Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Eesti arstil konflikt Soomes

    Eesti üks tuntumaid hambaravikliinikuid Citymed AS ostis 2011. aastal Soome hambakliiniku OY Hymystudio. Tänaseks on ettevõte kinni, üles on jäänud võlad ning Eestis on vahetatud juhatus, nimi ja aadress.

    Pensionile jääda plaaninud Hymystudio endine omanik Kari P. Koskinen müüs ettevõtte 2011. aastal 134 000 euroga oma õpilase Meeme Mõttuse juhitavale Eesti ettevõttele Citymed AS.
    Kokkuleppe kohaselt töötas Koskinen enne pensionile minekut tema heaks ühe aasta. “Meil oli kokkuleppe, et aasta lõpuni ma töötan ja siis lähen pensionile ja nii ma ka tegingi,” märkis Koskinen.
    Koskineni sõnul on Citymed jäänud talle võlgu umbes 50 000 eurot. Koskinen on asja viinud kohtusse ja võitnud esimese astme kohtus kaks korda. “Me oleme juba vaielnud kohtus ning seal otsustati, et nende kaebused ja selgitused on ebareaalsed.  Nad on kaevanud otsuse edasi, see otsus peaks tulema suve keskel,” selgitas Koskinen.
    Helsingi esimese astme kohus tegi mullu oktoobris ja aprillis otsuse, mille järgi peab Citymed maksma Koskinenile 40 492 eurot pluss intressid 1464,76 eurot. Lisaks peab Citymed maksma kinni advokaadikulud 1230 eurot. Esimene halduskohtu otsus tehti tagaselja.
    Kaebasid kohtuotsuse edasi
    Citymedi omanik ning Meeme Mõttuse vend Mehis Mõttus nimetab seda tavaliseks võlaõiguslikuks tsiviilvaidluseks kahe osapoole vahel. “Hetkel me seda teemat kommenteerida ei soovi, kuna Soomes on kohtuvaidlus pooleli,” märkis Mehis Mõttus e-kirjas.
    Ta lisas, et Helsingi esimese astme kohtu otsuse kaebasid nad aprilli algul ringkonnakohtus edasi. “Alles peale kohtuotsuse jõustumist saame toimunut kommenteerida. Siis selgub, kes kellele ja kui palju võlgu jäi. Praegu on hinnangute andmine ajakirjanduse vahendusel puhas spekulatsioon ja kahjustab meie mainet,” sõnas Mõttus.
    Citymedi endine juhatuse liige Meeme Mõttus lisas samas e-kirjas, et nad ostsid OY Hymystudio eesmärgiga laieneda maksujõulisemale turule, saada juurde Soome kliente, kes raviksid oma hambaid Eestis, tõsta ettevõtte rentaablust.
    “Ettevõte osteti lähtudes K. P. Koskineni poolt esitatud andmetest, mis  osutusid valeks, ning see on osa ka hetkel toimuvast vaidlusest,” selgitas Meeme Mõttus. “Me ei ole Koskinenile võlgu, vaid hetkel vaidleme Soome kohtus omavaheliste nõuete üle. Ettevõtte tegevus on peatatud, kuna Koskinen, kes olid esitanud ettevõtte kohta valeandmeid, varjanud tegelikku tulu ja kulu, jätnud täitmata omapoolseid lubadusi, tekitas ettevõttele kahju. Lisaks ei soovi me vaidluse lõpuni suurendada kulusid.”
    Meeme Mõttus ostis ettevõtte õpetajalt
    Koskinen oli Helsingi hambaarstikooli õpetaja, õpilaste seas oli ka Meeme Mõttus. “Ükspäev ta helistas mulle ning küsis, kas ma ei tahaks ettevõtet talle müüa. Me arutasime seda ja siis tegime üpriski normaalselt tehingu ära,” rääkis Koskinen. 
    Koskineni sõnul on Citymed lisaks temale jätnud maksmata ka veel vähemalt kolmele hambaarstile, kes ettevõttes tööd alustasid. Praeguseks on nad ettevõttest lahkunud. “Hymystudio ei tööta enam Soome turul, kõik seadmed on saadetud Tallinnasse. Kogu ettevõte on põhja lastud, enam ei ole mingit tegevust,” lausus Koskinen.
    Lisaks arvete tasumata jätmisele on Mõttus muutnud Eestis oma ettevõtte nime ning taandunud juhatuse liikme kohalt. Äriregistri andmetel on Meeme Mõttus muutnud 20. detsembril 2013 Citymedi nime Koskineni loata K.P. Koskinen OÜks ning registreerinud ettevõtte uuele aadressile. Koskinen on selle kohta esitanud hagi Eesti kohtusse.
    INTERVJUU
    Mehis Mõttus: tegevus Soomes on ajutiselt peatatud
    Aastaid Citymedi juhatuses olnud Meeme Mõttus ei ole seal enam alates selle aasta 12. veebruarist, tema asemel on juhatuse liige tema vend Mehis Mõttus. Koskinen kahtlustab, et Meeme Mõttus soovib nüüd tema nime kandva ettevõtte pankrotti lasta ja seeläbi tema hea maine rikkuda.
    Mehis Mõttuse sõnul on Citymedi tegevus Soomes ajutiselt peatatud. Kohtuasja kohta ütles ta, et ükski otsus pole veel jõustunud.
    Intervjuu Mehis Mõttusega on tehtud enne, kui Mõttused vastasid kirjalikult.
    Kirjutan artiklit ettevõttest Hymystudio, mille te 2011. aasta lõpus ostsite. Praegu seda ettevõtet enam ei eksisteeri ning teil on üles jäänud ka võlad. Huvitav, mis põhjusel te seda kirjutate.
