Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Tööstus. Tellimus käivitab tootmise

    Tellimuspõhine tootmine aitab paremini kliendi vajadusi rahuldada, kuid sunnib töösturi ­pidevalt õppima ning tootmist ja varude juhtimist jälgima.

    Tellimuspõhine tootmine ei ole süsteem, vaid tootmise laad, kus ettevõte pakub võimaluse tellida tooteid vastavalt kliendi soovidele või vajadustele. “See tähendab, et iga toode – erinevad materjalid, viimistlus ja värv või mõõdud – on kliendi nägu,” selgitas Columbus Eesti ASi konsultant Andres Ploom. “Kliendile tähendab tellimuspõhine tootmine seda, et tal on võimalik tellida just endale sobiv toode, kuid sealjuures tuleb arvestada võimalusega, et tarneajad on pikad või lükkuvad oodatust kaugemale.”
    Levinud on see lähenemisviis tema sõnul näiteks autotootmises, rätsepaülikondade valmistamisel ning majakatuste tootmises.
    Tööstus: kõrgem hind tasub ära. Katusetootja Toode kasutabki seda meetodit, et kõik tööd on tellimuspõhised. “Tellimuspõhise tootmise puhul on suhtlus kliendiga väga tihe. Siiani on meie klientide tagasiside olnud väga hea, kuna tellimuspõhine tootmine annab võimaluse kõigil klientidel soovitud lahendusi saavutada,” selgitas ettevõtte juhatuse liige Mati Kitt. “Just selliste valdkondade puhul nagu katusetööd tuleb selliselt tootmise eelis selgelt välja.”
    Sellist lahendust kasutab ka puidust tarbe- ja dekoratiivesemeid tootev HRM Solutions OÜ. Ettevõtte tegevjuhi Harles Kiveste sõnul on sellise tootmisviisi pluss see, et see rahuldab kliendi vajadused, mida valmistooted ei pruugi pakkuda.
    “Sellise tootmise tulemusel saab klient täpselt sellise toote nagu vaja,” lisas ta. Kuna suurem osa firma kliente on koostamise või tootmisega tegelevad ettevõtted, saavad nad Kiveste sõnul oma põhitegevusele keskenduda. “Hoolimata sellest, et hind on kõrgem kui standardtootel, on see üldjuhul seda väärt,” leidis ta.
    Seni on kundede tagasiside olnud tema sõnul positiivne. Põhjuseks on näiteks see, et tellimuspõhise tootmise korral on kliendiga vahetut kontakti rohkem, veedetakse tunde laua taga, arutades võimalikke lahendusi. “Eks parandusi, ümbertegemisi tuleb ka ette, aga seni on kõik probleemid lahenduse saanud ning tagasiside on hea,” kommenteeris ta.
    Oht raiskama hakata. Sellisel tootmisel on teenusepakkujale aga ka väljakutsed. Näitena toob Ploom välja, et efektiivsuse saavutamine tahab tööd – kuidas prognoosida materjalide laovaru ning optimeerida tootmisprotsessi. “Kui suur materjalide valik ja kogus laos võimaldab klientidele pakkuda lühemat tarneaega, siis suured laovarud on üks raiskamistest. Laoala on täis materjale, mida kohe ei vajata ning mis võivad jääda sinna pikemaks ajaks,” selgitas ta. Näiteks on aeg-ajalt vaja materjale, mis asuvad ülemise riiuli tagumises nurgas ning laotöölised peavad vajaliku kaubani jõudmiseks kõik ümber tõstma ning lõpuks ei teenigi laos olev materjal ettevõttele kasumit.
    Tootja: iga tellimus on erakordne ja esitab valmistajale väljakutse
    Rätsepatööna valmiv toodang paneb tööstuse õppima.Näiteks tuleb vahel ka keeru­listesse oludesse materjalide leid­miseks katseid teha, selgitas­ tellimuspõhise tootmise kogemusi puidust tarbe- ja dekora­tiiv­­esemeid tootva HRM Solutions OÜ tegevjuht Harles Kiveste.
    Kuidas toimib teie ettevõttes tellimuspõhine tootmine? Meie kliendid esitavad tellimuse 95% puhul e-posti kaudu. Enamasti on kliendil joonised, mille põhjal koostame hinnapakkumise. Juhul kui tellijal joonis puudub, võime koostöös ka need pakkuda ehk pakume teenust ideest jooniste ja lahenduseni. Valmis jooniste põhjal koostame töö­käsu, mis läheb koos vajaliku ­infoga tööjärjekorda.
    Millised on teie jaoks tellimuspõhise tootmise väljakutsed? Pea iga uus tellimus on väljakutse. Vahel tuleb keerulistesse oludesse sobiva materjali pakkumiseks suuremate tellimuste puhul mitme kliendi kaudu kooskõlastused saada, harva isegi katseid teha. Merevesi, kütused, keemia, ilmastik ning paljud muud tegurid on see, mida peame arvestama, ning teades, kui lai on tööstuslike plastide ning kummide valik, pole rutiini küll karta.  Toimub pidev õppimine ja areng. See on nagu Riia linn, mis kunagi valmis ei saa.
    Kuidas tellimuste põhist tootmist juhtida? Sellise tootmise juhtimisel tuleb arvestada ­väga paljude nüanssidega. Ette ­tuleb näha kogu tootmisprotsessi koos nii positiivsete külgede kui ka kitsaskohtadega. Tootmisel vajab erilist tähelepanu aja planeerimine. Väga oluline roll on pädeval oskustööjõul.Aeg-ajalt tuleb lahendada töö käigus tekkivad küsimused, mida pole võimalik ette näha, ning selles mängib töötajate pädevus eriti suurt osa. Samal ajal kui tootmine juba käib, on vaja kooskõlastada dokumentatsioon, panna kokku vajalikud materjalide datasheet’id jms, et optimeerida aega, mis kulub väljasaatmiseni. Ettevõte on täpselt nii hea, kui head on kõik tema töötajad.
     
