Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Tööstus. Kui vanaviisi enam toota ei saa

    Parim aeg uus majandustarkvara kasutusele võtta on siis, kui ettevõtte kasv ei luba enam vanaviisi jätkata. Mingil hetkel tuleb valida, kas muuta oma protsesse või lasta arendajal tüüptarkvara põhjal endale meelepärane variant kohandada.

    Euroopas ning eelkõige Skandinaavias, Lääne-Euroopas ja Baltimaades on üks populaarsemaid lahendusi Microsoft Dynamics NaV. Seda kasutab ka AS Balti Veski. Ettevõtte juhataja Ergo Neeme sõnul kasutab sama tarkvara ka emaettevõte, Soomes tegutsev Helsingin Mylly Oy, mille omanik on eesti rahvusest perekond Puhk.
    Teine põhjus tarkvara vahetada oli tootmismoodul – eelmise tarkvaraga tekkis kaupa lattu ja tooraine vähenes, aga Navisionis on kogu tootmisprotsess kaetud ning kõik ressursid hallatud.
    Kolmandaks sai vanas süsteemis finantsaruandeid luua vaid pärast kuu lõppu, aga see ei sobinud firmale.
    Lihtne edasi arendada. Microsofti programmi kasuks otsustanud ASi Sangar turundus­direktori Raul Saksa sõnul tehti valik see­pärast, et tark­varal on lai kasutajaskond ning hea tehniline tugi.
    Peale selle on tarkvaral olemas vajalik ühilduvus ettevõtte teiste süsteemidega ning piisavalt võimalusi arendamiseks. “Dynamicsi süsteem on end juba tõestanud, seda õigesti kasutades ja oma vajaduste järgi kohandades saab selle suurepäraselt ette­võtte äri edasiarendamiseks tööle panna,” selgitas Saks.
    ASi Interconnect Product Assembly juhatuse liikme Roman Klepikovi sõnul oli nende eelmine tarkvara mõeldud pigem suurtele korporatsioonidele ning selle kujundamine ettevõtte jaoks osutus liiga keeruliseks, pikaajaliseks ning ressursimahukaks, mistõttu otsustati teha pööre ning tark­vara välja vahetada.
    Klepikov lisas, et Dynamics sobis neile eelkõige lihtsuse tõttu.
    Kohalik tugi on äärmiselt vajalik. Vaipkatete tootja Mistra-Autex ASi juhataja Priit Tamme sõnul tehti otsus uus majandustarkvara kasutusele võtta aastal 2002, mil turul muid valikuid väga polnudki. Lisaks müüs programmi kohalik ja usaldusväärne tugi, mistõttu ei jäänud kõhklusteks ruumi.
    Neeme ütles, et majandustarkvara plussid ja miinused sõltuvad sellest, milliselt tasemelt majandustarkvara välja vahetatakse.
    Balti Veski puhul käis enne laopidamine ja müük ühes programmis ning raamatupidamine teises. Lisaks oli kasutusel väga palju MS Exceli lahendusi.
    Nüüd on kõik vajalikud protsessid kaetud ja kõikvõimalikud finantsraportid hetkega saadaval. Saksa sõnul on Dynamicsi suurim pluss hea ühildumine teiste süsteemidega, olgu selleks siis Qlikview’ analüüsitarkvara, Magento e-poe platvorm või midagi muud.
    Ka Klepikov tõi plussina välja ühilduvuse Exceliga ning kasutajamugavuse. Tamm lisas, et tema meelest on pluss müüja hea tugiteenus. “Inimesed, kellega suhtled, kellega programmi arendad, on aastaid samad olnud,” selgitas Tamm.
    Vajab lisainvesteeringuid. Tarkvara miinusena nimetas Neeme kesise võimekuse muude raportite koha pealt. “Kui finantsraportid on kasutatavad, siis müügi- ja muud aruanded eriti mitte,” tõdes Neeme.
    Seega tuleb raportitesse lisaraha paigutada. Võimalik on lasta vajalikud raportid arendajal valmis teha või kasutada Navisioni-väliseid lahendusi, näiteks BI4, mis on Balti Veskis kastusel.
    Saks ütles, et miinuseid ei ole siis, kui osata tellida ainult õigeid ja tõepoolest vajalikke mooduleid ja arendusi. Ta usub, et Sangar on sellega peaaegu täiuslikult hakkama saanud.
