Reede 9. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Puhkepäev. Ruhe – Eesti esimene rannaküla kalarestoran

27. juuni 2014, 00:00

Neeme küla rannarestoran Ruhe avati eelmise aasta augustis ja kuigi talvel töötati vaid poolikute töönädalate ja -päevadega, suutis söögikoht sellele vaatamata jõuda kevadeks Eesti 50 parima restorani hulka.

Selle aasta 50 parima hulgas oli lühikese minevikuga uustulnukaid üllatavalt palju: Cafe Lyon ja Diip Tallinnast, Noa ja Villa Mary Tallinna servalt, Fellin Viljandist, Hapsal Dietrich Haapsalust, Mr. Jakob Otepäält ja Ööbiku talu Kuimetsa külast Raplamaalt. Nii et kauaoodatud kulinaarse ruumi laienemine pealinnast kaugemale on lõpuks alanud. Rannakülarestorane on terve Eesti peale aga endiselt vaid mõni üksik.

Trendikas paadikuur. Väljast näeb Ruhe välja pigem paadikuuri kui restoranina, aga nii on see mõeldudki. Restoran ehitati kunagise kalasuitsutustsehhi asemele. Sisekujundus on aga vägagi modernne: kerge mööbel, napi joonega valgustid, avarad aknad ja õhulised kardinad laudade ümber tinglikku privaatruumi loomas. On ruumi, on õhku. Ainukeseks häirivaks teguriks on asjaolu, et suures ja suhteliselt lagedas ruumis on ka jutuhäältel vabadus ühest saali otsast teise rännata.

Kes kala ei söö, Ruhes päris nälga ei jää, aga ega neil erilist valikut ole. Mittekalalised on menüüs vaid grillitud juust salatiga ja magustoidud. Peale oma mere saagi on menüüs aga päris palju ka võõramaa kalu ja mereande: austreid, hiidkrevette ja kammkarpe, huntahvenat, kuldmerikokre. Mis kohalikest kaladest parajasti menüüs on, saab teada Facebookist. On turska ja siiga ning aeg-ajalt ka suitsuräime, seda isegi kaasaostmiseks.

Maitsvad kalaroad, hõrgutavad desserdid. Käisime Ruhes päris suure seltskonnaga ja üksteise roogasid risti-rästi üle laua maitstes saime ära proovida peaaegu kogu menüü. Kõik oli väga hea, aga meie seltskonna erilisteks lemmikuteks said väikesed napsuklaasist pakutavad siiamarja-shot’id ja kalakotletid.

Lihtsast kotletist oli Ruhes saanud gurmeeroog, see oli mahlakas, kalane, krõbeda koorikuga ja mõõdukalt maitsestatud. Ka praetud tursa­filee kartuli-porgandipüree ja suhkruhernestega ning mocueqa – kookospiimasupp kammkarpide, tiigerkrevettide ja tursaga maitsesid hästi.

Et kõik kalarestorani kalaroad olid heal tasemel, oli suhteliselt haruldane, kuid siiski mõnevõrra ettearvatav. Aga et nad pärast seda meid ka oma magusroogadega rabada suutsid, selleks polnud ma valmis. Neljast menüüs olnud magusroast kolmele andis meie laudkond maksimumpunktid, neljas jäi proovimata, me lihtsalt enam ei suutnud. Nii et Ruhe kokk ei tunne mitte ainult kalade hinge- ja maitseelu, vaid on ka magusa käsitlemises andekas.

Külm vein ja soe teenindus. Kas külalapselikult rõõmsameelne, linnaetiketist mitte hooliv teenindus on külarestoranile plussiks või miinuseks? Veini pakkumine ja valamine käis küll armsa naeratuse saatel, kuid täiesti ebaprofessionaalselt. Veinid olid aga head ja ka klaasiveini valik vägagi korralik. Kas pole nii, et kohmakas serveerimine ei tee head veini sugugi viletsamaks, nagu ka ükskõik kui peen etiketikohane serveering ei paranda viletsa veini maitset? Olen tüdinud valimast kahe klaasiveini – väga kehva ja lihtsalt kehva – vahel, nii on enamikus restoranidest. Kui vein on hea, ei tee natuke külahõngu talle midagi, ongi eksootilisem.

 

Maitseelamus

  • Ruhe

Aadress: Neeme küla, Jõelähtme vald, Harjumaa
Telefon: 5627 9007
Avatud: 13-22

Hinnang: 26
toit  10
teenindus 7
interjöör 9

põhiroogade hinnad: 9–16,50 eurot

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. June 2014, 18:27
Otsi:

Ava täpsem otsing