Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Tankistiteenust saab osta lihtsalt

    Äripäeva katsest selgub, et tülikast võlakoormaga firmast vabaneda on imelihtne. Libalikvideerija ja tankisti teenus maksab alates mõnesajast eurost, kirjutab Äripäev 6. juuni kaaneloos.

    "Mul arveid, dokumente vaja ei lähe. Nendega võid põhimõtteliselt lõket teha," teatab telefonis likvideerimisteenuse osutaja, kelle abil saab võlgadega hädas firmast vabaneda. "See on sulle kõige parem variant, kui nad kuskilt välja ei tule. Olen kõigil lasknud ära hävitada," lisab meeshääl.
    Ta ei tea, et räägib Äripäeva ajakirjanikuga ning on osa Äripäeva eksperimendist. Sellest selgub, et likvideerimisteenuse pakkujate leidmine ja neilt "vabane oma võlgadest juba täna" tüüpi teenuse ostmine on lihtne.
    "Võtame firma üle"
    Et saada aimu, kuidas see käib, esineme raskustes väikefirma omanikuna. Ettevõttel on 3000 eurot maksuvõlgu ning 17 000 euro eest kohustusi tarnijate ees. Soovime firmast kiirelt ja valutult lahti saada.
    "Võtaksime ettevõtte üle, firma ostab ära selle," räägib üks teenusepakkuja. Ta tegutseb veebilehe firmamajandus.eu kaudu ja lubab vajadusel juhatusse panna inimese, kes Eestis ei asu. "Teda ei saada enam kätte. Menetlust ei saa selle juhatuse liikmeta teha ja teen bilansi ka korda. Seal ei ole midagi rasket." Bilansi korrastamine tähendab seda, et firmale valetatakse mõned nõuded juurde. Näiteks meile pakub ta, et nõuete summaks võiks olla 35 000 eurot. "Kui maksuamet küsib, siis me oleme mõne firma pealt raha kandnud tagasi, et asi jääks ilus. Et kui me  rahad kätte saame, siis saavad nemad ka oma rahad," räägib ta.
    Politsei püüab vaid suuremaid kalu
    Kas see on seaduslik ja ega pärast politseiga probleeme tule? "Kriminaalasju antakse iga väikse asja pärast üles, aga politsei ei hakka neid menetlema. Paarikümne tuhande euro pärast on see mõttetu. Oleme võtnud neid firmasid, kus maksuvõlad on ikka sadu tuhandeid, ja isegi siis ei alustata."
    Selle teenusepakkuja esindaja kasutab valenime Marek Valdre. Sellise nimega isikut tegelikult ei eksisteeri. Notari aja lubab ta meile panna kas või järgmiseks päevaks ja hinnaks pakub 1070 eurot. Kuid kohtuda ja välja selgitada, kes ta täpselt on, meil ei õnnestu. Notarisse minekuks oleks meil vaja talle eelnevalt firma andmed saata, kuid meie ettevõte on väljamõeldud ja nn pärisfirmat lühikese ajaga ei leia.
    Likvideerija: maksuametit ära karda
    Teine likvideerija küsib teenuse eest 400 eurot ja kinnitab, et maksuametit ei pea pelgama. "See on nii pikk protsess ja seda on peaaegu võimatu ebaseaduslikuks nimetada, kui see nõndanimetatud tankist ütleb, et tema ostis selle saneerimiseks, aga ei tulnud midagi välja," räägib likvideerija. "See on 10 000st üks, millega maksuamet kohtusse läheb," lisab ta.
    Temaga õnnestub meil ka kohtuda, nüüd juba ajakirjanikena. Ta nõustub intervjuuga tingimusel, et jääb anonüümseks, sest maksuamet on pitsitama hakanud.
    Hädas ettevõtjal tavaliselt kiire
