Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Säästude toel ootamatult Marati omanikuks

    Seni Hipo lasteriideid müüva ettevõtte omaniku ja juhina tegutsenud Kristi Täht otsustas hammustada turult suurema tüki ning ostis enda kogutud raha ja panga abiga 90aastase ajalooga ettevõtte Marat, mille sortimenti ta plaanib laiendada.

    Kohtume Tähega Magistrali keskuses Marati kaupluses. Saabudes teatab poemüüja sõbralikult, et omanik tuleb kohe tagasi, ta pidi korraks ära käima. Müüjanna ei oska veel Tähte iseloomustada, sest uus ülemus on tal olnud alles mõned nädalad. Kuid ta lisab, et varasemad omanikud ei tegelenud väga toodete valiku ja sortimendi laiendamisega, nii et loodetavasti uus omanik teeb seda.
    Peagi astub ruumi Kristi Täht - särav kui päike. Ta läheneb enesekindlal sammul ning teeb ettepaneku istuda maha poe pesuriiulite vahele, et veidi juttu puhuda. "Meil pole siin väga jutuajamise nurgakest, kuid võime vabalt riiulite peal istuda," teatab Täht naerdes. Tema juttu illustreerivad ajakirjamõõtu naeratused.
    Nõmme mändide all kasvanud Täht meenutab lapsepõlvest, kuidas talle meeldis aega surnuks lüüa kangarullide vahel ema töö juures. Ta ema töötas õmblejana. Miski selles maailmas paelus teda. "Eks ilmselt lapsepõlvest mulle see pisik sisse tuligi," meenutab Täht. Enne Marati ostmist tegeles ta peamiselt lasterõivaid disainivas tekstiiliettevõttes Katarina OÜ ning veel varem tegeles "lihtsalt kaltsudega", nagu ta ise naljaga pooleks lausub.
    Marati dressid on legendaarsed retropärlid ja nõutud kaup stiilipidudel. Google'ist otsides leiab ostu-müügi veebilehelt osta.ee isegi oksjoneid, kus Marati dresse kalli hinna eest maha müüakse. Ka Kristi Täht nendib, et kui sõbrad ja tuttavad uudisest lehest lugesid, teatasid nii mõnedki, et sooviksid neid vana kooli iludusi taas osta.
    "Eks ma pean vaatama, kuidas see ennast ära tasub," lausub selle peale Täht, andes ometigi retrohingedele veidi lootust. Tegelikult toodab Marat peale dresside veel ka lasteriideid, meeste ja naiste särke, pesu, spordirõivaid ja palju muud. Täht plaanib sortimenti laiendada.
    Küsides Lenne OÜ ühe omaniku Urmas Leemani käest, mis talle esimesena meenub seoses Marati nimega, vastab ta telefonis naerdes: "No eks ikka see väljaveninud pesu. Vanasti ei olnud need väga suurepärase kvaliteediga, tänapäeva asjad on kindlasti muutunud. Soovitaksin neil head ja kvaliteetset toodet teha, siis saab ka hinda küsida," andis Leeman nõu. Ta lisas, et pole Tähega palju kokku puutunud, kuid talle on jäänud mulje, et tegu on väga järjekindla naisega.
    Veetis suved vanaemaga pioneerilaagris. Kui Kristi Täht kasvas üles Nõmmel ja on pärinud oma isalt n-ö sebimisoskuse, siis omad mõjud on talle külge jäänud ka suvedest pioneerilaagris. Tema vanaema oli seal suviti ametis. "Mäletan neid suvesid eredalt, olime seal koos õega," lausub Täht. Mõlemad õed võtsid osa ka pioneerilaagri programmist ja see oli suviti tore puhkus.
    Täna on tõeline puhkus Tähe jaoks see, kui on aega lihtsalt olla. "Natuke päikest võiks ka olla," lisab ta. Suviti meeldib tal puhata Käsmu kandis, kus on vanaema juured. Seal on lihtsalt hea olla ja energiat koguda. Seda, kas tal ka käesoleval suvel puhkamiseks aega jagub, teab Täht tegelikult juba kindlalt. "Peab jaguma," lausub ta konkreetselt. Ta tundub väga otsese ja konkreetse ütlemisega olevat, kuid seda vürtsitab lõbus huumorinoot pea igas lauses.
