Iraan valmistub maagaasiekspordiks Iraaki

Mait Kraun 15. juuli 2014, 23:55

Iraani naftaministri asetäitja Ali Majedi kuulutas teisipäeval, et riik kavatseb avada maagaasituru Iraagi suunal järgmise aasta algul.

Seda muidugi eeldusel, et sissisõda Iraagis on lõppenud, teatas Majedi Iraani riiklikule uudisteagentuurile.

Kommenteerides Iraagis toimuvat konflikti valitsusvägede ja sunniitliku kalifaadi vahel, avaldas Majedi lootust, et kriis leiab peagi lõpu. Torujuhtme ehitus Iraani territooriumil on edenenud ja islamivabariik loodab selle avada oma kalendri järgi 21. märtsil algavaks uueks aastaks, lisas aseminister.

Tõepoolest on valmis juba 80 kilomeetrit plaanitud 100-kilomeetrisest torujuhtmest, mis algab Ilami provintsis ja lõppeb riigipiiril. Esialgu on plaanis eksportida 5 miljonit kuupmeetrit, projekti järgmistes faasides aga juba 10 miljonit.

Lepingu maagaasi ostuks kahe Iraagi elektrijaama tarvis kirjutasid nonde riikide ministrid alla mullu 23. juulil. Iraan loodab selle pealt tellida ligi 3,7 miljardit USA dollarit aastas. Kuigi Iraak on üks maailma suurimaid naftaeksportijaid, jääb riigil vajaka maagaasist.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. July 2014, 23:55
Otsi:

Ava täpsem otsing