Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Logistika. E-arve säästab, aga vajab kannatust

    Ehkki e-arveldamisega saab vähendada vigade hulka ning säästa tööajas, tasub sellele üleminekuks kannatust varuda.

    “Koostööpartneritega üleminek e-arvetele oli aeglane. Kuigi protsess kiireneb, postikulu väheneb ja kokkuhoid tööajas võiksid olla piisavaks argumendiks oma igapäevast rutiini muuta, on harjumuse jõud suur ning inimene ei ole valmis muutustega kaasa minema,” ütles ON24 ASi juhataja Astrid Bachmann. Praeguseks on ettevõtte arvetest 95% elektroonilised ning kogu protsess on kiire ja arvetega seotud küsimusi saab operatiivselt lahendada.
    Paberarveldus võib kliendist ilma jätta. Ettevõte kasutab tema sõnul e-arveid juba aastaid nii suhtlemisel klientide kui ka koostööpartneritega. “Kliendisuhtlust ei kujutaks praeguse müügimahu juures teisiti enam ettegi,” tõdes ta. Tavapostiga saadab firma arve, kui klient selleks soovi avaldab ning seda esineb vaid mõni kord aastas.
    Samas pikeneb sellega Bachmanni sõnul ostuprotsess vähemalt kolm päeva ning risk, et ost jääb tegemata – näiteks klient mõtleb ümber, otsustab teise toote kasuks –, on väga suur.
    Partnerite harjumused muutuvad visalt. Bachmann rääkis, et praegu on neil päevakorral üleminek digiarvetele, mis lihtsustab oluliselt raamatupidamise tööd. “Siin näeme kokkuhoidu eelkõige arve käsitlemisele kuluvas ajas,” märkis ta. “Kindlasti kujuneb üleminek oluliselt raskemaks, kuna koostööpartnerite süsteemid arvete koostamisel on väga erinevad.”
    Ta lisas, et ettevõte saab endiselt veel arveid, mis on käsitsi kirjutatud.
    Paberi hulka logistikas on vähendanud ka kaubakett Prisma Peremarket. Ettevõtte finantsjuht
    Aili Nopri ütles, et peale arve liigub suure osa kaubaga alati kaasa ka saateleht, mis on vajalik nii ­autojuhile kui ka kauba vastuvõtjale ja nii ei ole päris paberivabaks kauba liikumist veel muudetud. “Küll väheneb koopiate arv, mida tarneahela osalised vajavad,” kinnitas Nopri. “Mis aga puudutab puhtalt arveid kauba eest, siis Prismas oleme kasutanud e-arvete süsteemi nüüdseks juba kuus aastat.”
    Iga viies arve paberil. Nopri sõnul on nad püüdnud järk-järgult suurendada e-arvete osakaalu ning praeguseks on juba pea 80% sisse tulnud kaubaarvetest elektroonilisel kujul. “Samas tuleb teha vahet ka e-arvel ja pdf-dokumendil,” täpsustas ta.
    Ta lisas, et e-arve suurim eelis on efektiivsus raamatupidamisprotsessis, mida e-arve võimaldab. “Arvete liikumine on kergelt jälgitav, nad liiguvad kiiremini ning eksimusi, mida inimesed ikka paratamatult teinekord teevad, on vähem,” on ­Nopri veendunud. Lisaks on elektrooniline arve loodussäästlikum.
    Eesti Energia pressiesindaja Eliis Vennik  ütles, et nemad saavad ettevõttena arved valdavalt e-­posti teel, sest sel moel edastatud arved liiguvad kiiremini ning asjaajamine on lihtsam, sest arveid ei ole vaja skaneerida.
    E-arve on masinloetaval kujul, XML-formaadis andmefail. Sellega toimetamine käib algusest lõpuni elektrooniliselt. E-kirja manusena saadetavat arvet, näiteks PDF-formaadis dokument, võib nimetada digiarveks, sest see pole täielikult masintöödeldav.
    Varrak: kliendid ei nõua e-arveid
    Mitte kõik ettevõtted pole elektroonilist andmevahetust rakendama hakanud. Näiteks ASi Varrak pearaamatupidaja Karin Pello sõnul nende ettevõte e-arvet ei kasuta.
    “Ei ole vajadust olnud toimivat süsteemi muuta, kuna meil puudub ka vastav klientuur,” selgitas ta.
    Varraku Raamatuklubi liikmete näol on tema sõnul tegu erineva kontingendiga, kes ostavad ebakorrapäraselt ning ka ei ole paljudel vanematel inimestel arvutit.
    Kuna Varraku hankijate hulgas on mõni  üksik e-arve esitaja, kellega on sõlmitud otsekorraldusleping, on praegu veel mugavam kasutada olemasolevat raamatupidamistarkvara.
     
