Rõivas: aktsiisi-tõus vähendab alkoholi tarbimist

Alyona Stadnik 29. mai 2014, 14:28

Peaminister Taavi Rõivase sõnul võib viimaste aastate alkoholi tarbimist vaadates öelda, et korrelatsioon aktsiisitõusu ja joomise vähenemise vahel on väga suur.

"Kõige rohkem langes Eestis alkoholi tarbimine nendel aastatel, kui inimeste sisetulekud vähenesid ja aktsiisid tõusid ehk 2009. ja 2010. aastal. Sel tõepoolest on positiivne mõju," märkis ta.

Rõivas lisas, et salaturg on hoidnud valitsust tagasi alkoholi- ja tubakaaktsiisi veelgi kiiremast tõusust. "Salaturu puhul on olnud meil tubli edasiminek, MTA on teinud head tööd, risk on vähenenud ja see on meile andnud kindlustunnet aktsiisi tõsta kiiremini," lausus ta.

Kuigi valitsus reklaamib alkoholiaktsiisi tõusu vajadusega panna rahvas vähem jooma, on alkoholi tarbimine viimaseil aastail statistikaameti andmeil langenud. Äripäev uuris, miks valitsus ei ütle otse välja, et aktsiise on vaja tõsta uue koalitsiooni 200 mln euroni ulatuvate lubaduste kinnimaksmiseks.

Konjunktuuriinstituudi poolt läbi viidud alkoholituru uuring näitab, et Eesti elanike alkoholi tarbimiskogus 2013. aastal, võrreldes üle-eelmise aastaga, natuke vähenes. Ühe elaniku kohta tarbiti 2013. aastal 10 liitrit absoluutalkoholi (2012. aasta tarbimine korrigeeritud andmetel oli 10,3 liitrit). Mõõdukalt kasvas õlle ja veini tarbimine, vähenes siidri ja kange alkoholi tarbimine, teatas konjunktuuriinstituut

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. June 2014, 13:27
Otsi:

Ava täpsem otsing