Hirmuindeks enam ohumärke ei näita

11. juuni 2014, 00:00

Hirmuindeks VIX, mis mõõdab börside volatiilsust, on langenud kriisieelsele ja seitsme aasta madalaimale tasemele. See võib tekitada investorites rahulolu, kuid on see fakt, millega arvestada?

USA börsiindekseid mõõtev VIX on langenud koos kauplemisaktiivsusega. Samal ajal on aktsiaturud ise tõusnud uutesse kõrgustesse. Investori vaatekohalt võib tegemist olla närvilise hetkega, kuna aktsiaturgude korrektsioon võib just nurga taga olla. Reedel sulgus volatiilsusindeks madalaimal tasemel pärast 2007. aasta 23. veebruari. Esmaspäeval tõusis indeks 4%, 11,18 punktini ja seda vaatamata USA börside alla poole protsendi suurusele tõusule.

Kui suur on korrektsiooni tõenäosus, kui vaadata praeguseid börse? Võtame appi pisut ajaloolist statistikat, mille on kogunud Wall Street Journal. Dow Jones’i tööstusindeksi korrektsioon toimub keskmiselt iga 12 kuu tagant. Dow on alates 2011. aasta 3. oktoobrist 59% tõusnud, nüüd aga on indeks 32 kuud järjest ilma 10%-lise languseta tõusnud.

Ajalooline tootlus ei soosi juunit. Enamik investoreid on BMO Capital Marketsi investeerimis­strateegi Brian Belski sõnul praegu enesega ülimalt rahul ega pane tähele ajaloolist statistikat, mis kipub aega-ajalt korduma. “Ma oleksin eriti ettevaatlik, kuna investorid on praegu väga optimistlikud,” lisas Belski.

Samas pole praegune pulliturg veel nii suur, kui see oli näiteks 1990–1997. Siis oli 82 kuud, enne kui Dow Jones’i indeks tegi 10protsendilise korrektsiooni.

S&P Capital IQ USA aktsiastrateeg Sam Stovall teatas hiljuti klientidele saadetud kirjas, et aktsiate langusele panustajatel pole hästi läinud, kuid lõpuks võivad nad oma võidu ikkagi saada.

Stovall ei usu, et juuni on see kuu, kui aktsiaturud korrektsiooni teevad, kuna ajaloolised trendid seda ei toeta. Näiteks alates 1945. aastast on 4% aktsiaindeks S&P 500 korrektsioonidest saanud alguse juunis. Seevastu juulis, oktoobris ja mais on alanud 11% korrektsioonidest. ­Augustis ja septembris läks lahti 10% korrektsioonidest.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. June 2014, 19:08
Otsi:

Ava täpsem otsing