Kulla voolamine itta kestab aastakümneid

27. juuni 2014, 00:00

Üleilmne kullavoog Läänest ­Itta on aidanud muuta Hiina maailma suurimaks kulla tarbijaks, kuna kaks aastakümmet kestnud sissetulekute kasv kergitas nõudlust, vahendab Bloomberg Hiina kullaassotsiatsiooni sõnumit.

Mullu tegi Hiina kullanõudlus rekordi, ulatudes 1176,4 tonnile. Nõudlus tuleb ka tänavu enam-vähem sama, ütles liidu asepresident Zhang Bingnan. Hiina osa maailma kullaturul oli mullu 28%, teatas maailma kullanõukogu.

Hiina ostud hoogustusid mullu, kui kulla hind langes 28%. Riik möödus Indiast maailma suurema ostjana, kui Euroopas kahanes kulla tarbimine. Kullanõukogu prognoosi järgi kasvab nelja aastaga Hiina kulla tarbimine 25%, kui üha suurem osa rahvastikust rikastub.

“Tõenäoliselt trend järgmise 10 kuni 20 aasta jooksul ei muutu, kuna kulda on rohkem läänes ja vähem idas,” ütles Zhang. “Kui idas kasvavad sissetulekud, järgib kuld sama trendi, kui ei toimu mõnd erakordset sündmust.”

Lääneriigid soovivad enamat. “Idas on läänest vähem investeerimisvõimalusi ja kuld on ida ühiskondades iidsetest aegadest kindlustus,” ütles kullanõukogu Kaug-Ida tegevdirektor Albert Zhang. Ta lisas, et kullavool läänest itta on normaalne ja tasakaalustav.

Kuni tuhat tonni kulda võib olla Hiinas laenude tagatis, prognoosis kullanõukogu. Hiina riigikontroll avastas 94,4 miljardi jüaani (11,1 miljardi euro) eest laene, mis olid tagatud võltsitud kullatehingutega, mis viitab võimalikule tooraine finantseerimistehingute pettustele. Suurpangad Credit Suisse ja Goldman Sachs on nende pankade seas, kes prognoosivad, et ka tänavu tuleb kulla hinnale langusaasta, kuna kullaga seotud börsil kaubeldavate fondide mahud kahanevad ja USA keskpank vähendab stiimuleid.

Füüsilise kulla nõudlusest Hiinas või Indias ei piisa, et ületada kulla investeeringute müüki, kui USA keskpanga rahapoliitka karmistamine muutub selgemaks, kirjutas Credit Suisse’i analüütik Tom Kendall. Kuigi arenevate turgude nõudlus on ülitähtis, määravad kulla hinna USA raha­poliitka suund ja reaalintressimäärad.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. June 2014, 20:44
Otsi:

Ava täpsem otsing