Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Puhkepäev. Loo ise Eesti kulinaarne saadik!
Toit on viimasel ajal üks ütlemata populaarne teema. Mida süüa, kuidas süüa, mis järjekorras süüa, kus süüa, kui palju süüa, on sageli kõneaineks. Märksõnad paleodieet, toor- ja taimetoit, eetika jm kõlavad üha enam meedias ja erinevate toiduürituste ettekannetes, reklaamides.
Mis on õige, mis mitte, seda ma öelda ei oska. Tõde on ikka kusagil vahepeal ja igaühe jaoks erinev. Aga et söömine on kõhtu täitev ja naudingut pakkuv tegevus ning lisaks ka tervena püsimiseks vajalik, siis on võimalik igaühel selle kunsti loomisesse oma panus anda.
Nimelt korraldab Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus koostöös põllumajandusministeeriumi ja Eesti Peakokkade Ühendusega tänavatoidu konkursi, mille peamine eesmärk on leida Eestit iseloomustav tänavatoit, mis võiks riiki esindada ka maailmanäitusel EXPO Milano 2015.
Kuni 2. juunini ehk esmaspäevani on võimalik kõigil toidunautlejatel, kokkamishuvilistel ja ettevõtetel oma retsepte konkursile esitada. Midagi kontimurdvat ei nõuta – toit peab olema valmistatud kohalikust toorainest, lihtne, tervislik, kergesti söödav, maitsev ja loomulikult Eestile omane (info:
www.galleryof.ee).
Eesti esindustoit. See, kas Eestit hakkavad esindama põnevalt valmistatud kiluvõileivad, kama või midagi kolmandat, selgub juuni keskel esimesel tänavatoidufestivalil Telliskivi Loomelinnakus. Lisaks sellele saab ennast toidumaailma uudistoodete, põnevate roogade ja maitsetega kurssi viia järgmisel nädalavahetusel Pärnus toimuval Grillfestil.
Augustis ootab huvilisi Toortoidufestival, kus toimuvad ettekanded, korraldatakse töötubasid, maitstakse erinevaid roogasid ja antakse vastuseid kõiksugustele küsimustele. Taimetoiduhuvilistele korraldab lähiajal koolitusi Energia Aed, grillimislembestele aga näiteks Foodstudio või Toiduakadeemia – viimane kostitab veel viimased maikuu päevad huvilisi ka Tai köögi hõrgutistega.
Ja muidugi tasub minna suvekuudel tutvuma Eesti erinevais paigus asuvate põnevate uute söögikohtadega.