    Kui inimesed jäävad võlgu, siis me ikka kirjutame sellest. Summad ei ole ka väiksed.
    Millistest allikatest te olete need andmed saanud?
    Hetkel on mul käes Helsingi esimese astme kohtu otsus, kus on kirjas, et olete selle ettevõtte eest võlgu jäänud ja teilt on see summa välja mõistetud. Kari Koskineniga olen ka rääkinud.
    Võin öelda nii palju, et mingit lahendit ei ole olemas. Protsess Soomes alles käib.
    Esimese astme kohus on oma otsuse teinud.
    Meie ei ole seda igatahes näinud.
    Miks ja kuidas need võlad tekkisid?
    Ma võin öelda seda, et ükski lahend ei ole Soomes veel jõustunud. Ärge hakake välja mõtlema… kellegi poolt esitatud fakte kuskil avaldama.
    Võlgu te ju olete, see on fakt ja sellest me kirjutame.
    Ei ole see fakt, see kõik on lahtine. Enne kui kohtulahend ei tule Soomest, siis ei saa öelda, et keegi on kellegi võlgu.
    Hetkel on esimese astme kohtu otsus olemas. 
    Ükski otsus ei ole jõustunud enne, kui jõustumise tähtaeg möödas.
    Millal see Teie hinnangul jõustub?
    Seda ma ei oska öelda. Soome advokaadid ei ole sellest teavitanud, et midagi oleks jõustunud.
    Saan aru, et olete selle otsuse edasi kaevanud?
    Jah, loomulikult.
    Ma siiski tahaks rääkida sellest probleemist, mis teil Kari Koskineniga tekkis. 
    Meil ei ole vaja avalikkusega seda muret jagada.
    Seda muret on jaganud Kari Koskinen. Tahaks aru saada, kuidas ja miks selline asi juhtus?
    Meil on tema vastu oma nõuded, temal omad. Me ei anna oma kommentaari enne, kui see protsess on juriidiliselt lahendatud. Me ei hakka kedagi laimama ega mustama.
    Keegi ei laima Teid ka praegu.
    Tema ju üritab seda teemat praegu üles kiskuda. Meie jaoks on see puhas spekulatsioon ja laim. Me lähtume juriidilistest dokumentidest.
    Miks Hymystudiot, mille te 2011. aasta lõpus ostsite, enam Soomes ei eksisteeri?
    Seda ei ole ära likvideeritud, paberil on olemas.
    Just, paberil. Aga kliendid ei käi seal hambaraviteenust kasutamas?
    Me oleme seal tegevuse ajutiselt peatanud.
    Kas see ajutine peatamine on seotud konfliktiga Kari Koskineniga?
    Ei, see on lähtuvalt meie äristrateegiast. Otsime lihtsalt paremaid ruume ja tingimusi ning kaadrit. See, mis me ostsime, ennast ei õigustanud. Plaan sinna edasi laieneda on olemas.
    Miks olete Eestis Citymedi nime veebruaris vahetanud K.P. Koskinen Eesti ASi vastu?
    Seda ei kommenteeri lihtsalt.
    Ilmselt olete teadlik, et Eestis on teie vastu selle kohta hagi esitatud.
    Olen kuulnud jah. Aga ma soovitan teil rahulikult oodata sügiseni, mitte seda teemat üles võtta. Meil on alati õigus palgata keegi teine, kes selliste laimuasjadega tegeleb, ja teid kohtusse kaevata.
    Kas Te praegu ähvardate mind või mida Te sellega nüüd öelda tahate?
    Ma ei ähvarda. Ma räägin, kuidas need asjad Eesti Vabariigis käivad.
    Mis siis sügisel saab? Tuleb lõplik kohtuotsus?
    No millalgi ta peab ära lõppema
    Ütlesite, et Teil on oma nõudmised Koskinenile. Mida..
    Mina ei hakka seda küll kommenteerima. Ikka rahalised nõudmised. Las see teema praegust jääb.
    Küsin ühte asja veel. Miks ei ole Teie vend Meeme Mõttus Citymedi ehk praeguse K.P. Koskineni juhatuses alates veebruarist? 
    See on meie pere sisemine asi, miks me niimoodi tegime. 
     
    Autor: Alyona Stadnik, Aivar Hundimägi
  • Hetkel kuum
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Balti turgudel oli taas punane päev
Kesknädala tõus Balti aktsiaturgudel jäi üürikeseks – neljapäeval jätkasid kõigi kolme Balti börsi indeksid langust, vedades miinusesse ka koondindeksi.
Kesknädala tõus Balti aktsiaturgudel jäi üürikeseks – neljapäeval jätkasid kõigi kolme Balti börsi indeksid langust, vedades miinusesse ka koondindeksi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Saksa majandus sai ootamatu tõuke
Saksa majandus tõenäoliselt kasvas esimeses kvartalis, saades ootamatu tõuke tööstusest ja ehitusest, vahendab Reuters.
Saksa majandus tõenäoliselt kasvas esimeses kvartalis, saades ootamatu tõuke tööstusest ja ehitusest, vahendab Reuters.
Venemaa tõmbab väed välja Mägi-Karabahhist
Venemaa viib Mägi-Karabahhist välja kõik oma väed ehk sisuliselt 2000 sõdurit, vahendab välismeedia.
Venemaa viib Mägi-Karabahhist välja kõik oma väed ehk sisuliselt 2000 sõdurit, vahendab välismeedia.