Eestlane raatsib rohkem reisida

09. juuli 2014, 00:00

Eesti reisibürood ja -korraldajad kasvatasid mullu hoogsalt kasumeid ja käibed. Aina rohkem meelitab eestlasi Aasia.

Eesti suurima reisikorraldaja Novatoursi käive oli mullu pea 20 miljoni eurot, kasvades aastaga 20%. Ettevõtte kasumi kasv oli 27%, kasum ulatus ligi 1,6 miljoni euroni. Novatoursi tegev­juhi Andree Uustali sõnul on ette­võte kasumis juba kolmandat aastat järjest ja mullu said 2012. aasta lõpus tehtud prognoosid ületatud.

“Tulemus olnuks veelgi parem, kui Egiptuse olukord oleks püsinud stabiilsena ja kogu talvine reisihooaeg oleks läinud plaanipäraselt,” rääkis Uustal. Selleks aastaks ootab Nova­tours 16%-list klientide arvu kasvu.

Edu toovad õiged sihtkohad. Uustali sõnul on Novatoursi edu valemiks õiged sihtkohad, tugevad kliendisuhted ja mahu õige planeerimine. Kasuks tuli ka reisi­hooaja varasem avamine ja Eesti jahe ilm.

Möödunud aastal reisisid eestlased Novatoursi kaudu kõige rohkem Türki, mis jääb ­Uustali sõnul ilmselt eestlaste lemmikpaigaks ka sel aastal.

Möödunud aastal kasvatas käivet ka reisibüroo Wris. Ettevõtte kasum oli 105 585 eurot, mis on pea 24% rohkem kui ­tunamullu. Käive tegi aga umbes 2% suuruse languse.

Wrisi juhatuse liikme ­Krista Esta sõnul oli tulemused ­ootuspärased, selleks aastaks ootab Wris väikest käibe ja kasumi kasvu.

Esta märkis, et möödunud aastal toimus turismis kerge elavnemine, sest inimesed julgesid jälle puhkusele kulutada. Praegu on eestlastel jätkuvalt suur huvi Aasia vastu, aga meeltmööda on ka Euroopa linna­reisid lühipuhkusena.

Estravel aastaga rahul. Eesti ­turismituru liidri Estraveli käibekasv oli mullu tagasihoidlikum kui Novatoursil, vaid 2,7%.

Estraveli turundus- ja kommunikatsioonidirektori Janika Ritsoni sõnul läks eelmine aasta siiski hästi. Puhaskasum langes tunamullusega võrreldes 100 000 euro võrra, 0,9 miljoni ­euroni. Sel aastal plaanib ­Estravel korrata eelmise aasta tulemust.

Eelmisel aastal oli Ritsoni ­sõnul Eesti ettevõtete ja eraisikute käekäik üsna hea, mistõttu said paljud endale lubada puhkusereise nii Eestis kui ka kaugemal. Küll aga tekitasid ­Est­ravelile muret rahutused Egiptuses ning Tais.

Tihe konkurents. Ritson märkis, et Eesti turismivallas on suur konkurents – registreerituid turismiettevõtteid on üle 400. Lisaks teevad paljud reisioste internetis, kus pakkujad on peale Eesti ettevõtete ka muude riikide lennufirmad, reisi­bürood ja -korraldajad.

 

Kommentaar

  • Müüb eksootika

Svetlana Vertjanova, TEZ Touri turunduskoordinaator

Tahame parandada eelmise aasta tulemusi.
Praegu on nõudlus uute huvitavate sihtkohtade järele. Reageerime sellistele väljakutsetele, näiteks teeme talvel otse­lende Austria ja Itaalia suusa­kuurortidesse ning lisasime oma reisikalendrisse eksootika­reisid Mehhikosse, Kuubale, Dominikaani Vabariiki ning Sri Lankale.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. July 2014, 19:35
Otsi:

Ava täpsem otsing