    Suure tahtejõuga särav hing. Tema hea sõbranna Kai Kalmann tutvus Tähega beebikoolis kaheksa aastat tagasi. Mõlema naise tütred on sama vanad. Üheskoos on käidud puhkamas ka Käsmus. "Ta on hästi lihtne, sõbralik, aus ja otsekohene, enesekindel, alati võib tema peale loota. Selle, mida ta ütleb, selle ta viib alati ka ellu," iseloomustab Kalmann sõbrannat. Ta lisab, et töö pole Tähe jaoks elus kindlasti number üks. Selleks on hoopis tema 8aastane tütar, kes annab energiat ja jõudu edasi minna.
    "Kui tal on suur tahe midagi ära teha, siis ta võtab selle ette ja teebki ära. Alguses see tundub võib-olla paljudele võimatu ja raske, kuid ta teeb asja alati lõpuni ja näitab kõigile koha kätte. Ta on nagu tuhast tõusnud fööniks, kuid ta teeb hästi ka teistega koostööd," räägib Kalmann.
    Ta lisab, et sõbrannaga on alati koos väga lõbus ja tema arvates on Katarina OÜ ja nüüd ka Marati puhul tegemist toreda pereettevõttega. "Ta ema oli ju ka Hipo looja kunagi, eks sealt see asi neil algas," märkis Kalmann. Hetkel süstib Kristi Tähe ema oma energiat ja kogemusi tootmisüksuse juhtimisse.
    Marat osteti laenu ja isikliku raha eest. Marati ostuhinda pole Täht nõus avaldama, möönab vaid, et jäi tehinguga rahule. Osa rahast pani ta tehingusse ise ja osa tuli pangast. Investoreid pole Täht ettevõttesse võtnud.
    Kuigi Marat oli nii möödunud kui ka ülemöödunud aastal kahjumis, on Täht optimistlik ja usub, et ettevõte võib juba käesoleva aasta lõpuks plusspoolele jõuda. "Maratil olid potis koos mitu erinevat asja, mina ostsin kaubamärgid, lao, ning võtsin üle kõik poed ja töötajad. Patricia kaubamärki, mis pesu toodab, ma ei ostnud. Samuti ei ostnud ma endiste omanike kinnisvaraprojekte," räägib Täht tehingu tagamaid veidi lahti.
    Ta plaanib tootmise koondada Tallinna Punasele tänavale ning Marati kauplustes plaanib ta ka Katarina OÜs seni müüdavaid tooteid pakkuma hakata. "Meil on Angry Birdsi, Lotte, Muumi ja teiste tegelaste litsentsid juba olemas, selles mõttes on lihtsam," räägib Täht. Samas lisab ta, et osa ettevõtte tegevusest hakkab moodustama ka allhange. Ettevõttel on kliente Soomes, Norras ja Taanis. Varasemalt on tehtud allhanget ka Baltikale. "Eks me peame mõtlema teavitusele ja reklaamikampaaniatele, kuid kõik on veel värske. Minu jaoks oli oluline, et see on toimiv asi, mida inimesed teavad," lausub energiline Täht.
    Vahepeal heliseb telefon ja Täht vastab, sest helistajaks on tema 8aastane tütar, kes küsib nõu, mida selga panna. Täht annab tütrele asjakohast nõu ja lisab siis naerdes: "Eks see on ikka nii nagu naistel on, kapp on riideid täis, aga selga pole ikka midagi panna".
    KOMMENTAARID
    Meelis Virkebau, rõiva- ja tekstiililiidu juht:
    Marati ost on julge ja läbikaalutletud käik. Usun, et see võib äriideena täiesti töötada. Ega siin midagi lihtsat tal muidugi ei ole.
    Kõigepealt peab ta ikkagi tootmise Eestis korraldama, õiged inimesed õigete oskustega leidma. Ka kaubamärkide arenduseks on vaja leida head disainerid, kes aitaksid luua ainulaadset ja eristuvat nägu.