    Mees räägib meile, et nii-öelda tankisti-vahendajad pakuvad ka tavapärast likvideerimisteenust ja esindamist pankrotimenetluses, aga enamasti tahavad võlgadega hädas ettevõtjad firmast kiiremas korras lahti saada ja siis ongi osa võõrandamine ja uue juhatuse paikapanek kõige kiirem variant. Tavalised ongi probleemid maksuameti, inkassode ja muude maksmata arvetega.
    "Protsess näeb välja selline, et lepime hinna kokku ja siis läheme notarisse. Mina esindan neid (tankiste - toim) volituse alusel," selgitab ta. Hind sõltub sellest, kui suured võlad ja millised probleemid firmal on.
    Tankisti tasu algab suitsupakist ja õllest
    Variisikute leidmine pole samuti keeruline. "Teinekord nad pakuvad end ise, ega ma otseselt neid kuskile otsima ei lähe, et ootan haigla ees. Keegi tuttav pakub, keegi kolib Eestist ära," räägib ta. "No selge on see, et nad päris pereisad ei ole, et käivad päevast päeva tööl. Eks neil on ikka kohtutäiturid seljas ja kontod ära blokeerinud. Selge, et puhta lehega inimene sinna etteotsa ei tule," märgib ta. Maksma peab neile kuidas kunagi - mõni küsib paarikümne firma eest 500 eurot, teine küsib seda ühe firma eest, kolmandale saab ettevõtte kirjutada õlle ja suitsupaki eest.
    Likvideerija sõnul on turul praegu umbes 15 variisikute vahendajat ja teenuse hinnad jäävad 300 ja 1000 euro vahele. Mõned pakuvad ka näiteks välistankiste ja siis on teenus kallim. "Selleks peab olema sul offshore-firma Belize'is, Panamas, kus iganes," räägib ta.
    Libalikvideerija: keegi ei jää tahtlikult võlgu
    Enda sõnul ta mõistab, et see ei ole ilus tegevus. "Samas ma mõistan ka neid inimesi. Tavaliselt jääb keegi lihtsalt kuskile võlgu, tal ole väljapääsu ja otsibki lahendust, kuidas jamadest lahti saada. Mis te arvate, et ta läheb maksuametisse ja palub abi," nendib ta.
    Tema hinnangul on maksuameti jõudlus selle teemaga tegelemisel tilluke. Maksuamet saab küll võlgu nõuda juhatuse liikmelt, kelle ajal võlad tekkisid, kuid selleks on vaja palju vaeva näha ja kohtus käia. Eelmisel aastal tegi maksuamet 26 menetlusotsust, kus nõudis võlga firma eelmiselt juhatuse liikmelt. Tema firmadele ei ole aga maksuamet ühtegi menetlusotsust teinud.
    Vahel on kogu juhatus probleemne2012.-2014. aastal sai üle 800 maksuvõlga omava äriühingu juhatuse liikmeks variisik. Kokku on variisikuid seatud juhtorganisse üle 900 korra, vahel koosneb juhatus mitmest probleemsest isikust.
    Käibemaksukohustuslaste registris on ligikaudu 3000 variisiku kahtlusega äriühingut, moodustades 4% kõikidest registreeritutest.250 isikut on ettevõtteile korduvalt maksuvõlad tekitanud, kroonilisi firma variisikutele jätjaid on 502.
    Niiditõmbajateni ei jõutaLikvideerijate taga seisavad äriühingud osutuvad tihti usaldusühinguteks, kus vastutav pool ehk täisühing on kustutatud. Usaldusühingu tegevusvaldkond ei ole seotud likvideerimisteenusega, vaid näiteks ehitus- või ka meelelahutusteenuse pakkuja. Likvideerijad kasutavad ka likvideeritavaid firmasid ära, näiteks enda tutvustamisel ja likvideerimisteenuse reklaami ostmisel.
    Teenusepakkujate nimed välja ei tule, kasutatakse näiteks teist nime ning erinevatest registritest otsides antud nimega inimest ei leia.Eraldi klass on professionaalsed likvideerijad, kes koolitavad tankiste, mida nad öelda võivad ja mida mitte. Teenuse müüjad ja telefonile vastajad on enamasti Eesti kodanikud.