    Võrdlus
    Eritellimus, eri nägu
    MasstootmineTootmisefektiivsuse tagab identsete toodete suur järjestikune tootmismaht.Materjalivajadus on pikalt ette teada, mis hõlbustab laoseisu planeerimist.Masinate sagedaste seadistamiste järele puudub vajadus.Töölised teevad samu liigutusi pika aja vältel, jättes neile vähe võimalusi teha töö ajal midagi muud – kohe on näha, kui päevas valmima pidanud toodete kogus ei vasta ootustele.
    Tellimuspõhine tootmineValmivad tooted ei ole identsed.Müügiprognoosis saab toetuda küll eelmistele perioodidele ja kogemustele rahavoo kohta, kuid toodete lõikes on prognoos määramatu, sest tellimused on unikaalsed ega kordu.Sagedased muutused toodetes tingivad vajaduse masinate sagedase ümberseadistamise järele, mis sõltuvalt masinast võivad olla väga ajamahukad.Töölised teevad tootmisoperatsioonide vahel teisi tegevusi – materjalide transport, valminud toodete transport järgmisesse operatsiooni, masinate seadistus ning seadistuste kontroll jne.
     
    Tasub teada
    Tellimuspõhise tootmise plussid ja miinused
    Tootjale
    PlussidNõuab optimeerimist. Selleks, et olla konkurentsivõimeline, peab optimeerima protsesse, et tagada stabiilsem toote voog.Vähendab raiskamist. Efektiivsuse tõstmiseks tuleb tuvastada ja kõrvaldada raiskamised tootmises. Selleks on abi metoodikatest, mis hõlbustavad nägema raiskamist (Muda), korrastavad protsesse (5S) ning teevad võimalikuks kiired muudatused tootmises (SMED).Kaasab töötajaid. Parendustegevustesse tuleb kaasata ettevõtte oma inimesi, sh ka tootmistöölisi, kes tegelikult operatsioone teevad. Nõuab meeskonnatöö soodustamist ning juhtkonna toetust jätkuvate parenduste tegemiseks.
    MiinusedToob kaasa määramatuse tuleviku eesKeeruline koostada tootmisplaani selle mitmekesisuse tõttu.Esitab väljakutse ettevõtte võimele reageerida muudatustega tellimuste ja tellitud koguste erisuses.
    Kliendile
    PlussidVõidab tellimust koostades sellest, et saab tellida endale vajaliku või sobiva toote.
    MiinusedPeab arvestama võimaliku pikema tarneaja või tarneaja edasilükkumisega.
    Allikas: Columbus Eesti AS-i konsultant Andres Ploom
     
    Samm-sammult
    Rätsepatöö eeldab suuremat paindlikkust
    Kuidas töötab tellimuspõhine tööstus?
    1. Tellimus paneb masinad käima. Tavaliselt algatab tootmise kliendi tellimus, kus on kirjeldatud, millist toodet klient tellib, mis materjale on selleks vaja jne. Sõltuvalt tootest on ka kirjeldatud, millise tehnoloogiaga toota ning mis koguses.
    2. Tavatootmine võtab üle. Seejärel lähevad käiku tavalised protsessid – kontrollitakse tellimuseks vajalike materjalide olemasolu, vajadusel tehakse tellimus.
    3. Soovitu läheb järjekorda. Tellimus lisatakse tootmis­plaani, sõltuvalt sellest, millal on vajalik materjal ning tootmis­ressurss käepärast.
    Allikas: Columbus Eesti AS-i konsultant Andres Ploom
  • Hetkel kuum
Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Suure seitsmikuga on ühinemas uus tegija
Analüütikute hinnangul on maagilisest seitsmikust puudu ravimifirma, mille aktsia hinna kasv edestab juba viit imelise seitsmiku liiget ning omab S&P 500 indeksis suuremat positsiooni kui Tesla.
Analüütikute hinnangul on maagilisest seitsmikust puudu ravimifirma, mille aktsia hinna kasv edestab juba viit imelise seitsmiku liiget ning omab S&P 500 indeksis suuremat positsiooni kui Tesla.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: viie milli eest vaba aega, palun! “Ükskõik kui pees vahepeal asjad on, kõik läheb mööda.“
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tartus baaripidamise lõpetanud firma jäi töötajatele võlgu
Tartu Supilinnas Mülä baari varem vedanud firma läks pankrotimenetlusse, mis võiks ettevõtte ühe omaniku sõnul tuua lahenduse ka maksmata jäänud palkadele.
Tartu Supilinnas Mülä baari varem vedanud firma läks pankrotimenetlusse, mis võiks ettevõtte ühe omaniku sõnul tuua lahenduse ka maksmata jäänud palkadele.