15 aastat toidukultuuri festivali Eestis!

30. mai 2014, 00:00

Toidukultuuri festivali teismelise-iga on inimese jaoks väike, aga suurele toidusündmusele igati väärikas vanus.

Kui lõbus lihahimuline sõpruskond 1999. aastal Haapsalus Paralepa rannas koos linnapea Urmas Sukle­se ja 25 000 külastajaga Grillfestile alguse pani, ei teadnud keegi, kas tegemist saab olema ühekordse suvepeo või hoopis millegi suuremaga. Tänaseks on Grillfestist arenenud üleriigiline rahvalike toiduvõistluste sari, mis toimub igal kevadel Eesti erinevates regioonides ja mille superfinaali peetakse juunikuus Pärnus Vallikääru aasal toimuva toidukultuuri festivali osana. Grillfestist on alguse saanud organisatsioonid Eesti Barbecue Assotsiatsioon ja Eesti Grilliliit. Viimasest on aastate jooksul järjepideva sisulise tegevuse tulemusena kujunenud tõeline rahvalik toidusõprade liikumine, kuhu tänaseks kuulub ligi 500 inimest, lisaks 20 ettevõtet ja ametkooli. Pärnus toimuvat Grillfesti külastab igal aastal suurusjärgus 40 000 inimest, nii on toidukultuuri festivalil eestlaste ja ka aina rohkemate väliskülaliste südametes oma kindel kulinaarne koht. Korraldajatele on äritegemise asemel oluline ka see, et kogupere-festivalile on sissepääs prii. Grillfestile on tõepoolest oodatud igaüks – isegi pereliikmetest lemmikloomad!

15 aasta eest olid toidukombed teised. Grillfesti esimene reklaamlause «Seamoodi süüa ja härjalt pidu» paneb tänased turundusjuhid põhjendatult muigama, aga siis oligi nii. Täna oleme (toidu)kultuursemad, toitume kergemalt ja tervislikumalt, joome lahjemaid jooke ja pidutseme viisakalt. Kaalujälgimine ja sport on elunormid, ka president manitseb karskusele.

Kõikide nende enesepiitsutavate normide kiuste koguneme ikka kord aastas aasale kokku, et pidada maha üks korralik suur ja rõõmus söögipidu, sest nii on olnud kombeks juba viimased 15 aastat. Häid traditsioone tuleb hoida ja nii nagu ütles vana sepp ja Konstantin Pätsi hea sõber Ivan Orav juba 15 aasta eest neile, kes Grillfestile minna ei kavatse: «Selge, järelikult ei ole eestlane!»

Tere tulemast Pärnusse, aegade suurimale toidukultuuri juubelifestivalile!

 

Mis on mis

  • Festivali info

Koht: Pärnu linn, Vallikääru aas
Kuupäevad: 6. ja 7. juuni
Avatud: kell 11–23
Sissepääs: tasuta
GIP-käepael festivali infopunktist: 5 €
GIP-sooduspakkumised: gip.grillfest.ee
Festivaliala: 27 000 m2
Osalejaid: 200
Külalisi: kuni 50 000
Festivali lisainfo: www.grillfest.ee
Festivali infopunkti telefon: 554 3000

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
29. May 2014, 15:31
Otsi:

Ava täpsem otsing