Ligi: maksukoormust tuleks tööjõult mujale kanda

Kadri Põlendik 08. juuli 2014, 17:44

Tänasel ELi rahandusministrite kohtumisel pidas rahandusminister Jürgen Ligi oluliseks, et Euroopa on teadvustanud tööjõu kõrge maksukoormuse probleemi.

Ministrite kohtumisel tutvustas uus eesistuja Itaalia oma tegevusprogrammi, mille prioriteedid on majanduskasvu soodustamine, tööpuuduse vähendamine ja struktuurireformidega jätkamine, teatas rahandusministeerium.

Itaalia eesistumisajal algab Euroopa 2020 kasvu ja tööhõive strateegia ülevaatus. Ministrid avaldasid toetust kehtivatele strateegia eesmärkidele, mis on tööhõive, teadusuuringute, kliima ja energeetika, hariduse edendamine ning vaesuse ja sotsiaalse tõrjutuse vastane võitlus. Strateegiat arutavat ministrid ka järgnevatel kohtumistel.

Lisaks on Itaalia prioriteetide seas majanduskasvu rahastamine, mida tuleb soodustada ja mitmekesistada, kaasates nii ELi ja Euroopa Investeerimispanga vahendeid kui erainvesteeringuid.

Ligi sõnul on tähtis, et majanduskasvu soodustamise retoorika tähe all ei hakataks lõdvendama fiskaalreegleid, millest kõrvale hoidmine viis Euroopa kriisi. Ta märkis, et üle 90% võlakoorma juures on see veelgi ohtlikum. 

"Kasvu saab Euroopas tagada struktuursete reformide ja soodsa ettevõtluskeskkonnaga. Euroopa on teadvustanud ka tööjõu kõrge maksukoormuse probleemi, mis võiks aidata ka Eestis maksukoormust tööjõult mujale kanda," kõneles Ligi.

Tööjõumaksudest räägiti eilsel euroala ministrite kohtumisel. Euroopa Komisjoni hinnangul ei ole maksukiilu ehk tööandja makstavate tööjõukulude ning töötaja netopalga vahe vähendamisega viimastel aastatel edasi liigutud. Enne kriisi kahanenud maksukiil on nüüd taas kasvama hakanud. Kõrge maksukiiluga kaasnevad näiteks töötuse- ja heitumuse lõksud ning kulukonkurentsivõime vähenemine.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. July 2014, 17:44
Otsi:

Ava täpsem otsing