Padar: kehtima jääb piima kvoodiületustasu

1321-aripaev 14. juuli 2014, 17:19

Kuna Euroopa Liidu põllumajandusministrid ei saavutanud kokkulepet, siis tuleb piimakvoodi ületamise korral tootjail maksta selleks ette nähtud tasu ka viimasel kvoodiaastal.

Euroopa Liidu põllumajandusministrid arutasid täna piima kvoodiületustasu leevendamist viimasel kvootide kehtimise aastal. 

„Kahjuks ei õnnestunud kokkulepet saavutada, kuigi Eestiga ühes paadis olid näiteks Saksamaa, Austria, Holland ja Poola,“ ütles põllumajandusminister Ivari Padar. „Pikas plaanis on ühekordne kvoodiületustasu parem variant kui kvootide jätkumine, mis on olnud osade liikmesriikide suur soov ja piiraks oluliselt Eesti piimatootmist.“

Põllumajandusministri sõnul on Eesti piimasektor tugev ja tootmist piirama ei hakata. „Eesti piimatootmine on praegu tugevatel jalgadel ja loodetavasti saame ka ühekordse kvoodiületustasuga hakkama. Kuigi tasude leevendamine olnuks Eesti piimasektorile oluline, siis usun, et meie tootjad on tootmisi planeerides võimaliku kvoodi ületamisega arvestanud,“ sõnas Padar.

Kvoodiületustasu suurus 100 kg piima kohta on 27,83 eurot. Aastateks 2014/2015 on Eestile määratud piimakvoodi suurus ligi 693 mln kilogrammi. Eelmisel, 2013/2014 kvoodiaastal oli piima korrigeeritud tarnekvoodi täituvus 99,41%. Senise piimatoodangu kasvu põhjal võib Eestis oodata kuni 6-protsendilist piimakvoodi ületamist. Piimakvoodid kaovad 2015. aasta aprillist.

Euroopa Liidu põllumajandusministrid arutasid ka pikalt ELi uut mahemäärust, milles Eesti toetab õigusaktide uuendusi, mis aitavad kaasa mahepõllumajanduse nõuete lihtsustamisele.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. July 2014, 17:20
Otsi:

Ava täpsem otsing