    Tamm peab miinuseks seda, et programm pole eriti paindlik. Mõnesse Mistra-Autexi protsessi, kus on vaja toota ühel ajal samal masinal erinevaid tooteid, pole veel tootmise planeerimiseks häid lahendusi leitud.
    Vahel enam vanaviisi lihtsalt jätkata ei saa. Neeme sõnul peab majandustarkvara toetama eelkõige protsesse, kuid igal ettevõttel on ka aegu, mil hea kasv sunnib kõik protsessid üle vaatama.
    “Isegi kui väga tahaks vanaviisi, kuid kahjuks enam ei saa, siis see hetk on kõige parem hetk uus majandustarkvara kasutusele võtta,” selgitas Neeme.
    Tema hinnangul on tarkvara vahetus kasvamise paratamatu osa. Valida on, kas muuta oma protsesse või lasta arendajal kalli raha eest karbitoode meelepäraseks kohendada. Valiku peab igaüks ise tegema, märkis Neeme.
    Tema sõnul parandab majandustarkvara eri tasemetel otsustamiseks vajaliku info kvaliteeti ja infovahetust ning selle liikumise kiirust. “Kõik vaadeldavad andmed on päevakajalised. Paranes ülevaade ressursside koormatusest ning omahinnaarvestus muutus kiireks ja lihtsaks, mis omakorda kiirendas ja lihtsustas tööd pakkumiste tegemisel.”
    Kiirem, täpsem ja kvaliteetsem. Sangari turundusdirektor Saks ütles, et ettevõttes on paranenud andmeanalüüsi ja finantsanalüüsi kiirus, täpsus ja kvaliteet.
    Peale selle on Sangari e-pood majandustarkvaraga ühendatud ning avaldab veebiteenuste kaudu partneritele tooteinfot ning laoseisu.
    Saksa sõnul aitavad kõik need tegevused oluliselt aega kokku hoida ning suunata ressursse mitte ajaloo tuvastamisele, vaid tulevikuvõimaluste ärakasutamisele.
    Interconnect Product Assembly puhul on uus tarkvara lihtsustanud andmesisestust ning andmete kuvamise võimalusi. Kõik see kokku parandabki töö efektiivsust.
    Kõige tähtsam on kogu maja finantsarvestus. Tamm lisas, et tema hinnangul on programmi suurim kasu see, et kogu maja ehk finantsarvestus, tootmise planeerimine, laod, palgad ja muu selline on ühes programmis koos ning nii nagu ettevõtte vajadused arenevad, lisandub ka erinevate osade kasutuselevõtt.
    Näitena tõi ta välja, et praegu ei kasuta vaipade tootja veel mitut programmi osa, kuid kui firmal läheb hästi, on plaanis need sel ja tuleval aastal kasutusele võtta.
    Efektiivust saab juurde ka teiste vahenditega
    Majandustarkvara ei ole ainus võimalus ettevõtte efektiivsust suurendada.
    Balti Veski kasutab nn benchmark’imist teiste sama valdkonna ettevõtetega nii Eestis kui ka välismaal. Ettevõtte juhi Ergo Neeme sõnul võtavad nad finants-, rentaablus- ning toimimissuhtarvud ja võrdlevad neid konkurentide omadega.
    Interconnect Product Assembly tegeleb peale tarkvara ka protsesside jälgimisega, et leida võimalusi, kuidas neid optimeerida.
    Mistra-Autexi juht Priit Tamm lisas, et nemad mõõdavad tulemusi müügiga inimese kohta. “Muidugi tuleb arvestada, et toodete grupid muutuvad aastatega, aga üldisemalt annab see hea pildi, kus ollakse ja kus oldi.”
    Tamm ütles, et efektiivsust kasvatada on vaja eelkõige tootmises, vähendades praaki. Kuigi Mistra-Autexi sisemine praagi tase on 1,2% ja toodete praagiprotsent klientide juures on alla 0,01%, tuleb sellele tähelepanu pöörata. Praaki aitab vähendada tootmise automatiseerimine. “Inimene eksib ja väsib alati, robot aga mitte,” selgitas Tamm.
    Tarkvara tasuvust keeruline hinnata
    Balti Veskis mõõdetakse majandustarkvara kasulikkust sellega, kui palju vabanes pärast tarkvara vahetust töö­aega põhitegevusele ning kuidas paranes info kvaliteet. “Eelnevalt kulus andmete sisestamise, kontrollimise, analüüsimise ning infovahetuse peale paar päeva nädalas,” ütles Balti Veski juhataja Ergo Neem.
