André Küüsvek: Eesti peaks suurendama riigivõlga

18. juuni 2014, 00:00

Eesti peaks suurendama riigivõlga, mis praegu moodustab ligi 10% sisemajanduse kogutoodangust, 15% peale, ütles EBRD (Euroopa Rekonstruktsiooni- ja Arengupank) kohaliku valuuta ja kapitaliturgude arendamise juht André Küüsvek.

Finance Estonia konverentsil esinenud Küüsveki hinnangul oleks isegi 20% suurune riigivõlg maailmas esmaklassiline näitaja, mis võimaldaks valitsusel tuua turule võlakirjad ja luua likviidsust. “Suured ettevõtted võivad järgneda. Kui riigiettevõtted viiksid börsile väikesegi osaluse, siis see võiks börsile tuua teise hingamise,” ütles ta.

Investor tahab näha kasvulugu. Küsimuse peale, kust tuleks Eesti jaoks investorid, ütles Küüsvek, et neid tuleb otsida traditsioonilistelt turgudelt, kuid pakkuda tuleb kasvulugu. Rohkem tuleks kaasata riiki, et investeeringud saaksid hoo sisse. Tema hinnangul peaks Eesti investeerima infrastruktuuri, mis aitaks erasektoril areneda.

Konverentsil esinenud Iirimaa rahandusministeeriumi kantsleri John Morani sõnul ei tohiks ettevõtteid maksustada alg­faasis väga kõrgelt, sest see piiraks kasvu.

“Ettevõtlus loob töökohti ja seda tuleb julgustada, et oleks võimalik jätkata teenitud kasumite taasinvesteerimisega selle asemel, et maksta dividende,” ütles Moran. Samas ta lisas, et mõni riik maksustab ettevõtteid just vastupidi – kõrgelt ja aktsionäre raha väljavõtmisel aga vähe, mistõttu võib maksustamist võtta mõneti filosoofilise lähenemisena.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. June 2014, 19:42
Otsi:

Ava täpsem otsing