PwC: kuidas ennustada jalgpalli MM-i võitjat?

1321-aripaev 28. juuni 2014, 07:40

PwC mudelanalüüs näitab, et jalgpallis, vastupidiselt paljudele muudele spordialadele, ei sõltu esindusvõistkonna edu riigi rikkusest. Tänavuse MM-i kolm suurimat võitjasoosikut võiksid olla Brasiilia, Saksamaa ja Argentiina.

PwC on suurte spordivõistluste eel sageli tulnud välja ökonomeetrilistel mudelitel põhinevate ennustustega, millist riiki võiks suurima tõenäosusega edu saata. Kui näiteks olümpiamängudel on edu väga tugevalt seotud riigi SKT-ga, siis jalgpallis on oluliselt suurem osakaal spordiala populaarsusel, mis avaldub registreeritud mängijate ja kodumaise jalgpalliliiga publiku arvukuses.

Samuti mängib jalgpallis teadagi suurt rolli koduväljaku eelis, mis laieneb lisaks korraldajamaale ka sama geograafilise piirkonna riikidele. On üldteada, et Euroopa riigid pole suutnud võita ühtegi seitsmest Ameerikas korraldatud jalgpalli MM-ist ning Lõuna-Ameerika riigid on Euroopas võidukad olnud vaid ühe korra kümnest. Ning pärast II Maailmasõda on vaid üks MM-i korraldajariik saanud kodustel mängudel kehvema tulemuse, kui eelmisel MM-il.

Eelnimetatud statistiliste näitajate alusel koostatud metoodika lubab tänavu ennustada suurimaid võidušansse Brasiiliale, Saksamaale ja Argentiinale. Ent statistikast nähtub ka, et mõned riigid (eeskätt Brasiilia, aga ka Itaalia) on saavutanud stabiilselt paremaid tulemusi, kui analüüsi põhjal ennustada võiks. Teisalt on eriti USA, aga ka Inglismaa ja Mehhiko pidevalt saavutanud kehvemaid tulemusi, kui nende potentsiaal lubada võiks.

Eesti PwC auditi osakonna juht Tiit Raimla ütles PwC prognoosi kommenteerides, et üllatusfaktor on jalgpallis oluliselt suurem kui enamikel teistel spordialadel. „Ometi on niisugused ennustused heaks näiteks, kuidas sobivaid mõõdikuid kasutades suurendada prognooside täpsust ja usaldusväärsust ka määramatuse tingimustes.“

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
07. July 2014, 08:14
Otsi:

Ava täpsem otsing