    Pane tähele
    Kuidas e-arvetele üle minna?
    Punktid, mida peaks väikefirma tegema1. Tee selgeks, mis on päris e-arve ja mis digiarve. Kui digiarvete hulka kuuluvad ka e-posti teel saadetavad Wordi, pdf- vm formaadis dokumendid, siis “päris” e-arved on masinalt masinale saadetavad ja automaatselt töödeldavad.
    2. Loobu paberist. Kui alustad digiarvetest, siis hakka müügiarveid saatma klientidele paber­arvete asemel e-postiga. Kõik raamatupidamistarkvarad suudavad trükkida arve e-posti teel edastatavasse formaati (nt pdf). Kasutada võib ka pdf-iks trükkimise tasuta abitarkvara. Ostuarvete puhul aga teavita oma tarnijaid, et soovid arved saada edaspidi e-postiga.
    3. Uuri, kas tarkvara tuleb toime? Päris e-arvete jaoks pead kindlustama oma tehnilise võimekuse majandustarkvaras nii sissetulevate arvete töötlemiseks kui ka väljaminevate edastamiseks. Kuigi paljud majandustarkvarad suudavad importida ja eksportida arveid jm dokumente, tuleb see funktsionaalsus tihti juurde osta või paremal juhul sisse lülitada.
    4. Lepi partneritega kokku. Partneritega tuleb leida lahendus dokumendivahetuseks. See võib olla keerukas – igal partneril on erinevad nõuded, failiformaadid ja kanalid. Ka nendel peab olema tahe e-arveid kasutada ning nad peavad olema kindlustanud endale ­e-arve võimekuse ning valinud e-arve operaatori.
    5. Vali arvete vahendaja. E-arve (ka EDI) operaator vastutab selle eest, et saad dokumente võtta vastu ja saata kõigile oma partneritele. EDI operaator konverteerib dokumente, autoriseerib saatjaid ja saajaid, transpordib dokumente, seob äripartnereid ja hoiab üleval kanalid.
    6. Võta üks samm korraga. Äripartnerite erineva taseme tõttu planeeri üleminek etapiliselt. Ostuarveid suudab osa tarnijaid kohe saata e-­arvena, osa saadab mõnda aega veel digiarveid, osa jääb saatma paberarveid. Viimased kaks liiki tasub suunata teenusepakkujatele, kes arved enne edastamist elektrooniliseks teisendavad. Nii saab ettevõtte sees hakkama ühe arvekäsitlusprotsessiga. Ka müügiarvete puhul võid kasutada teenusepakkujaid, kes saadavad arveid vastavalt klientide e-arve võimekusele.
    7. Ära jää poolele teele.­ Kasu saad üleminekust siis, kui 100% või vähemalt enamik arvetest on e-arved. Vastasel juhul on firmas kaks paralleelset arvekäsitlus­protsessi ning loodetud säästu asemel tekib hoopis lisakulu. Arvesta, et täielikult “päris” e-arvetele üleminek võtab aastaid.
    Allikas: Telema tegevjuht Hele ­Hammer
     
    Kommentaar
    Digitaalne arve säästab aega ja raha
    Kaur Lohk, Eesti Posti infologistika divisjoni juhtEesti ühiskond võiks tervikuna paber- ja pdf-arvetelt e-­arvetele üleminekuga võita sadu miljoneid eurosid aastas. See teeb iga elaniku kohta mitukümmend eurot kuus.Liiga ilus, et olla tõsi? Euroopas tehtud uuringu tulemusi arvestades on see isegi tagasi­hoidlik arvutus. Meie andmetel liigub Eestis aastas ligikaudu 60 miljonit arvet. Saksa arveldusfirma Billentis uuringu kohaselt säästab ettevõte e-arvetele üleminekul iga sissetuleva paber- või pdf-arve pealt 11 eurot.Ettevõttelt ettevõttele liikuvatest arvetest on praegu pdf-arveid ca 80%, paberkujul ca 5% ja e-arveid ca 15%. E-arveid võiks olla oluliselt rohkem, kuna ettevõttele tähendab e-­arvete kasutamine aja ning raha kokkuhoidu.Selle asemel, et ettevõttesse tulnud arveid välja printida, pikkadele kinnitusringidele saata, registreerida ja käsitsi infosüsteemi sisestada, on meil tarvis, et arvel olevad andmed jõuaks saatja raamatupidamissüsteemist saaja raamatupidamissüsteemi. Kogu protsess (saatmine, kinnitusring, hilisem arhiveerimine) võiks sealjuures toimuda elektroonselt. Ajaga, mis kulub töötajal näiteks maja pealt õigete inimeste allkirjade püüdmiseks, saaks teha midagi mõistlikumat.E-arvete kasutamine on vastuvõtjale vähemalt sama suur kui mitte suuremgi kokkuhoid kui saatjale. Seda just varjatud kulu tõttu, mis tekib arve saajal paberarvet käsitledes ning käsitsi infot süsteemidesse sisestades. Arvete saajad peaks saatma signaali, et paber- ning pdf-­arved on ebamugavad ja kulukad käsitleda.Mitu ettevõtet on otsustanud jätta kaks süsteemi paralleelselt – paberarved ja e-arved. Sel juhul tekib ajalise kokkuhoiu asemel pigem topeltkulu.
  • Hetkel kuum
Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Alphabeti head tulemused tekitasid järelturul ralli
Analüütikute prognoose ületanud Alphabeti majandustulemused kergitasid järelturul Google’i emafirma aktsiat üle tosina protsendi.
Analüütikute prognoose ületanud Alphabeti majandustulemused kergitasid järelturul Google’i emafirma aktsiat üle tosina protsendi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Swedbank kaotas kasumit vähem kui SEB
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.