Kas riigi osa ettevõtluses on juba liiga suur?

1321-aripaev 17. juuni 2014, 09:23

Viimase kümne aasta jooksul on Eesti liikunud järk-järgult vabalt turumajanduselt riigikapitalismi suunas ning arvamusfestivali arutelus "Riigi roll ettevõtluses" mõtiskletaksegi selle üle, millises suunas peaks Eesti edasi liikuma. Arutlema tulevad teiste seas Erkki Raasuke ja Viljar Arakas.

„Eesti majandus on praegu languses, see on tõsine makromajanduslik probleem,“ ütles Paides toimuva arutelu kokkupanija, ettevõtja ja arvamusfestivali vabatahtlik Erki Peegel. „Midagi tuleb ette võtta. Küsimus on, mis suunas liikuda – kas peab olema eelkõige aktiivne riik ja oma rolli suurendama? Või peaks tagant lükkama ettevõtjate enda aktiivust ja andma neile rohkem loomevabadust?“

Näiteid sellest, et Eesti on liikunud riigikapitalismi suunas, on Peegli hinnangul mitmeid: Estonian Airi ja Eesti Raudtee taasriigistamine, suured riiklikud toetused ettevõtjatele läbi Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse, Edelaraudtee liinide opereerimise minek Elroni kätte. Tallinnas räägitakse munitsipaalpanga loomisest ja jäätmekäitluse munitsipaliseerimisest, juba töötab pealinnas munitsipaalpood.

„On palju arenguid, kus riik on oma rolli kasvatanud,“ sõnas Peegel. „Arutelu keskendubki sellele, kas nii on õige, kas nii on hea – kas oleme riigiga ühel meelel või mingis kohtades riik ei ole nii hea peremees ettevõttele kui eraettevõtja võiks olla; kas see on paratamatu suund, et riik mängib ettevõtluses järjest suuremat rolli või tasuks usaldada rohkem ettevõtjat, kes saab paremini aru nii klientide vajadusest kui suudab ka oma teenuseid paremini eksportida ja läbi selle riigile paremini maksuraha teenida?“

Arutelu „Riigi roll ettevõtluses“ toimub arvamusfestivalil reedel, 15. augustil kell 14.

Osalevad LHV panga juht Erkki Raasuke, ettevõtja Viljar Arakas, Arengufondi juht Tõnis Arro ja Tallinna Tehnikaülikooli õppejõud Rainer Kattel. Modereerib Äripäeva peatoimetaja Meelis Mandel.

Lisaks sellele on arvamusfestivalil ka ettevõtluslava, mille programm on kokku pandud erinevate organisatsioonide koostöös. Äripäev on üks neist, kes on ettevõtluslava kavasse oma panuse andnud ning kutsub kõiki arutlema selle üle, kelle asi on inimese finantstulevik. Kindlalt on lubanud osaleda ettevõtja Jüri Mõis, väikeinvestorid Rene Ilves ja Jaak Roosaare.

Äripäeva arvamustoimetuse juht ja arutelu korraldaja Vilja Kiisler usub, et juba enne vanaksjäämist on oluline endale teadvustada: igaüks vastutab oma rahaasjade eest ise ning ainsad võimalused kindlustada oma finantstulevikku ei ole pensionisambad.
„Tahaksime näidata, et on palju ägedamaid võimalusi. Mis, mõistagi, eeldavad teadmisi ja oskusi, sest kätkevad riske,“ sõnas Kiisler. „Tahaksime inimestesse süstida vastutustunnet oma finantstuleviku suhtes ja näidata, et palju sõltub endast, seetõttu tasub võtta aktiivne roll juba varakult.“


Nädala lõpuni saab veel hoogu anda
Veel pühapäevani saab arvamusfestivalile hoogu anda Hooandja keskkonnas. Osaliselt hooandjate toetusel ehitatakse üles Mäe- ja Orulava ehk kaks suuremat lava, mille programmi paneb kokku arvamusfestivali meeskond.
„Tänavu tahaksime pöörata veelgi rohkem tähelepanu sellele, et kõigil oleks festivalil hea olla,“ ütles arvamusfestivali festivalikeskkonna juht Sven Soomuste. „Hooandjatelt saadud rahaga tahame muuta festivaliala hubasemaks, et mugavam oleks nii neil, kes lava peal kui ka neil, kes lava ümber.“
Soomuste sõnul võiksid inimesed festivali Hooandjas toetada, sest see on reaalne võimalus osaleda protsessis, mis puudutab meist igaühte ehk muuta meid ümbritsevast paremaks ja teha seda sõna abil. „Teate ju küll seda laulu Nukitsamehe filmist –  kas me teame, kas me teame lahke sõna võimu, sageli me kuulma peame kärkimist ja sõimu, head lapsed, need kasvavad vitsata, arm aitab enam kui hirm,“ lisas ta.


Majandusteemad arvamusfestivalil
Reede, 15. august
Orulava
14:00 Riigi roll ettevõtluses

Ettevõtluslava
13:00 Ettevõtja tee – sõit Ameerika mägedel?
17:00 Väike ja kallis riik – kas nii oli, on ja jääb?
19:00 Sini-Musta-Valge kaart: tule ja jää Eestisse, Talent!

Laupäev, 16. august
Orulava
15:00 Mida teha meie maavaradega?

Ettevõtluslava
13:00 Mida on vaja loomemajanduse arenguhüppeks?
15:00 Paneme kasvama Eesti jõukuse puu!
17:00 Minu finantstulevik – kelle asi see on?
18:00 Kuidas saab disain aidata Eesti Posti/Omniva’t?

Sotsiaalse innovatsiooni lava

14:00 Ettevõtted sotsiaalsete probleemide lahendamisel - vedurid või pidurid?

18:00 Sotsiaalne ettevõtlus – kas saab Eestis hakkama?

See Liis Kängsepa lugu ilmus täna Järva Teatajas.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
18. June 2014, 17:52
Otsi:

Ava täpsem otsing