    Maksuamet näeb probleemi, ministeerium mitteErinevalt maksuametist ei leia justiitsministeerium, et maksuvõlgadega firmade juhatuse liikmete või omanike vahetuse tõttu peaks majandustegevust keelama hakkama.
    Ministeeriumil puudub piisav teave variisikute probleemile hinnangu andmiseks, vastas justiitsministeeriumi avaliku õiguse talituse juhataja Illimar Pärnamägi maksuameti avalikule kirjale, milles amet variisikute probleemi ning selle ulatust esile tõstab. Vastukiri maksu- ja tolliametile on aga alles ministeeriumil koostamisel.Pärnamägi ei näe libalikvideerijates probleemi.
    Kui ettevõtja rikub lõpetamisel majandustegevuse nõudeid, saab teda karistadamMajandustegevuse seadustiku üldosa meetmetega.
    KOMMENTAARNotarid: sisetundega tehingut ei takistaNotarite Koja esimees Anne SaaberStatistikat, kui palju variisikute tehinguid on notarid suutnud tõrjuda, ei ole võimalik koostada, kuna selliseid ärajäänud tehinguid ei dokumenteerita. Variisikutega seotud juhtumeid esineb sageli, nii osa võõrandmise tehingute kui juhatuse liikmete muudatustega seotud toimingutega.Üsna sagedasti on notaril piisav alus kahelda, et inimene ei ole otsusevõimeline või ei suuda ta mõista tehingu sisu ja selle tagajärgi. Samas on notari võimalused tehingu takistamiseks piiratud - keelduda saab vaid seaduses sätestatud juhtudel. Inimlik kahtlus või sisetunne, et tegu võib olla variisikuga, selleks aga ei ole.
    Maksuamet: tankist võlast ei vabastaMaksu- ja tolliameti sissenõudmise erimenetluse talituse peajurist Triin KutbergTankistiteenuse ostmine ei vabasta juhatuse liikmeid maksuvõlast. Maksumenetlust alustatakse isiku suhtes, kelle juhatuse liikmeks olemise perioodil võlg tekkis. Lubadus, et vabaned oma kohustustest, on tühipaljas õhk ja tankistiteenuse pakkujate pealiskaudseid lubadusi ei maksaks uskuda. Maksuamet saab maksuvõlga sisse nõuda vastavalt olukorrale kuni viis aastat.Likvideerimisteenuse pakkujatega puutub maksuamet enamasti kokku läbi mingi menetluse. Enamasti on tegemist siiski tagajärgedega tegelemisega, kuna ameti jaoks on oluline leida üles isik, kelle ajal maksuvõlg tekkis.
     
     
     
     
  • Hetkel kuum
Seotud lood
Kõik seotud lood

Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Balti turgudel oli taas punane päev
Kesknädala tõus Balti aktsiaturgudel jäi üürikeseks – neljapäeval jätkasid kõigi kolme Balti börsi indeksid langust, vedades miinusesse ka koondindeksi.
Kesknädala tõus Balti aktsiaturgudel jäi üürikeseks – neljapäeval jätkasid kõigi kolme Balti börsi indeksid langust, vedades miinusesse ka koondindeksi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Saksa majandus sai ootamatu tõuke
Saksa majandus tõenäoliselt kasvas esimeses kvartalis, saades ootamatu tõuke tööstusest ja ehitusest, vahendab Reuters.
Saksa majandus tõenäoliselt kasvas esimeses kvartalis, saades ootamatu tõuke tööstusest ja ehitusest, vahendab Reuters.
Venemaa tõmbab väed välja Mägi-Karabahhist
Venemaa viib Mägi-Karabahhist välja kõik oma väed ehk sisuliselt 2000 sõdurit, vahendab välismeedia.
Venemaa viib Mägi-Karabahhist välja kõik oma väed ehk sisuliselt 2000 sõdurit, vahendab välismeedia.