Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Mööblifirmas elu nagu seiklusfilmis

    Käi kohut, küta elumaju ja osta välja seadmed, mida sa teadsid, et oled erastamislepinguga saanud - võtab ASi Valga Gomab Mööbel juht Ulvi Üpraus erastamisjärgse olukorra kokku.

    Kõige enam pärssis vasterastatud ettevõtte arengut kohtuprotsess omandiõiguse üle. "Täitsime erastamislepinguga võetud kohustusi, sealhulgas kohustust kütta mööblivabrikule kuulunud elumaju Valgas ja Pukas, ent täit kindlust firmat arendada omanikul ei olnud," meenutab Üpraus. "Kui kohtuotsus oli langetatud, et kõik varad ikka alles jäävad, alles pärast seda hakkasime konkreetsemaid tulevikuplaane tegema."
    Takerdusid erastamisvaidlusse. Rootsi firma Gomab Möbel AB erastas RASi Valga Mööbel 3. juulil 1993, makstes tervikvara eest 4,8 miljonit krooni. Kuna erastamislepingu sõlmimisel ei koostatud üleantava vara täpset nimekirja, asus Valga Mööbli pankrotihaldur seisukohale, et Gomab sai 3,96 miljoni krooni eest tasuta tootmis- ja kaubavarusid, ning andis sisse hagi. Kohtusaaga lõppes 1998. aasta mais, kui riigikohus leidis sarnaselt kahele esimesele kohtuastmele, et Valga Gomab Mööbel erastati õiguspäraselt.
    "Tegelikult tuli pärast erastamist välja veel üks üllatus," muigab Üpraus ja imiteerib näppudega õhus jutumärke. "Tuli välja, et osa olulistest tootmisseadmetest kuulusid hoopis ühele teisele firmale ja Valga mööblivabrik rentis neid. Seega pidi Valga Gomab Mööbel enda teada erastatud seadmete eest hakkama hoopis seadmete tegelikule omanikule kasutusrenti maksma."
    Üpraus töötas enne Valga Gomab Mööblisse tulekut Pärnu mööblifirmas Vikero tootmisdirektorina. Seal kohtus ta Gomab Möbel AB omaniku Hans Gollnikiga, kes hakkas täispuidust männimööblit allhanke korras tellima Vikerost ja hiljem ka Valga Mööblist. "Gomabil tekkis huvi omada Eestis tootmisfirmat, et mööblitarned oleksid kindlamad ja toodete kvaliteedi üle kontroll tõhusam," räägib Üpraus. "Samal ajal Valga Mööbliga pandi erastamisele ka Tallinna vineeri- ja mööblikombinaat. Gomabi valik langes Valga Mööbli peale, sest senine koostöö oli hästi sujunud."
    Enda teadmata salasigaretivedajaks. Valga Gomab Mööbli kõige intensiivsemad arenguaastad olid 1999-2003, mil investeeriti kokku umbes 124 miljonit krooni ehk 8 miljonit eurot. Rekonstrueeriti toomistsehhid, ehitati valmiskaubaladu ja liimpuidutsehh ning Tallinnas avati müügikontor.
    "Pärast lao valmimist suleti senine Taanis asunud vaheladu ja kogu logistiline korraldus toodi Valgasse," täpsustab Üpraus. "Pärast Tallinna müügikontori avamist sulges emafirma aga oma senise kontori Rootsis ning tõi kümmekond töökohta Eestisse üle."
    Valga Gomab Mööbli kogu toodang läheb eksporti, peamiselt Saksamaale ja Austriasse. Mööbli vedajateks on erinevad transpordifirmad ja 2000. aastate algul sattus mööblifirma enesele ootamatult salasigarettide smugeldamise afääri. Nimelt avastas Rootsi toll Valga Gomab Mööbli koormas salasigarettidega täidetud pappkastid, millele oli peale kleebitud mööblivabriku etiketid.
    "Me vabanesime kahtlustuse alt seetõttu, et kui meie kaubakastidel on etiketid alati kindlas nurgas ja etiketid tulevad ülalt alla ühes joones, siis salasigaretikastidele olid etiketid täiesti suvalistesse kohtadesse kleebitud," seletab Üpraus. "Suutsime ära tõestada, et salasigaretid ei sokutatud koormasse mitte meie tehases, vaid kunagi hiljem."
    Loomulikult lõpetas Valga Gomab Mööbel selle vedajafirmaga koostöö, ent ebameeldiv oli vahejuhtum ometi. "Kuna kõik see toimus aasta lõpus ja mööbliauto oli Rootsis tükiks ajaks arestitud, jäid meie tarned klientidele hiljaks," lisab Üpraus.
