Asutus kompenseerib töötajate keeleõpet tööajast ning julgustab ennast täiendama. Kui töötajatel tekib ühisplaane huvitegevuseks, siis firma alati toetab.
    MIS ON MIS
    Konkurss "Pere- ja töötajasõbralik ettevõte" toimus sel aastal 14. korda. Mõõduvõtmist korraldavad sotsiaalministeerium, ajakiri Pere & Kodu ja ajaleht Äripäev.
    Ettevõtteid hindasid nii tegevjuht ja/või personalijuht kui ka ettevõtte töötajad. Pingeridades on personali- või tegevjuhi hinnangu kaal 40%, töötajate hinnangute kaal aga 60%. Konkursil osalemine oli vabatahtlik.
    Milliste võtetega töötajad ja nende pered firmasse armuma panna ja mida arvavad teised TOPi jõudnud ettevõtted, loe pikemalt 26. mai Äripäeva ajakirjast Juhtimine.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Kui Mars kutsub: Musk soovib 55,8 miljardit Tesla varadest
Tesla autod kutsutakse jälle tagasi uue ohtliku defekti tõttu. Elon on aga hõivatud mujal rindel ning tegeleb oma mitmekümnemiljardilise kompensatsioonipaketi väljanõudmisega.
Tesla autod kutsutakse jälle tagasi uue ohtliku defekti tõttu. Elon on aga hõivatud mujal rindel ning tegeleb oma mitmekümnemiljardilise kompensatsioonipaketi väljanõudmisega.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Amazoni rüpes edu nautiv Eesti ettevõtja: Jeff Bezose juhtimisprintsiibid sobivad meile hästi
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti sai Euroopa rahakotist 122 miljonit eurot
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Järjekordne Telia MeetUp toimub juba 30. mail
30. mail avab Telia taas oma uksed Eesti ettevõtete esindajatele, et koos tehnoloogia-, IT- ja küberturvalisuse ekspertidega arutada päevakajalisi teemasid ning tehnoloogiaajastuga seotud väljakutseid. Sel aastal on fookusteemadeks küberturvalisus, IT-efektiivistamine ning kestlikkuse uued normid ja väljakutsed ettevõtetele.
30. mail avab Telia taas oma uksed Eesti ettevõtete esindajatele, et koos tehnoloogia-, IT- ja küberturvalisuse ekspertidega arutada päevakajalisi teemasid ning tehnoloogiaajastuga seotud väljakutseid. Sel aastal on fookusteemadeks küberturvalisus, IT-efektiivistamine ning kestlikkuse uued normid ja väljakutsed ettevõtetele.