Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Parim tormisadam börsidel

    Kui teiste arenenud riikide aktsiaturgude tootluskõveras haigutab vähemalt kriisiaastatel sügav kuristik, siis Kanada börsi liikumist kajastava indeksi tõus on olnud stabiilne. Praegu püüab Kanada aktsiaturg ajaloolist tippu.

    Ehkki viimase nädalaga on Kanada börsi liikumist peegeldav Standard & Poor’s/TSX Composite Index (SPTSX) finantssektori oodatust nõrgemate tulemuste tõttu pisut langenud, on tänavu tõus olnud 7,1%. Seda on pea kaks korda rohkem kui USAs ja Euroopas.
    Alates viimasest madalpunktist 2013. aasta juunis on indeks tõusnud 10 kuud järjest ja tegemist on pikima tõusuga 30 aasta jooksul, kirjutas Bloomberg. Viimase aasta riskivaba kasumi edetabelis hõivab S&P/TSX indeks kümne maailma suurima aktsiaturu seas suisa esikoha.
    Toronto börs meelitab Eesti spekulante
    Swedbanki, LHV ega SEB panga fondides ühtki Kanada väärtpaberit ei leidu. LHV kommunikatsioonispetsialist Priit Rum ütles, et maaklerite kogemusele tuginedes ei saa öelda, et Kanada turg eestlaste seas ülemäära populaarne oleks, ent huvilisi siiski leidub.
    See-eest Swedbank Marketsi aktsiaturgude maakleri Meelis Maasiku kinnitusel on viimase paari aasta jooksul Swedbanki kaudu tehtud tehingute osakaal järjest kasvanud. “Üks aktiveerumise põhjusi on suur gold miners’i sektor, mis aeg-ajalt koos kulla hinna kõikumisega aktiveerub ja toob palju spekulante kauplema,” selgitas Maasik.
    Panga teatel on eelistatud aktsiad kaevandusettevõtted ning nafta ja gaasiga tegelevad firmad, mis on noteeritud Toronto börsil.
    Kasvu vedasid nafta ja kaevandused
    Kanada börsi tõusu vedurid on naftatootjad ja kaevandusettevõtted. Samuti on maagaasi hind kuue aasta kõrgeimal tasemal.
    Lisaks sellele on Torontos baseeruva ja 887 miljardit dollarit haldava Franklin Resourcesi fondijuhi Stephen Lingardi hinnangul Euroopa ja USA majanduskasv piisav, kompenseerimaks Hiina paljukirutud aeglustumist.
    Morgan Meighen & Associatesi fondijuht Greg Eckel, kelle hallata on 1,4 miljardit Kanada dollarit ehk ligi 0,95 miljardit eurot, lisas, et Kanada puhul on plussiks stabiilsus. “Ei tundu, nagu me oleks palju teinud, ja siis äkki näed, et sul on portfellis  5 või 6 protsenti kasumit, ja see ei ole halb,” kiitis ta Bloombergile.
    Analüütikute hinnangul aitab Kanada majandust turgutada globaalsete turgude elavnemine lähiaastail. Vastavalt Bloombergi koostatud majandusteadlaste konsensushinnangule kasvab üleilmne sisemajanduse koguprodukt (SKP) tänavu 2,8% ja järgmisel aastal 3,1%. See on viimase viie aasta kiireim kasvutempo.
    Kanada anomaalia
    Stephen Lingardi hinnangul hakkavad USA aktsiaturud näitama kasvutrendi ja seegi aitab turgutada Kanada aktsiaid.
    Russell Investments Groupi analüütik Shailesh Kshatriya märkis siiski, et 10 kuud väldanud Kanada börsiralli ja väike volatiilsus on anomaalia ega saa kaua kesta, kui just sisemajanduse seis ei parane.
    Toorainetootjate aktsiad on viimase kolme aastaga langenud 50%, ent tänavu on kasv olnud 8,3%. Suurimad kaevandusfirmad, nagu näiteks Osisko, on tänavu tõusnud 72%, pärast seda kui Agnico Eagle Mines ja Yamana Gold nõustusid firma 3,8 miljardi Kanada dollari eest ostma.
    Kanada huvidega investoril tuleks kindlasti silma peal hoida ka maagaasitootjatel. Birchcliff Energy ja Crew Energy on tänu külmadele ilmadele tublisti suurenenud nõudluse tõttu teinud tänavu enam kui 55% suuruse hüppe. Alates 9. augustist on maagaasi futuurid kerkinud 41%.
    Pankadel korralik dividenditootlus. Teine perspektiivikas sektor Kanadas on pangandus. ­Finantskriisi ajal ei vähendanud ükski sealne pank isegi mitte väljamakstavaid dividende. Praegu on Kanada kuue suurima panga 12 kuu dividenditootlus 3,5–4,2% ehk kõrgem kui mis tahes USA panga oma, millel turuväärtust vähemalt 10 miljardi dollari jagu. Samuti edestab säärane tootlus suurt osa samas suurusjärgus ­Euroopa pankade oma.
    Kui arvestada hinna raamatupidamislikku väärtust ühe aktsia kohta, siis on Kanada pankade aktsiad võrreldes Euroopa ja USA pankadega siiski võrdlemisi kallid.
    Hoolimata sellest, et kodumajapidamiste laenamise vähenemine on pidurdanud kasumi kasvu, suurendasid Canadian Imperial Bank of Commerce, Bank of Montreal ja National Bank of Canada esimeses kvartalis dividende 2 protsendilt 4,3 protsendile.
