Ligi esitab kvoodiraha kasutamise aruande

03. juuli 2014, 09:12

Täna esitab rahandusminister Jürgen Ligi valitsusele lõpparuande riigi lubatud heitkoguse müügist saadud raha kasutamise kohta 2013. aastal.

Ligi esitab aruande Eesti Vabariigi ja nelja Jaapani korporatsiooni (Sumitomo Mitsui Banking Corporation, Marubeni Corporation, Mitsubishi Corporation ja Sumitomo Corporation) vahel sõlmitud heitkoguse ühikutega kauplemise kokkulepete alusel saadud raha kasutamise kohta.

Nende nelja Jaapani korporatsioonidega on sõlmitud 13 kokkulepet. 

2014. aasta märtsi lõpuks oli 100% kõigist 13 kokkuleppest laekunud rahast ära kasutatud. Kokkulepete kohaselt kasutati raha avaliku sektori hoonete energiasäästlikumaks muutmiseks, mille tulemusena saavutatakse CO2 emissiooni vähenemine.

Abikõlblikeks kuludeks kvalifitseerusid soojustamine, avatäidete vahetamine, küttesüsteemi ja ventilatsioonisüsteemide uuendamine, uute keskkonnasõbralike tehniliste süsteemide kasutamine (maa- ja õhksoojuspumbad, päikesepaneelid, kaugjuhtimisega automatiseeritud süsteemid).

Esialgsete kokkulepete järgi oli plaanis teha energiasäästutöid 480 objektil, kokku valmis tänu CO2 projektile 2013. aasta lõpuks 543 objekti (nendest kahel objektil viiakse omafinantseeringu arvelt tööd lõpuni 2014. aastal).

Investeeringuid jagus kõikidele maakondadele. Kõige suuremas mahus ehitati Harjumaal (132), kogumaksumusega 54,5 mln eurot, järgnes Tartumaa (52 objekti), kogumaksumusega 25,8 mln eurot ning seejärel Ida-Virumaa (70 objekti), kogumaksumusega 15,3 mln eurot. Teistes maakondades jagunes investeeringute summa ja objektide arv ühtlasemalt.

Kohalike omavalitsuste objekte oli 267, ülikooliga seotud objekte 7, muu riigiasutusega (riigikantselei, õiguskantsleri büroo) seotud objekte 2 ning ministeeriumide haldusalas (sh riigi- sihtasutused ja äriühingud) olevaid objekte 267. 

Kõik lepingud täitsid ja ületasid esialgset kokkuhoiueesmärki, välja arvatud Sumitomo Mitsui Banking Corporation kuues kokkulepe, kus ühe objekti eelnev puudulik prognoos nurjas kogu lepingu eesmärgi saavutamise.

Kõikide kokkulepete kokkuvõttes saavutati 2013. aasta lõpuks ca 36 307 tonni CO2 kokkuhoidu, mis on ca 131% kõigis lepingutes kokkulepitud tulemusest. Üle Eesti renoveeritud 543 hoonet säästavad aastas ca 59 GWh energiat.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. July 2014, 09:12
Otsi:

Ava täpsem otsing