    Mulle tundub, et hetkel on nii Euroopa Liidus kui Põhja-Ameerikas käimas tootmiste tagasikolimise protsessid, kas siis koduriiki või selle lähedusse. Bangladeshis vajuvad vabrikud kokku, tuhanded inimesed surevad. Suured maailma jaeostjad investeerivad vabrikute korrashoidu Aasias, sest nende tarbijad ei taha ostutoodangut sealt, kus tehakse tööd ebainimlikes tingimustes. Zara omanikfirma Hispaanias ütles näiteks, et nendele on toonud edu see strateegia, et 40-60% nende toodetest on alati valmistatud Hispaanias. Nad kontrollivad kogu protsessi.
    Meie turul pole kindlasti võtta töötajaid nii, et täna kuulutad ja homme on inimesed olemas. Kristi peab konkureerima teiste rõivaettevõtetega tublide oskustööliste saamiseks.
    Urmas Leeman, Lenne OÜ üks omanik:
    Kristi Tähe plaan tuua tootmine Pakistanist Eestisse... kui on piisavalt hea toode, siis miks mitte. Mis puutub töötajate leidmisesse, siis tuhandeid töötajaid saadaval ei ole, kuid kui rääkida sadadest, siis neid võib ta isegi leida. Ühest nõu, kuidas kasumisse jõuda, olemas ei ole. Tuleb järjekindlalt tööd teha ja oma rida ajada, toode peab korralik olema.
    NUMBREID
    Marat AS
    2012 müügitulu 2,5 miljonit eurot, kahjum 342 954 eurot2011 müügitulu 3 miljonit eurot, kahjum 1,2 miljonit eurot2010 müügitulu 51 miljonit krooni, kahjum 7,79 miljonit krooni
    Autor: Kaisa Gabral, Kristi Malmberg
  • Hetkel kuum
Seotud lood

TalTechi professor: miks Eesti lennundus tähendab raha tuulde loopimist
On keeruline näha põhjust, miks Eesti lennundussektorit veel toetada. Kogemused on lihtsalt valmistanud liiga palju pettumust, kirjutab TalTechi makroökonoomika professor Karsten Staehr.
On keeruline näha põhjust, miks Eesti lennundussektorit veel toetada. Kogemused on lihtsalt valmistanud liiga palju pettumust, kirjutab TalTechi makroökonoomika professor Karsten Staehr.
Apple kaotab Hiinas turuosa kohalikele konkurentidele
Apple'i müüs Hiinas iPhone nutitelefone esimeses kvartalis 19% vähem, mis on suurim langus alates 2020. aastast ning loovutab jätkuvalt oma turuosa kohalikele konkurentidele nagu Huawei ja Xiaomi.
Apple'i müüs Hiinas iPhone nutitelefone esimeses kvartalis 19% vähem, mis on suurim langus alates 2020. aastast ning loovutab jätkuvalt oma turuosa kohalikele konkurentidele nagu Huawei ja Xiaomi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Merko eksjuht avas lahkumise tagamaid “Astusin nagu jooksulindilt maha”
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
General Motorsi esimene kvartal ületas kõiki prognoose
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Narva tööstusinkubaator hakkab ettevõtteid Ida-Virumaale meelitama
Majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo allkirjastas käskkirja, millega suunatakse EL Õiglase Ülemineku Fondist pea 8,5 miljonit eurot tööstusinkubaatori rajamiseks Narva.
Majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo allkirjastas käskkirja, millega suunatakse EL Õiglase Ülemineku Fondist pea 8,5 miljonit eurot tööstusinkubaatori rajamiseks Narva.
Möödunud sügisel lõhutud Eesti-Soome gaasitoru pandi uuesti tööle
Pärast seitsmekuust seisakut on Eesti-Soome gaasitoru Balticconnector jälle töökorras ja esmaspäeval liigub mööda seda 60 gigavatt-tundi maagaasi.
Pärast seitsmekuust seisakut on Eesti-Soome gaasitoru Balticconnector jälle töökorras ja esmaspäeval liigub mööda seda 60 gigavatt-tundi maagaasi.