Väikeinvestorite arv on 10 aastaga viiekordistunud

17. juuni 2014, 00:00

Eesti investor usub ja investeerib kohalikesse ettevõtetesse rohkem, kui meedia käsitluse põhjal paistab.

Jagame börsiettevõtted kahte rühma. Esimeses on ettevõtted, mis ühe või teise nime all on börsil noteeritud olnud vähemalt 2002. aastast: Baltika, Harju Elekter, Järvevana, Merko Ehitus, Silvano Fashion Group, Skano Group, Tallinna Kaubamaja ja Trigon Property Development. Teise rühma moodustavad ettevõtted, mis on börsil aastast 2005 või hilisemast ajast: Arco Vara, Eks­press Grupp, Nordecon, Olympic Entertainment Group, ­Premia Foods, Tallink Grupp ja ­Tallinna Vesi.

Näited. Baltikal oli 2002 veidi alla 500 aktsionäri, 12 aastat hiljem on aktsionäride arv ligemale neli korda suurem. Tallinna Kaubamajal, mille aktsio­näride arv on üksikute eranditega suurenenud järjepidevalt igal aastal, oli 2002 vähem kui 1000 aktsionäri, praegu on ettevõttel aktsionäre enam kui 3200. Tosina aastaga on aktsionäride arv kasvanud rohkem kui 200%. Sama lugu on Harju Elektriga: vähem kui 500 aktsionäri 2002, enam kui 1500 praegu.

Silvano Fashion Groupi aktsionäride arv on viimasel aastal küll vähenenud, kuid võrreldes 2002. aastaga on ettevõttesse raha paigutanute arv oluliselt suurenenud ning praegu on ettevõttel ligi 1800 aktsionäri.

Seitsmest ettevõttest, mis on börsil noteeritud 2005 või hiljem, on aktsionäride arv vähenenud kolmel: Ekspress Grupil, Tallinkil ja Premia Foodsil. Ülejäänud nelja ettevõtte puhul on aktsionäride arv kasvanud.

Pikk tee minna. Eesti elanike jõukuse suurenemise kõrval mängib börsiettevõtete aktsionäride hulga suurenemises olulist rolli turuosaliste järjepidev töö investorharidusse panustamises ja sellest tulenev investeerimisteadlikkuse kasv.

Meil on veel pikk maa minna, et potentsiaalsete jaeinvestorite valmidus ning teadmised jõuaksid lähemale Põhjamaade tasemele, kus inimeste teadlikkus ja soov säästude väärtust suurendada on suurem. Küll aga olen veendunud, et ­tänane investor on oma tegevuses teadlikum ning oskab paremini hinnata riske ja tasakaalustada tootlust ning suudab seada ka pikema­ajalisi ees­märke oma ­vara suurendamisel kui 12 aastat tagasi.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. June 2014, 20:04
Otsi:

Ava täpsem otsing