    Sangari turundus­direktor Raul Saks sõnas, et majandustarkvara kasulikkus ehk tasuvusaeg on paradoksaalne. “Ühelt poolt sõi see justkui ära mitme aasta kasumi, kuid teiselt poolt ei oleks ilma korraliku majandustarkvarata ning selle ümber ehitatud süsteemita ette­võte ning kasvupotensiaal niisugune, nagu see just praegu on,” selgitas Saks.
    Mistra-Autexi juhataja Priit Tamme sõnul nemad majandustarkvara kasulikkust ei mõõda, kuna selle kasutamiseks on nii ehk naa vajadus – maailmas on infovahetus nii kiireks läinud ja infot on nii palju, et selle paberil või Excelis hoidmine pole võimalik. “Rääkimata siis analüüsi tegemisest,” lausus ta.
     
     
    Mis on mis
    Microsoft Dynamics NaV
    Majandustarkvara keskmistele ja suurtele ette­võtetele.Üks populaarsemaid selle valdkonna lahendusi Euroopas ning eelkõige Skandinaavias, Lääne-Euroopas ja Baltimaades.Peetakse üheks paindlikumaks ning avatumaks lahenduseks, kus on võimalik teha valikuid eri valdkondadest: finantsjuhtimine, tootmine, kliendisuhete haldus, lao- ja logistikahaldus, projektijuhtimine, palga- ja personali­arvestus, teenindus, äri­analüütika, e-äri jt.Eestikeelne ja lokaliseeritud Eesti ärikeskkonnale. See lihtsustab protsesside kulgu, varustab tõhusate aruandlus- ja ärianalüüsivahenditega ning ühendab töötajaid, kliente ja partnereid.
    PlussidMugav kasutada.Lai kasutajaskond ning hea tehniline tugi.Ühilduvus ettevõtte teiste tarkvarasüsteemidega ning piisavalt võimalusi süsteemi arendamiseks.Kaetud kogu tootmisprotsess ning hallatud kõik ressursid.Lihtsustab andmesisestust ja andmete kuvamise võimalusi, parandab nii töö efektiivsust.
    MiinusedKehval tasemel müügi- ja muud aruanded. See tähendab täiendavat investeerimist raportitesse.Mõnel juhul ei pruugi olla piisavalt paindlik.
  • Hetkel kuum
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Jeen saavutas 34 aasta madalaima taseme, analüütikud ootavad valitsuse sekkumist
Jaapani jeen langes kolmapäeval 34 aasta madalaimale tasemele, nõrgenedes USA dollari suhtes kuni 151,97-ni, mis on tekitanud turul küsimusi valitsuse sekkumise kohta Jaapani valuuta toetamiseks.
Jaapani jeen langes kolmapäeval 34 aasta madalaimale tasemele, nõrgenedes USA dollari suhtes kuni 151,97-ni, mis on tekitanud turul küsimusi valitsuse sekkumise kohta Jaapani valuuta toetamiseks.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Eestlane tõusis suure Soome börsifirma ärijuhiks
Varem Kristiine ja Rocca al Mare kaubanduskeskuseid juhtinud Helen Metsvaht läks omanikfirma Cityconi juhatusse ärijuhiks.
Varem Kristiine ja Rocca al Mare kaubanduskeskuseid juhtinud Helen Metsvaht läks omanikfirma Cityconi juhatusse ärijuhiks.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Läti keskpank tõmbas kasvuprognoosi allapoole
Läti Pank korrigeeris selle aasta majanduskasvu prognoosi ja näeb nüüd, et riigi majandus võiks sel aastal kasvada 1,8 protsenti.
Läti Pank korrigeeris selle aasta majanduskasvu prognoosi ja näeb nüüd, et riigi majandus võiks sel aastal kasvada 1,8 protsenti.
Konteinerlaeva põhjustatud sillavaring ohustab majandust
Teisipäeva varahommikul sõitis konteinerlaev USAs Baltimore’is otsa sillale, pärast mida varises sild kokku. Liiklus ühte suurimasse sadamasse USAs on nüüd peatatud.
Teisipäeva varahommikul sõitis konteinerlaev USAs Baltimore’is otsa sillale, pärast mida varises sild kokku. Liiklus ühte suurimasse sadamasse USAs on nüüd peatatud.