Puhkepäev. Baltoscandal toob tipptrupid Rakverre

27. juuni 2014, 00:00

Teatrifestivali Baltoscandal kõige maalähedasemas lavastuses “Atlas Rakvere” saavad näitlejaiks sada eelneva ettevalmistuseta Lääne-Virumaa vabatahtlikku. Proovid Portugali lavastajateduo Ana Borralho ja Jo?o Galante juhatusel algasid eile.

Baltoscandali pressiesindaja Katrin Maimiku sõnul oli sada eelregistreeritud vabatahtlikku koos juba eelmise nädala alguseks. Nende hulgas on nii mehi kui ka naisi, lapsi ja vanureid, kõik väga erinevate elukutsete esindajaid ? õpetajad, korstnapühkijad, pastorid, juuksurid, direktorid, ehitajad, floristid, psühholoogid, õpilased, linnaametnikud, raamatukoguhoidjad, ettevõtjad jne.

Vabatahtlikud vabatahtlikult teatrirollis. “Atlases” on väike lavaroll neist igaühel – kellel fraas, kellel laulurida. Lavastus lähtub usust, et kunstil peab olema ühiskonnas aktiivne roll ning et iga inimene võib olla kunstnik. Nii saabki iga osaleja olla laval ja öelda välja, mida on alati tahtnud ütelda. Ühiselt oma ühiskondlikku sõnumit edastades moodustub koondpilt läänevirulastest, nende elust-olust ja unistustest.

2011. aastal Portugalis Lissabonis esietendunud “Atlas” on portree kohalikust elanikkonnast ning nende elukeskkonnast. Näidendit on taasloodud paljude riikide linnades alates Helsingist ja Ljub­ljanast, lõpetades Rio de Janeiro ja Milanoga. Igas kohas on osavõtjateks olnud kohalikud vabatahtlikud ning sisu varieerunud vastavalt sellele, mis probleemid ja temaatika ühes või teises kohas kõlama on jäänud. Sel suvel on “Atlas Rakvere” kohalike läänevirumaalaste ettekandes üks Baltoscandali peamisi tõmbenumbreid.

Truppe festivalil Ameerikast Aafrikani.13. korda toimuva Baltoscandali teatrifestivali programm on nagu igal toimumiskorral hästi intensiivne ning sellest võtavad osa kaasaegse teatri tipptrupid üle maailma. Lisaks etenduskunstidele on festivali kavas ka peod ja kontserdid festivali klubis, jalgpallimatš, erinevad kohtumised ja arutelud ning palju muudki.

Põnevamatest etendustest on osa välja müüdud, kuid valikuliselt on veel võimalik mõnele etendusele pilet soetada. Erilisematest lavastustest jääb tänavuse Baltoscandali kavas silma Marokost pärit trupi erootiliste sugemetega tantsulavastus “Madame Plaza”, prantslaste novaatorliku teatri projekt “Germinal”, mis kujutab teatritegemist inimese loomise metafoorina, norrakate “Night Tripperi” nime kandev avastusretk öises metsas ning USA-Austria koreograafide koostöölavastus “Magical”. Oma isiklikud lemmikud saab välja valida festivali kodulehel, kuhu on välja pandud lavastuste kirjeldused.

 

 Festival

  • Teatrifestival Baltoscandal 2014

02.-05.07 Rakvere erinevates paikades
Piletid: 8-12 eurot
Tasub teada: Tallinnast hotelli Shnelli eest (Toompuiestee 37, Balti jaama kõrval) väljub festivalile 02.-05.07 igal lõunal buss, pärast viimase etenduse lõppu toob see huvilised ka tagasi, väljumine Rakverest teatri hoovist.
www.baltoscandal.ee

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. June 2014, 20:45
Otsi:

Ava täpsem otsing