    Pankade teenusetasud Kanadasse investeerimiselSwedbanki kaudu ostes on aktsiate teenustasud minimaalselt 18,85 eurot või 0,2% summast.SEB kaudu on teenustasu 0,05 Kanada dollarit aktsia kohta ja lisandub 28,44 eurot teenustasu.LHV internetipanga kaudu saab Toronto börsilt (TSE) aktsiaid osta teenustasuga 11 ­eurot + 0,3% tehingumahust ja LHV Traderis 0,02 Kanada dollarit aktsia kohta (miinimum 7 CAD).
    Üks küsimusKas Kanada börs võib langeda või tõotab vaid tõusu?
    riigikogu väliskomisjoni liige Imre Sooäär
    Kanada tulevikuväljavaated on minu arvates igati positiivsed. Nii Forbesi kui ka Bloombergi artiklite järgi on Kanada G20st parimate majanduslike väljavaadetega riik. Maailmapanga andmetel on Kanada majanduskasv viimasel kümnendil olnud G7 riikide seas juhtival kohal.Kanada edu üks aluseid viimasel kümnendil on kindlasti olnud NAFTA ehk Põhja-Ameerika vabakaubanduse leping, millest on Kanada ilmselt kõige rohkem võitnud.Olen investeerinud nii Kanada ettevõtetesse otse kui ka fondidesse, aga praegu seal positsioone ei oma. Küll aga kaalun seda Kanada-Euroopa kaubandusleppe valguses, sest tuleviku väljavaated on positiivsed.Ei tahaks väga konkreetseid investeerimissoovitusi sektoripõhiselt siiski anda, aga kindlasti on kõik uute tehnoloogiate ja teaduse arenguga seotud sektorid suure potentsiaaliga, samuti põllumajandus ja toidutootmine.Kaevandussektor on Kanadas traditsiooniliselt stabiilne ja tugev olnud, kuigi kasvavad tööjõukulud ja kõrged keskkonnanõuded võivad selles sektoris arenevate riikidega võrreldes kasvu aeglustada.Isiklikult oleksin praegu pigem ettevaatlik kinnisvarasektori suhtes, sest hinnad on tõepoolest kohati kolossaalseid hüppeid teinud. Seda eelkõige suurlinnades maailmast järjest juurde voolavate jõukate immigrantide toel, kes tulevad nautima Kanada heaoluühiskonna pakutavat. Toronto linnasiluett näiteks on viimasel kümnendil dramaatiliselt muutunud, sarnanedes kiirete muutuste poolest ehk Shanghaiga.
    LHV analüütik Vallo Lees
    Kanada aktsiaturu iseloomulikuks jooneks on avatus toorainetele. Kuigi suurema osa turukapitalisatsioonist moodustavad sarnaselt USAga finantssektori ettevõtted, siis järgmistelt kohtadelt võib leida nafta- ja gaasisektori, millele järgneb muu toorainete sektor. USAs näiteks on märgatavalt suurem tarbijatele tooteid pakkuvate ja teenuseid osutavate ettevõtete osakaal. Seetõttu tuleb Kanada aktsiaturule investeerides arvestada, et investeeringute väärtus sõltub tavapärasest rohkem trendidest erinevatel tooraineturgudel, eriti aga nafta ja gaasi hinnast.Nafta ja gaasi hinna kõikumiste kõrval on Kanadal aga uskumatult stabiilne pangandussektor, tänu millele avaldas finantskriis minimaalset mõju. Mõned aastad tagasi toimunud vähikäik majanduses oli võrreldav 80ndatel ja 90ndatel kogetud majanduslangustega, samas kui ülejäänud arenenud riikides osutus finantskriis üheks tõsisemaks riikide ajaloos.Ükski Kanada pank ei pankrotistunud ning valitsus ei pidanud päästma ühtegi ettevõtet (mõningad laenuprogrammid siiski tekitati). Õigupoolest pole Kanadas alates 1840. aastast toimunud ühtegi nii tõsist finantskriisi, nagu USAs samal ajal aset on leidnud.Kuigi möödunud aastal oli Kanada aktsiaturgude tootlus võrreldes teiste arenenud riikide aktsiaturgudega mitu korda väiksem, siis sel aastal ollakse 8% tootlusega esirinnas. Samas on Kanada aktsiaturu kasv tulnud peamiselt väärtuskordajate arvel, mis tähendab, et ettevõtete kasumi kasv ei ole suutnud aktsiahindadega sammu pidada. Analüütikud on aga muutunud negatiivsemaks ning keskmise aktsia reiting on tulnud viie aasta madalaimale tasemele.
     
  • Hetkel kuum
Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Vaikne börsipäev viis S&P 500 indeksi uue rekordini
Suurele reedele eelnev kvartali viimane börsipäev kergitas S&P 500 indeksi vaikselt tänavu juba 22. rekordini.
Suurele reedele eelnev kvartali viimane börsipäev kergitas S&P 500 indeksi vaikselt tänavu juba 22. rekordini.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Eestlane tõusis suure Soome börsifirma ärijuhiks
Varem Kristiine ja Rocca al Mare kaubanduskeskuseid juhtinud Helen Metsvaht läks omanikfirma Cityconi juhatusse ärijuhiks.
Varem Kristiine ja Rocca al Mare kaubanduskeskuseid juhtinud Helen Metsvaht läks omanikfirma Cityconi juhatusse ärijuhiks.