    Ekstöötaja tegi pommiähvarduse. Teine ebameeldiv vahejuhtum oli Valga Gomab Mööblis 90ndate aastate lõpus, kui vabrikule tehti telefoni teel pommiähvardus. Tootmine seisati ja töötajad passisid pool päeva territooriumil, kuni operatiivgrupp koos pommikoeraga kõik hooned üle kontrollis. "Pommi ei leitud, aga tööpäev oli rikutud," resümeerib Üpraus tollast vahejuhtumit. "Samas tuleb tunnustada politseid, kes veerand tunniga tegi kindlaks, et helistajaks oli üks meie endine töötaja."
    Loodetavasti ükski endine töötaja sellist lolli nalja enam ei tee. Suurem koondamine oli mullu suvel, kui Valga Gomab Mööbel sulges Puka tsehhi ja tõi sealse sortimendi Valgasse üle. "Nüüd sõidavad need pukalased, kes soovisid Valgas tööd jätkata, igal hommikul väikebussiga tööle ja õhtul tagasi koju. Ostsime selleks ekstra bussi," osutab Üpraus ettevõtte värava kõrval seisvale Gomabi kirjadega sõidukile.
    Ulvi Üpraus ja Valga Gomab Mööbli tehnikadirektor Indrek Kuhi viivad külalise jutuajamise lõpetuseks väikesele ringkäigule mööblitsehhi masinasaali. "Ärge pange tähele, et tsehhis oleks justkui tühjus ja töömehi vähe askeldamas," ütleb Kuhi. "Meil algab kohe-kohe pärast jaanipäeva kollektiivpuhkus ja kui töölised naasevad, on siin uus põrand, renoveeritud laed ja osaliselt ka uued seadmed."
    ***
    Mis on mis?
    AS Valga Gomab Mööbel" Eelkäija Valga Mööblivabrik alustas tööd 1963. aastal, tsehhid Valgas ja Pukas tootsid saepuruplaadist mööblit ning televiisori- ja raadiokaste." 3.07.1993 - erastamisagentuur sõlmis lepingu, mille kohaselt müüs RASi Valga Mööbel 4,8 miljoni krooni eest Rootsi firmale Gomab Möbel AB. Samal päeval hakkas mööblivabrik kandma ärinime AS Valga Gomab Mööbel." Toodab täispuidust mööblit.  Söögi-, elu- ja magamistoamööbli valmistamisel kasutatakse mändi, pööki ja tamme. Lehtpuidu osakaal on tõusnud kolmandikuni." Kogu toodang läheb eksporti, peamiselt Saksamaale ja Austriasse ning veidi Šveitsi." Töötajaid 230, Valga üks suuemaid tööandjaid." 2012. aastal oli käive 5 405 430 eurot ja ettevõte jäi 353 488 euroga kahjumisse." Šveitsis asuv emaettevõte Gomab(Swiss) AG on kokku investeerinud 10 miljonit eurot." 1999 - ehitati valmiskaubaladu, Gomab Möbeli senine vaheladu Taanis suleti ning kogu logistika toodi üle Valgasse." 2001 - avati liimpuidutsehh, mis valmistab mööbli tootmiseks vajalikus sortimendis ja koguses liimpuitu." 2002 - mööblitootmisel hakati kasutama uue materjalina pööki." 2003 - Tallinnas asutati OÜ Gomab Service Department Estonia, mis tegeleb tootearenduse, reklaami ja müügiga. Gomab Möbeli senine kontor Rootsis suleti." 2010 lõpp - mööblitootmisel hakati kasutama uue materjalina tamme." 2013 juuli - suleti Puka tsehh.
    ***
    Äripäev tähistab oktoobris 25. sünnipäeva. Sellest tähtpäevast ajendatult käivitasime uue rubriigi Äri 25. Rubriigis keskendume ühele tollast aega hästi iseloomustavale persoonile, sündmusele või tehingule, lisaks lühemaid tähelepanekuid ununema kippuvate faktide kohta." Toimetus on huvitatud ka lugejate meenutustest. Kui teil on mõne meie esile toodud sündmuse, tehingu või muu fakti kohta huvitavat infot, siis jagage oma meenutusi aadressil [email protected] või [email protected]
  • Hetkel kuum
Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Microsofti kasum ületas prognoose
Microsoft sai oma käibe ja kasumiga analüütikute prognoosidest jagu, pannes järelturul aktsia kerkima.
Microsoft sai oma käibe ja kasumiga analüütikute prognoosidest jagu, pannes järelturul aktsia kerkima.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Swedbank kaotas kasumit vähem kui SEB
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.